De mooiste sprookjes van Grimm: Een unieke jeugdserie op Ketnet
juli 8, 2025
In Nederland zijn er nog steeds plekken waar het stil is, ruimte is en de natuur de overhand houdt. Hoewel het land dichtbevolkt is, zijn er nog steeds afgelegen plekken te vinden die onberispelijk zijn gebleven. Deze plekken bieden niet alleen rust, maar ook een uniek landschap dat zeldzaam is in Europa. In dit artikel worden de meest afgelegen plekken van Nederland nader bekeken, met een blik op hun kenmerken, locatie en het soort ervaring dat je er kunt krijgen. De bronnen laten zien dat er in elke provincie van Nederland plekken zijn waar het stil is en het landschap in z’n eentje staat. Deze plekken zijn niet alleen geschikt voor wandelaars en fietsers, maar ook voor wie zich wil terugtrekken in het landschap.
Een afgelegen plek in Nederland is een gebied dat zich onafhankelijk laat ontwikkelen van de menselijke activiteiten. Dit betekent dat het zo min mogelijk bebouwing, wegen, spoorwegen en luchtverkeersroutes kent. Bovendien is het een plek waar het licht van de maan of sterren duidelijk zichtbaar is. De criteria voor een afgelegen plek zijn daarom duidelijk: afstand tot bewoonde gebieden, minimale luchtverkeersroutes, weinig elektriciteitsmasten en weinig verkeer. In Nederland zijn er meerdere plekken die voldoen aan deze criteria. Bijvoorbeeld de Boschplaat in Friesland, het Dwingelderveld in Drenthe, de Soesterduinen in Utrecht, de Leenderheide in Noord-Brabant en het Haaksbergerveen in Overijssel. Deze plekken zijn niet alleen afgelegen, maar ook rijk aan biodiversiteit en historische waarde.
De Boschplaat is een natuurgebied van 50 vierkante kilometer op het oostelijk deel van Terschelling. Het gebied bestaat uit brede stranden, kwelders en duinen, en biedt een landschap dat continu verandert onder invloed van de getijdenwerking. De kwelders zijn belangrijke broed- en rustgebieden voor vogels als lepelaars en sterns. In de zomer kleurt het landschap prachtig paars door bloeiende lamsoor. Door het afgelegen karakter is de Boschplaat een van de donkerste plekken in Nederland, ideaal voor sterrenliefhebbers en natuuronderzoek.
Het Dwingelderveld is de stilste plek van Nederland. Het is een natuurgebied dat in 2020 is gekozen als het stilste gebied van het land. De enige geluiden die je hier hoort, komen van smakkende schapen of fluitende vogeltjes. Dit gebied is het grootste natte heidegebied van West-Europa en je kunt er wandelen, fietsen of paardrijden. Het is een plek waar de natuur in haar geheel voorkomt en waar je je kunt terugtrekken in het landschap.
De Soesterduinen zijn een 500 hectare groot natuurgebied bij Soest. Het gebied wordt gekenmerkt door open zandvlaktes, omgeven door dennenbossen en heide. De stuifzanden blijven actief door de wind en vormen een belangrijke habitat voor zandhagedissen en mierenleeuwen. Het unieke landschap is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van overbegrazing. Tegenwoordig moet begrazing door Schotse hooglanders er juist voor zorgen dat de zandvlaktes niet worden veroverd door oprukkende vegetatie.
De Leenderheide is een natuurgebied van 333 hectare ten zuiden van Eindhoven, dat deel uitmaakt van het 6.000 hectare grote grensgebied Leenderbos, De Groote Heide en De Plateaux. Het landschap kent droge heide, graslanden en naaldbossen. Er leven bijzondere diersoorten zoals de nachtzwaluw en veldleeuwerik. De vennen zijn overblijfselen van vroegere veenvorming. Oude schaapskooien en karrensporen laten zien hoe het gebied door de eeuwen heen werd gebruikt.
Het Haaksbergerveen is een zogenaamd hoogveengebied, een speciale grondsoort die je maar op enkele plaatsen in Nederland vindt. Ook hier kun je tijdens een wandeling of fietstocht op een schaapskudde stuiten. Er is een vogelkijkscherm en een ‘vlonderpad’ van 500 meter lang dat je over het natte veen voert. Het is een rustige plek in Nederland waar je je kunt terugtrekken in het landschap.
Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het is een rustige plek waar de natuur in haar geheel voorkomt. Je kunt er wandelen, fietsen of paardrijden. Het is ideaal voor wie op zoek is naar een toevluchtsoord in het landschap of een vakantieplek waar het bijna geen lawaai is.
Schiermonnikoog is één van de meest wilde plekken van Nederland. Het eiland is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Nog altijd is de natuur op Schiermonnikoog voortdurend in beweging! Het is een rustige plek waar je je kunt terugtrekken in het landschap.
Het Nationaal Park Lauwersmeer draagt de titel ‘Dark Sky Park’, wat betekent dat het een van de donkerste plekken op aarde is. Hier beleef je ‘s nachts ware duisternis met als bonus een heldere hemel. Ervaar de rust en stilte van de natuur en bestudeer de bijzondere sterrenhemel.
Afgelegen plekken in Nederland zijn gekenmerkt door weelderige bossen, open vlaktes, vennen en wateren. Ze liggen vaak ver van de bewoonde wereld, zonder grote wegen, spoorwegen of luchthavens in de buurt. Ook is het er vaak zo donker dat je de sterrenhemel kunt bewonderen, wat de rust versterkt. Deze plekken zijn ideaal voor wie op zoek is naar een toevluchtsoord in het landschap of een vakantieplek waar het bijna geen lawaai is.
In Nederland zijn er nog steeds plekken waar het stil is, ruimte is en de natuur de overhand houdt. Deze afgelegen plekken bieden niet alleen rust, maar ook een uniek landschap dat zeldzaam is in Europa. Ze zijn ideaal voor wie op zoek is naar een toevluchtsoord in het landschap of een vakantieplek waar het bijna geen lawaai is. De bronnen laten zien dat er in elke provincie van Nederland plekken zijn waar het stil is en het landschap in z’n eentje staat. Deze plekken zijn niet alleen geschikt voor wandelaars en fietsers, maar ook voor wie zich wil terugtrekken in het landschap.