De Gekste Plek van Nederland: Een Reisgids met Unieke Interieur- en Ruimtelijke Inspiratie
juli 8, 2025
In 2015 was Nederland nog steeds een land met aanzienlijke variaties in criminaliteitscijfers per gemeente. Volgens de AD-Misdaadmeter van dat jaar stond Amsterdam op de eerste plek als meest onveilige gemeente, gevolgd door Maastricht, Rotterdam en Eindhoven. De data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en andere bronnen laten zien dat het aantal geregistreerde misdrijven in veel steden aanzienlijk was, maar ook dat er sprake was van afname in bepaalde regio’s. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en trends over de crimineelste steden in Nederland in 2015 besproken, gebaseerd op de bronnen die in de bronlijst zijn vermeld.
Volgens de AD-Misdaadmeter van 2015 stond Amsterdam op de eerste plek als meest onveilige gemeente van Nederland. De stad had het hoogste aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners, namelijk 67. Dit was een licht dalende trend in vergelijking met voorgaande jaren, maar het bleef de hoogste waarde in het land. Maastricht volgde met 37,26, gevolgd door Rotterdam (34,94), en Eindhoven (34,50). Deze cijfers tonen aan dat grote steden over het algemeen een hoger risico op criminaliteit hebben dan kleinere gemeenten.
In de regio Noord-Brabant waren meerdere steden in de lijst van de AD-Misdaadmeter opgenomen. Eindhoven stond op de vierde plek met een cijfer van 34,50, gevolgd door Tilburg (11), Helmond (18), Breda (19) en Den Bosch (28). Deze waarden duiden op een relatief hoge criminaliteitsgraad in deze regio. Daarnaast was Zundert opvallend wat betreft het aantal inbraken in schuurtjes, wat in het land het hoogste was.
Aan de andere kant van de schaal stond Tubbergen als de veiligste gemeente van Nederland in 2015. Deze gemeente in Overijssel had het laagste aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners, namelijk 5. De overige veiligste gemeenten waren onder meer Dinkelland (382), Dalfsen (380) en Hellendoorn (373). In Overijssel werden de cijfers van de AD-Misdaadmeter over het algemeen als gunstig beschouwd, aangezien er relatief weinig misdrijven werden gepleegd. De stad Almelo was in 2015 op de 46e plek van de lijst, wat een daling betekende ten opzichte van vorige jaren.
Het CBS publiceerde in 2015 cijfers over de geregistreerde criminaliteit per gemeente, wijk en buurt. De data tonen aan dat het aantal geregistreerde misdrijven in heel Nederland tussen 2012 en 2019 met 32 procent was gedaald, wat overeenkomt met de afname in Amsterdam. In Rotterdam daalde het aantal misdrijven met 36 procent. Dit suggereert dat het land als geheel een sterke trend van dalende criminaliteit heeft, maar dat er nog steeds regio’s zijn met een hoge criminaliteitsgraad.
De AD-Misdaadmeter is een jaarlijks opgestelde ranglijst van de meest onveilige gemeenten in Nederland. In 2015 stond Eindhoven op de vierde plek, met een cijfer van 34,50. Het was een van de steden die in de jaren daarvoor al in de top tien stond. Naar schatting was het aantal overvallen in Schiedam in 2016 negentien, wat de stad in de lijst van de AD-Misdaadmeter plaatste. In 2015 had Schiedam een cijfer van 38 geregistreerde misdrijven per duizend inwoners, wat de stad op de 104e plek plaatste in de lijst van de AD-Misdaadmeter.
Schiedam was in 2015 een van de crimineelste steden van Nederland. Het had het hoogste aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners in de regio Zeeland. In de AD-Misdaadmeter stond de stad op de 104e plek. In vergelijking met andere steden zoals Eindhoven, was de criminaliteitsgraad in Schiedam iets lager, maar nog steeds aanzienlijk. In de periode 2012 tot 2019 daalde de criminaliteit in Schiedam met 32 procent, wat overeenkomt met de afname in het land gemiddeld.
In de regio Limburg was Sittard-Geleen in 2015 een van de meest onveilige gemeenten. De stad stond op de tiende plek van de AD-Misdaadmeter, met een cijfer van 28,73. In de periode 2014 tot 2015 bleef de criminaliteit in de regio Limburg relatief stabiel. De stad had het hoogste aantal overvallen in het land, met 13 in 2014 en 13 in 2015. In vergelijking met andere steden in het land was de criminaliteitsgraad in Sittard-Geleen echter lager dan in Amsterdam of Maastricht.
Eindhoven was in 2015 op de vierde plek van de AD-Misdaadmeter, met een cijfer van 34,50. Dit was een daling ten opzichte van 2014, toen het cijfer 34,94 was. De stad had een hoog aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners, namelijk 52. In de regio Noord-Brabant was Eindhoven de op een na meest onveilige stad, gevolgd door Tilburg en Helmond. In de periode 2012 tot 2019 daalde de criminaliteit in Eindhoven met 32 procent, wat overeenkomt met de afname in het land gemiddeld.
Maastricht was in 2015 op de tweede plek van de AD-Misdaadmeter, met een cijfer van 37,26. Het cijfer was hoger dan in 2014, toen het cijfer 37,26 was. De stad had een hoog aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners, namelijk 51. In de regio Limburg was Maastricht de op twee na meest onveilige stad, gevolgd door Sittard-Geleen en Heerlen. In de periode 2012 tot 2019 daalde de criminaliteit in Maastricht met 32 procent, wat overeenkomt met de afname in het land gemiddeld.
Rotterdam was in 2015 op de derde plek van de AD-Misdaadmeter, met een cijfer van 34,94. Dit was een lichte daling ten opzichte van 2014, toen het cijfer 35,17 was. De stad had een hoog aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners, namelijk 53. In de regio Zuid-Holland was Rotterdam de meest onveilige stad, gevolgd door Den Haag en Utrecht. In de periode 2012 tot 2019 daalde de criminaliteit in Rotterdam met 36 procent, wat hoger was dan de afname in het land gemiddeld.
In 2015 was Nederland een land met grote variaties in criminaliteitscijfers per gemeente. De AD-Misdaadmeter toonde aan dat Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Eindhoven de meest onveilige steden waren, terwijl Tubbergen, Dinkelland, Dalfsen en Hellendoorn de veiligste gemeenten waren. De cijfers van het CBS en andere bronnen lieten zien dat het aantal geregistreerde misdrijven in veel steden aanzienlijk was, maar ook dat er sprake was van afname in bepaalde regio’s. De positie van Schiedam, Sittard-Geleen, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam in de lijst van de AD-Misdaadmeter duidde op een hoger risico op criminaliteit, terwijl de positie van Tubbergen, Dinkelland, Dalfsen en Hellendoorn op een lager risico duidde.