Centrale Coordinaten van Nederland: Geografische Middelpunten en Belangrijke Locaties

In Nederland zijn er verschillende manieren om het middelpunt van het land te bepalen. Dit kan op basis van geografische extremen, populatieverdeling, of zelfs het zwaartepunt van het land. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van verschillende mogelijke middelpunten, waaronder het absolute middelpunt, het zwaartepunt, en het centrum van de bevolking. Deze informatie kan van belang zijn voor onderzoekers, toeristen, en zelfs voor interieurontwerpers die geografische aspecten willen gebruiken in hun projecten.

Geografische Extremen van Nederland

Voor het bepalen van het middelpunt van Nederland is het eerst belangrijk om de uiterste punten van het land te bepalen. Deze punten geven aan waar het land begint en eindigt. Op basis van de bronnen zijn de volgende locaties de belangrijkste:

  • Noordpunt: Bad Nieuweschans (Groningen), op coördinaten 53.556485, 6.492520.
  • Zuidpunt: Klein-Kuttingen (Limburg), op coördinaten 53.180299, 7.227509.
  • Oostpunt: Bad Nieuweschans (Groningen), op coördinaten 53.556485, 6.492520.
  • Westpunt: Sint Anna ter Muiden (Zeeland), op coördinaten 50.750307, 5.915092.
  • Hoogste punt: Vaals, op coördinaten 51.314983, 3.358406, met een hoogte van 322,4 meter boven NAP.
  • Laagste punt: Zuidplaspolder, op coördinaten 50.754658, 6.020800, met een diepte van 6,76 meter onder NAP.

Deze punten zijn belangrijk voor het bepalen van het middelpunt van het land. Ze vormen de basis voor verschillende berekeningen, waaronder het bepalen van het zwaartepunt en het centrum van de bevolking.

Middelpunt van Nederland

Er zijn meerdere manieren om het middelpunt van Nederland te bepalen, afhankelijk van de methode. Hieronder staan enkele van de bekendste middelpunten beschreven:

1. Middelpunt op basis van uiterste punten

Een van de oudste methodes om het middelpunt te bepalen, is om een lijn te trekken van het noordelijkste naar het zuidelijkste punt, en dan een lijn te trekken van het westelijkste naar het oostelijkste punt. Het snijpunt van deze lijnen is dan het middelpunt. Op basis van deze methode ligt het middelpunt van Nederland bij Ruinerwold. Hier ligt ook een bordje dat dit feit aanduidt, 130 meter van het exacte punt.

2. Middelpunt van huishoudens

Een ander middelpunt is het middelpunt van alle huishoudens. Dit wordt bepaald op basis van de bevolkingsverdeling. Volgens gegevens van de CBS ligt dit punt in 2022 bij Zeist. Dit is een gebied dat op basis van woningen en bevolkingsgegevens bepaald is.

3. Middelpunt van de Nederlandse cirkel

Als je een cirkel trekt om de uiterste punten van Nederland, zou je het centrum daarvan ook het middelpunt van Nederland kunnen noemen. Dit punt ligt bij Eembrugge, vlak boven Baarn. Dit is een gebied met een prachtig uitzicht op typisch Nederlands polderland.

4. Zwaartepunt van Nederland

Het zwaartepunt van Nederland wordt bepaald op basis van de geografische vorm van het land. Dit is het punt waarop het land zou balanceren als het op een vinger zou worden gelegd. In 1984 berekende Frank Storbeck dat het zwaartepunt van Nederland bij Putten ligt. Er ligt nog altijd een kei met een ring, ter ere van deze benoeming tot zwaartepunt.

5. Nieuw zwaartepunt

Volgens recente berekeningen van het Kadaster ligt het zwaartepunt anno 2022 iets verder op, door verschuivingen van de kustlijn. Het ligt nog altijd in Putten, als je uitgaat van een hoge waterstand. Als je uitgaat van laagwater, verschuift het middelpunt vier kilometer naar het noorden, en dan beland je in Ermelo.

6. Middelpunt van het gehele Nederlands gebied

Als je ook de Caribische eilanden en de Exclusieve Economische Zone (EEZ) meeneemt, ligt het zwaartepunt van het hele koninkrijk in de Atlantische Oceaan, ten westen van Portugal. Dit is een berekening van het Kadaster, waarin ook de zeeën worden meegenomen.

Geografische Middelpunten en Buurten

Naast deze algemene middelpunten zijn er ook specifieke locaties die als middelpunten worden aangeduid, zoals Goudsberg in Lunteren. Hier ligt ook een grote zwerfkei met ‘Middelpunt van Nederland’ erop. Deze plek is in 1965 bepaald door de plaatselijke VVV, nadat iemand had uitgerekend dat er vanaf die plek naar het noorden, oosten, zuiden en westen evenveel land te vinden was.

De bronnen bevatten ook informatie over de wijk- en buurtkaart, die opgebouwd is uit de geometrie van het bestand Burgerlijke Gemeentegrenzen van het Kadaster. Deze kaart bevat informatie over de grenzen van gemeenten, wijken, en buurten. De coördinaten zijn opgenomen in het stelsel van Rijksdriehoeksmeting. De grenzen van de gemeenten en die van de kustlijnen zijn zeer nauwkeurig, terwijl de grenzen van de wijken en buurten iets minder nauwkeurig zijn.

Belangrijke Locaties in Nederland

Naast de centrale coordinaten van het land zijn er ook specifieke locaties die belangrijk zijn voor het bepalen van het middelpunt. Bijvoorbeeld:

  • Amersfoort: Het nulpunt van het Kadaster ligt hier. De spits van de Onze Lieve Vrouwetoren is vanaf dat moment het middelpunt voor het Kadaster.
  • Lunteren: Hier ligt de zwerfkei met ‘Middelpunt van Nederland’ erop.
  • Putten: Dit is het zwaartepunt van Nederland, volgens een berekening uit 1984.
  • Ermelo: Dit is het nieuwe zwaartepunt, als je uitgaat van laagwater.

Toepassing in het Interieurontwerp

Hoewel de bronnen vooral gericht zijn op geografische middelpunten, kan deze informatie ook van toepassing zijn in het interieurontwerp. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een ruimte die gebaseerd is op de positie van een bepaalde stad of regio. Of bij het ontwerpen van een interieur dat gebruik maakt van de geografische kenmerken van het land, zoals de positie van de kustlijn, de rivieren, of de hoogtelagen.

Conclusie

Het bepalen van het centrale punt van Nederland is een complexe taak, aangezien er meerdere manieren zijn om het middelpunt te bepalen. Op basis van de bronnen zijn er meerdere mogelijke middelpunten, waaronder het middelpunt van de uiterste punten, het zwaartepunt, het middelpunt van de bevolking, en het centrum van het gehele land. Deze informatie kan van belang zijn voor onderzoekers, toeristen, en zelfs interieurontwerpers die geografische aspecten willen gebruiken in hun projecten. De bronnen geven een overzicht van de verschillende mogelijke middelpunten en geven een duidelijk beeld van de geografie van Nederland.

Bronnen

  1. CBS - Geografische data
  2. Quest - Waar ligt het middelpunt van ons land?
  3. CBS - Wijk- en buurtkaart
  4. Overstraatnamen - Waar ligt het geografisch middelpunt?
  5. PDOK - Geoservices
  6. Data Overheid - Dataset met plaatsnaam, gemeente, provincie en geo-locatie

Related Posts