Betaalvereniging Nederland waarschuwt voor steeds geraffineerdere phishingbedreigingen

De Betaalvereniging Nederland waarschuwt voor steeds geraffineerdere phishingbedreigingen. Dit is een opmerkelijk en urgent thema dat betrekking heeft op de veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer vormen van internetfraude verschenen, waarbij criminele groepen geproduceerde berichten sturen die erop aankomen om gebruikers te misleiden en hen te laten inloggen op nepwebsites, waardoor ze hun gegevens kwijtraken. De Betaalvereniging heeft dit probleem herhaaldelijk benadrukt, met name in het licht van de toenemende digitalisering en de toenemende populariteit van digitale betalingen.

De toename van phishingbedreigingen

In de bronnen die zijn gegeven, wordt duidelijk gemaakt dat de Betaalvereniging Nederland een belangrijk platform is in de samenwerking met andere betrokkenen in het betalingsverkeer, waaronder de Belastingdienst. In 2019 meldden banken dat de schade door fraude in het betaalverkeer als gevolg van phishing en bankpasfraude met ongeveer een derde was toegenomen. Daarbij gaven de banken aan bijna twee maal zoveel meldingen van klanten te ontvangen over phishing via mobiele berichtendiensten zoals SMS en WhatsApp.

In het artikel van de Betaalvereniging van 2021 wordt verwezen naar de toenemende dreiging van internetcriminelen die zich vermommen als de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft zelf opgemerkt dat er in heel 2020 ruim 160.000 meldingen over frauduleuze phishingmails, -sms’jes en -WhatsAppberichten zijn binnengekomen, in vergelijking met 8.000 in 2017. Dit duidt erop dat de technieken van de criminele groepen steeds geraffineerder worden.

De rol van de Betaalvereniging

De Betaalvereniging Nederland is een organisatie die zich bezighoudt met het coördineren van collectieve taken in het Nederlandse betalingsverkeer. Ze werkt samen met partijen die betrokken zijn bij het Europese en nationale wetgevingsproces, en ze stelt input voor collectieve, niet-competitieve zaken in het betalingsverkeer. De organisatie zorgt ervoor dat het betalingsverkeer veilig, efficiënt en toegankelijk is voor iedereen. De Betaalvereniging heeft ook een rol gespeeld in de implementatie van nieuwe technologieën in het betalingsverkeer, waaronder biometrie, blockchain en Instant Payments.

Deze samenwerking is van groot belang, aangezien het betalingsverkeer in Nederland een essentieel onderdeel is van de economie. De Betaalvereniging is daarom actief in het uitwisselen van informatie over nieuwe technologieën en innovaties in het betalingsverkeer. Daarnaast helpt de Betaalvereniging de leden bij het implementeren van nieuwe toepassingen, onder andere door collectieve afspraken te formuleren en beheren.

Veiligheid en toegankelijkheid in het betalingsverkeer

De veiligheid van het betalingsverkeer is van groot belang, zowel voor consumenten als voor bedrijven. De Betaalvereniging werkt nauw samen met banken en andere betaaldienstverleners om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en makkelijk op veel verschillende manieren kan betalen. Dit omvat zowel fysieke betaalproducten als digitale opties, zoals mobiel betalen en online betalingen.

Een van de belangrijkste thema’s in dit verband is de toegankelijkheid van contant geld. In 2024 werd nog maar één op de vijf transacties aan de kassa contant afgerekend. De overige vier transacties worden elektronisch uitgevoerd, met een (contactloze) betaalkaart of met een mobiele telefoon. Dit duidt erop dat de toekomst van het betalingsverkeer steeds meer in het digitale gebied ligt.

De Betaalvereniging heeft zich ook beziggehouden met de vraag of er een wettelijke regeling moet komen voor de toegankelijkheid van contant geld. Er zijn discussies aangaan over het aanbieden van diensten en het verbod op contante betalingen voor diensten. De grens van €3.000 is gekozen op basis van wat in de landen om ons heen is vastgesteld. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat criminelen geld in omringende landen of juist in Nederland proberen wit te wassen.

Beveiligingsmaatregelen en herkenning van phishing

De Belastingdienst benadrukt dat ze nooit sms’jes, WhatsAppberichten of e-mails sturen waarin wordt gedreigd met inbeslagname of een deurwaarder als niet onmiddellijk via overboeking wordt betaald. Ook zal de Belastingdienst je nooit bellen om je te vragen direct te betalen. De Betaalvereniging adviseert daarom om altijd voorzichtig te zijn met e-mails, SMS’jes en WhatsAppberichten die je aanspreeken om gegevens te delen of te klikken op links.

De volgende tips kunnen helpen om phishingbedreigingen te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres. Vaak is dat de eerste manier waaraan je herkent of de afzender echt is.
  • Klik niet direct op links, maar check eerst of de informatie klopt. Dit geldt ook voor het downloaden en openen van bijlagen. Het bestand kan malware bevatten.
  • Let op vage of dringende taal in het bericht. De meeste legitieme berichten zijn duidelijk en overzichtelijk.

Conclusie

De Betaalvereniging Nederland waarschuwt dat de phishingbedreigingen steeds geraffinerder worden. Dit is een urgent probleem dat betrekking heeft op de veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland. De Betaalvereniging speelt een belangrijke rol in de samenwerking met andere betrokkenen in het betalingsverkeer, en ze zorgt ervoor dat het betalingsverkeer veilig, efficiënt en toegankelijk is voor iedereen. De veiligheid van het betalingsverkeer is van groot belang, zowel voor consumenten als voor bedrijven. De Betaalvereniging adviseert om altijd voorzichtig te zijn met e-mails, SMS’jes en WhatsAppberichten waarin je wordt aangesproken om gegevens te delen of te klikken op links.

Bronnen

  1. Betaalvereniging Nederland
  2. Het Kompasliedrecht
  3. Jaaromzet iDEAL
  4. Contant geld
  5. Wetgeving contant geld
  6. Toonbankbetalingsverkeer
  7. Geraffineerde phishing
  8. Betaalvereniging Nederland
  9. Basisbankrekening
  10. Betaalproducten en diensten
  11. Belastingdienst waarschuwt Flevolanders

Related Posts