Droogte in Nederland: Belangrijke plekken en gevolgen
juli 9, 2025
De Nederlandse Waddeneilanden vormen een unieke regio met een rijke natuur, rustige sfeer en een rijke cultuur. In dit artikel worden de vijf belangrijkste Waddeneilanden – Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – nader bekeken. Aangezien de vraag luidt: wat is het leukste eiland van Nederland, wordt hierin gekeken naar de kenmerken, activiteiten en unieke eigenschappen van elk eiland. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de gegeven context zijn opgenomen.
De Nederlandse Waddeneilanden zijn de vijf belangrijkste eilanden in de Waddenzee, die onderdeel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed. Ze zijn gekenmerkt door uitgestrekte stranden, natuurgebieden, historische dorpen en een unieke sfeer. Elke locatie heeft haar eigen unieke kenmerken, waardoor het kiezen van het leukste eiland afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren.
De Waddeneilanden zijn stuk voor stuk prachtig en behoren zonder twijfel tot de mooiste eilanden van Nederland. De kans is groot dat je er al eens een of meerdere hebt bezocht. In dit artikel richten we ons daarom op de minder bekende bestemmingen. Hieronder vind je vijf van de mooiste en bijzonderste eilanden van Nederland.
Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en telt maar liefst dertig kilometer strand. Ideaal dus voor de zonaanbidders en strandfanaten. De kustlijn is ook een inspiratie voor kunstenaars, wat je goed kunt zien in een handvol kunstgalerieën. De hoofdplaats en het enige dorp van het eiland is gelijknamige Texel. In dit gezellige dorpje wonen bijna alle bewoners van het eiland. Dorp Texel is uniek en zeker anders dan bijvoorbeeld de dorpen op Terschelling of Vlieland. Het is het meest westelijk gelegen dorp van Nederland.
Texel is een aanrader voor iedereen die de stranden en natuur van de Waddeneilanden wil combineren met genoeg recreatieve mogelijkheden! Vakantie op Texel – 3x verblijf tips:
Vlieland is relatief klein, maar dat doet niets af aan de sfeer die hier hangt. Sterker nog, het eiland is juist vanwege haar charme zo geliefd. De klim naar de vuurtoren van Vlieland wordt beloond met een prachtig uitzicht. Een aantal inwoners: 1.138. Oppervlakte: 40 km² – Nederlands kleinste Waddeneiland. Provincie: Friesland – tot 1942 hoorde Vlieland bij Noord-Holland. Duur overtocht: ca. 1 uur en 30 min vanaf Harlingen - reguliere veerdienst. Autovrij? Ja. Hoogste duintop: 45 meter, de hoogste van alle Waddeneilanden.
Eén van de bekendste iconen van Vlieland is de opvallende rode vuurtoren en als bezoeker mag je boven een kijkje nemen. Op een heldere dag kun je mijlenver kijken en zie je ook buureilanden Texel en Terschelling liggen. Nog een plek die je zeker moet bezoeken tijdens een vakantie op Vlieland is Vliehors, een zandvlakte die ook wel de Sahara van het noorden wordt genoemd. Je kunt er naartoe met de zogenoemde Vliehors Expres, een grote truck die je geheel in stijl naar deze uithoek op het eiland brengt.
Terschelling is een van de mooiste plekjes van Nederland. De prachtige, afwisselende natuur (met als hoogtepunt De Boschplaat, in het oosten), de pittoreske dorpjes, de gastvrije eilanders met hun oude verhalen en de heerlijke streekgerechten maken van Terschelling een bijzonder eiland. Ook artistiekelingen komen hier al decennialang graag. Je vindt op het eiland talloze ateliers en galerietjes van kunstenaars die zich op het eiland gevestigd hebben.
De belangrijkste weg van Terschelling die vanuit West-Terschelling oostwaarts loopt langs álle andere plaatsjes schreeuwt erom befietst te worden. Neem wat afslagen de duinen in en hou in elk dorpje even een korte pauze. West-Terschelling (2700 inwoners) is het grootste en drukste plaatsje. Hier meert de boot aan vanuit Harlingen en vind je de iconische vuurtoren van het eiland: de Brandaris. Aan de rand van West-Terschelling ligt het Groene Strand met zijn vegetatie en bijzondere geul, ontstaan toen de zandplaat Noordsvaarder tegen het eiland aan ‘botste’.
Ameland, ach Ameland. Talloze dierbare familieherinneringen komen direct bij ons op: met ‘us beppe’ schelpjes zoeken op het strand, de automatenspeelhal in Nes (staat er nog!), pannenkoeken eten in zo’n heerlijk kneuterig pannenkoekenrestaurant (staat er ook nog, heet nu ’t Baken!), lekker met de auto op de boot (eigen auto’s zijn hier toegestaan, net als op Texel en Terschelling). Recent waren we er weer en zagen we dat er besteed was, maar eigenlijk ook heel weinig. Op Ameland geen alternatieve theaterfestivals (Terschelling) of trendy yuppen (Vlieland), hier overheerst de eenvoud. Gewone Hollandse gezelligheid en familiesfeer, de moderne wereld moet er nog zijn entree doen. En gelukkig maar, want dat maakt Ameland zo fijn.
Ameland is een van de mooiste plekjes van Nederland. De prachtige, afwisselende natuur (met als hoogtepunt De Boschplaat, in het oosten), de pittoreske dorpjes, de gastvrije eilanders met hun oude verhalen en de heerlijke streekgerechten maken van Terschelling een bijzonder eiland. Ook artistiekelingen komen hier al decennialang graag. Je vindt op het eiland talloze ateliers en galerietjes van kunstenaars die zich op het eiland gevestigd hebben.
Schiermonnikoog is het kleinste en meest oostelijke van de bewoonde Waddeneilanden. Het eiland is in z’n totaliteit een Nationaal Park (beheerd door Natuurmonumenten), waar de natuur heerlijk z’n gang kan gaan en je uiteenlopende landschappen aantreft. In het westen vind je volop wandel- en fietspaden, maar in het oosten ontbreken paden en tref je louter ongerepte natuur, weidsheid en rust. Op de oostelijke zandplaat liggen soms honderden zeehonden te chillen.
Schiermonnikoog heeft zelfs twee vuurtorens en is hiermee uniek. De andere Waddeneilanden hebben allemaal maar één vuurtoren. De torens zijn beide gebouwd in 1853. Alleen de rode toren (De Noordertoren) aan de noordwestkant van het eiland is nog operationeel en wordt 24 uur per dag bemand. Deze toren is maar liefst 36 meter hoog. Het strand is zo mooi dat volgens kenners in heel Europa geen mooier strand te vinden is. De kinderen vermaken zich uitstekend in deze enorme zandbak. Op het strand van Schiermonnikoog staan in totaal vier strandpaviljoens. Het zandstrand van Schiermonnikoog heeft een totale lengte van achttien kilometer en is op sommige plaatsen zeer breed.