Afgelegen dorpen in Nederland: rust, sfeer en geschiedenis

In Nederland zijn er talloze plekken waar het stil is, waar het landschap zich nog steeds ontwikkelt en waar de geschiedenis van het land nog steeds in het landschap te vinden is. Afgelegen dorpen vormen een uniek deel van dit landschap. Ze zijn vaak verlaten, maar sommige zijn nog steeds bewoond. Deze dorpen bieden niet alleen rust, maar ook een unieke sfeer en een blik op het verleden. In dit artikel bespreiden we verschillende afgelegen dorpen in Nederland, hun geschiedenis, hun unieke kenmerken en hun betekenis voor het landschap.

Afgelegen dorpen: waar het stil is

In Nederland zijn er veel plekken die het meest afgelegen zijn, vooral in natuurgebieden of op verlaten gebieden. Volgens een onderzoek van EW en fotograaf Mischa Keijser zijn er in elke provincie nog plekken te vinden waar het stil, weids en donker is. Bijvoorbeeld de Boschplaat in Friesland, een natuurgebied van 50 vierkante kilometer op het oostelijk deel van Terschelling. Het gebied bestaat uit brede stranden, kwelders en duinen, en biedt een landschap dat continu verandert onder invloed van de getijdenwerking. De kwelders zijn belangrijke broed- en rustgebieden voor vogels als lepelaars en sterns. In de zomer kleurt het landschap prachtig paars door bloeiende lamsoor. Door het afgelegen karakter is Boschplaat een van de donkerste plekken in Nederland, ideaal voor sterrenliefhebbers en natuuronderzoek.

Eveneens afgelegen is het Soesterduinen in Utrecht, een 500 hectare groot natuurgebied bij Soest. Het gebied wordt gekenmerkt door open zandvlaktes, omgeven door dennenbossen en heide. De stuifzanden blijven actief door de wind en vormen een belangrijke habitat voor zandhagedissen en mierenleeuwen. Het unieke landschap is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van overbegrazing. Tegenwoordig moet begrazing door Schotse hooglanders er juist voor zorgen dat de zandvlaktes niet worden veroverd door oprukkende vegetatie.

Verlaten dorpen: het verleden dat nog steeds te zien is

In Nederland zijn er vele dorpen geweest die nooit meer terugkeerden naar het landschap. Geschat wordt dat in het laatste millennium alleen in Nederland al 500 dorpen en gehuchten, maar waarschijnlijk een veelvoud ervan, zijn verdwenen. Vanaf de Middeleeuwen hadden de inwoners van het Groningse Weiwerd, Heveskes en Oterdum met grootschalige vernietiging en wederopbouw van hun dorpen te maken. Plunderingen en platbrandingen van de Groningertroepen, gevolgd door de Staatse troepen, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog er nog een schepje bovenop deden. Om nog maar niet te spreken van de Maartensvloed (1686) en de Kerstvloed (1717), die niet alleen voor vernieling, maar ook voor de nodige slachtoffers zorgden.

De laatste inwoners van Heveskes en Oterdum verlieten in 1975 huis en haard. Van Heveskes staat alleen de 13e-eeuwse kerktoren nog verloren in het landschap. In 2014 viel ook definitief het doek voor Weiwerd en werd het dorp afgebroken. Het wrange van het verhaal? De laatste uitbreiding van het industriegebied van Delfzijl is nooit van de grond gekomen.

Een wandeling door de verdwenen dorpen in Nederland en België is een unieke ervaring. De route van het Kustpad 3 (LAW 5-3) voert je van Appingedam naar Termunterzijl, waarbij de route je ‘door’ Weiwerd en Oterdum voert en je vanaf de Oosterwierum over het water de toren van Heveskes eenzaam verscholen achter de bomen ziet liggen.

De kleinste dorpen van Nederland: waar het rustig is

Nederland telt ook veel kleine dorpen, waar het druktegevoel van de stad niet is. Volgens bron [5] zijn er vijf kleinste dorpen in Nederland, waar het rustig is en de sfeer overweldigend is. Het dorpje Persingen in Gelderland, vlakbij Nijmegen, telt ongeveer 90 inwoners. Saaxumhuizen in Groningen telt ongeveer 45 inwoners, en ’t Woudt in Zuid-Holland telt 38 inwoners. Deze dorpen zijn ideaal voor wie op zoek is naar rust, sfeer en een blik op het oude Nederland.

De mooiste dorpen van Nederland: sfeer en historie

Nederland heeft ook veel mooie dorpen, die niet per se klein zijn, maar hun eigen unieke sfeer en geschiedenis hebben. Volgens bron [2] zijn er 17 mooiste dorpen en kleine steden in Nederland, waaronder Broek in Waterland, Hattem, Bourtange, Volendam en De Rijp. Deze dorpen zijn niet alleen mooi, maar ook rijk aan geschiedenis en cultuur.

Broek in Waterland in Noord-Holland is een dorpje dat onder de rook van Amsterdam ligt, maar de grote stad lijkt er mijlenver weg. Het dorpsgezicht wordt hier grotendeels bepaald door charmante huisjes die naar het water zijn gericht. Het schilderachtige Hattem in de provincie Gelderland is al honderden jaren een inspiratiebron voor kunstenaars en creatievelingen. Deze Hanzestad is prachtig gelegen aan de IJssel en onder meer Jan Voerman en Anton Pieck lieten zich in hun werk door Hattem inspireren.

Bourtange in Groningen is een vestingstadje dat dateert uit het jaar 1742 en sindsdien is er verrassend weinig in het straatbeeld veranderd. Tijdens een wandeling door de historische straatjes wordt je omringd door oud-Hollandse huisjes met hun iconische gevels, en heb je even het idee dat je terug in de tijd bent gereisd. Bourtange heeft daarnaast maar liefst zes musea waar je meer leert over de geschiedenis van het dorp.

De rustige plekken in Nederland: waar het stil is

Er zijn ook plekken in Nederland waar het stil is en waar het landschap nog steeds ontwikkelt. In bron [1] wordt gesproken over het bezoek aan de afgelegen plekken van Nederland, waar het stil is en waar het landschap nog steeds ontwikkelt. Bijvoorbeeld het dorpje Nigtevecht in de Utrechtse provincie, waar het Fort bij Nigtevecht een bekende plek midden in de natuur is en onderdeel van veel mooie wandel- en fietsroutes. Bevind je in de rust en ruimte en geniet van de mooie omgeving.

Samenvatting

In Nederland zijn er veel afgelegen dorpen, die zowel rust als sfeer bieden. Sommige zijn verlaten, terwijl andere nog steeds bewoond zijn. Deze dorpen zijn ideaal voor wie op zoek is naar rust, een unieke sfeer en een blik op het verleden. Ze zijn ook een belangrijk onderdeel van het landschap en de geschiedenis van Nederland.

Bronnen

  1. EW Magazine
  2. Parkvakanties
  3. Wandel.nl
  4. Verborgen Geschiedenis
  5. De Openbare Ruimte
  6. Fletcher.nl
  7. Van Stad naar Land
  8. Travel Valley
  9. Quest.nl

Related Posts