De 5 mooiste dorpen van Nederland: een overzicht van historische en natuurlijke schoonheid
juli 8, 2025
Fietsroutes in Nederland met knooppunten vormen een uniek en uitgebreid netwerk dat zowel lokale als internationale fietsers kan helpen bij het plannen van hun tocht. Het systeem van fietsknooppunten is ontstaan in de jaren 90 in België en is sindsdien uitgebreid naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en andere landen. Het systeem werkt via genummerde punten, die via groene bordjes zijn aangegeven en die het mogelijk maken om routes te plannen op basis van eenvoudige nummers. In dit artikel worden de verschillende aspecten van fietsroutes met knooppunten in Nederland besproken, waaronder het systeem, de beschikbare tools en toegankelijke routes.
Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn. Elk knooppunt heeft een uniek nummer van 01 t/m 99. Tussen de twee knooppunten loopt een bewegwijzerde route. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen. Op veel plekken langs de knooppuntenroutes vind je een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende punten. Zo kun je je route elk moment aanpassen naar wens. Het systeem is ontstaan in België in de jaren 90 en is daar enorm populair geworden. Tegenwoordig is het systeem ook in andere landen geïntroduceerd en uitgebreid. Naast België en Nederland wordt het fietsknooppuntensysteem inmiddels ook gebruikt in Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en delen van Frankrijk en Groot-Brittannië.
Fietsroutes worden ontwikkeld met behulp van de bekende fietsknooppunten. Door deze knooppunten, die je langs het fietspad tegenkomt, aan elkaar te koppelen ontstaan er knooppuntenroutes. Ze zijn op te merken aan de groene bordjes met witte 2-cijferige letters. Je kunt zelf de knooppunten aan elkaar koppelen of gebruik maken van een website die kant-en-klare knooppuntenroutes aanbiedt.
Er zijn verschillende manieren om een fietsroute met knooppunten te plannen. Eén van de meest gebruikte methoden is het gebruik van een fietsrouteplanner. Met een fietsrouteplanner kun je zelf routes maken aan de hand van bepaalde punten. Het nadeel hiervan is dat het veel tijd kan kosten en dat de zelf samengestelde fietsroute soms tegen kan vallen. Niet altijd is namelijk duidelijk wat er langs de route te zien of te doen is, en ook het type wegdek wordt vaak niet aangegeven. Hierdoor kan het voorkomen dat de route langs een snelweg loopt of een groot deel van slechte fietspaden bevat. Een voordeel van het gebruik van fietsrouteplanners is wel dat je de route digitaal hebt en deze over het algemeen actueel is. Bovendien zijn de meeste routes als GPX-bestand te downloaden, zodat je ze kunt gebruiken in combinatie met fietsnavigatie.
Afstapmomenten zijn belangrijk bij fietsroutes met knooppunten. Ze geven je de kans om te stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties. Bij Fietsnetwerk.nl worden de afstapmomenten direct getoond in de routekaart en krijg je tijdens het fietsen begeleiding naar deze locaties. Zo verdwaal je nooit en ga je altijd met een mooie herinnering naar huis! Alle afstapmomenten hebben een eigen weergave gekregen en zijn dus knooppunthouder geworden bij Fietsnetwerk. Deze 'knooppunthouders' liggen allemaal in de buurt van de knooppuntenroute. Je kiest zelf welke afstapmomenten je wel en niet meeneemt tijdens het uitje. Het aanbod kan erg verschillen per fietsroute, dus bekijk welke het beste past bij jouw interesses.
Onder de 'zien locaties' vallen voornamelijk bezienswaardigheden en locaties waar je heerlijk kunt wandelen. Van elke omgeving laten wij jou de mooiste vruchten proeven die ook vaak uniek zijn aan het gebied. Het aanbod is uiteenlopend met onder andere musea, boerderijen, monumenten, molens, landgoederen, uitkijktorens en nog veel meer. In het toevoegen van 'doen locaties' zijn wij erg kieskeurig en plaatsen vaak maar enkele (en de beste) activiteiten. Vaak zijn deze locaties direct te koppelen aan het thema van de knooppuntenroutes. Onderweg kom je altijd een horeca onderneming tegen als ideale start/eind locatie of voor een verdiende pauze. Andere activiteiten zijn verblijflocaties, attractieparken, musea, proeverijen, etc.
De Fietsnetwerk App is een ideaal hulpmiddel voor fietsers die hun route willen plannen met behulp van het fietsknooppunten systeem. De app biedt dagelijks actuele routes en begeleidt je tijdens het fietsen naar de afstapmomenten en hotspots onderweg. Keuze uit duizenden routes samengesteld door onze eigen gespecialiseerde routeredacteurs. Fietsroutes van onder andere Natuurmonumenten, UNESCO Werelderfgoed, De Hollandsche Molen en meer interessante partners. De app is simpel, gebruiksvriendelijk én gratis te gebruiken! Download de fietsroute app in de Google Play Store of in de Apple App Store.
De Fietsnetwerk App biedt ook routebegeleiding tussen de knooppunten én naar de afstapmomenten en hotspots onderweg. Als je onderweg wilt stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties, kun je deze ook toevoegen aan de route. De Fietsnetwerk App begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.
Een knooppuntenroute maak je door de fietsknooppunten aan elkaar te koppelen. Het fietsroutenetwerk geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn met het ontwikkelen van fietsroutes. Het voordeel is dat ze je over veilige wegen sturen en je recreatieve bezienswaardigheden zult tegenkomen. Uiteraard kan je zelf uitzoeken hoe je de knooppunten aan elkaar koppelt om een fietsroute te maken. Ook kan je gebruik maken van een fietsroute aanbieder zoals Fietsnetwerk. Dit scheelt je een hoop uitzoekwerk en de route editors zijn experts in het creëren van de leukste knooppuntenroutes!
Bij het maken van een fietsroute met knooppunten zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:
Kies een startpunt: Bepaal waar je jouw fietstocht wilt beginnen. Gebruik een fietskaart, een fietsrouteplanner of een fietsroute app om de dichtstbijzijnde knooppunten te vinden. Kijk naar het nummer van het eerste knooppunt waar je naartoe wilt fietsen.
Bepaal de volgorde: Noteer de knooppunten waar je langs wilt fietsen in de juiste volgorde. In de fiets app van Fietsnetwerk.nl hoef je dit niet meer te doen: onze routeredacteurs hebben de mooiste en meest complete knooppuntenroutes al voor je uitgestippeld.
Fiets de route: Volg de knooppunten van het ene naar het andere punt. Onderweg zie je altijd de volgende knooppunten staan, zodat je altijd weet waar je naartoe moet. Fiets je met onze fietsroute app, dan kun je de eenvoudige routebegeleiding volgen.
Optioneel: Voeg afstapmomenten toe: Als je onderweg wilt stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties, kun je deze ook toevoegen aan de route. De Fietsnetwerk App begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.
Fietsnetwerk biedt een aantal filters waardoor het voor jou mogelijk is om de fietsroutes te personaliseren. Hieronder staan de filters die je kunt gebruiken:
Deze filters helpen je bij het kiezen van de juiste fietsroute voor jouw vakantie of dagje uitstapje. De thema's variëren van historisch, cultureel tot natuur en landschappen. Zo kun je bijvoorbeeld een route kiezen die je door historische steden leidt of door het landschap van het Zuid-Limburgse gebied.
In Nederland zijn er meer dan 10.500 fietsknooppunten, verdeeld over 37 regionale netwerken. In totaal is dit goed voor meer dan 36.000 km aan knooppuntenroutes! Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar, zoals de Heuvelland-Fietsroute, die tussen Sint-Pietersberg en Vaalserberg loopt. Deze route is 41 km lang en biedt prachtige uitzichten, idyllische dorpjes en vakwerkhuizen. Ook zijn er andere routes die je kunt kiezen, zoals de route langs de Grebbelinie of een rondje Dalfsen. Deze routes zijn eenvoudig te plannen via de Fietsnetwerk App of de Fietsroutenetwerk app.
De Fietsnetwerk App is een onmisbaar hulpmiddel voor fietsers die hun route willen plannen met behulp van het fietsknooppunten systeem. Tijdens het fietsen van knooppuntenroutes via de App krijg je zelfs een melding wanneer je bij het desbetreffende knooppunt bent aangekomen. Ook krijg je gelijk te zien wat het volgende knooppunt wordt en of er nog leuke afstapmomenten in de buurt te vinden zijn. Knooppuntenroutes fietsen via de website of via de App is een unieke belevenis die iedere recreatieve fietser niet aan zich voorbij mag laten gaan.