Activiteiten in het Scoutingprogramma: Uitdagende en leerzame ervaringen voor jonge en oude scouts

Inleiding

Scouting Nederland biedt een breed scala aan activiteiten die gericht zijn op het ontwikkelen van kinderen en jongeren. Deze activiteiten zijn opgebouwd op een doorlopende leerlijn en zijn gericht op verschillende leeftijdsgroepen, zoals bevers, welpen, scouts, explorers en roverscouts. De activiteiten variëren van speelse en avontuurlijke activiteiten tot grotere groepsactiviteiten en regioactiviteiten. De inhoud van deze activiteiten wordt vaak gecategoriseerd in activiteitengebieden, waardoor er sprake is van veel variatie en uitdaging. Daarnaast wordt er gewerkt met thema’s, die de aandacht van de deelnemers kunnen trekken en hen kunnen inspireren om mee te doen met een activiteit, te leren of iets nieuws te proberen. Deze thema’s zijn ook van invloed op het spelverloop en het ontwikkelingsproces van de deelnemers. Daarnaast zijn er ook specifieke activiteiten voor bepaalde leeftijdsgroepen, zoals de Bever-Doe-Dag en de Jungledag, die gericht zijn op het uitdagen van bevers en welpen. De activiteiten in het Scoutingprogramma zijn dus niet alleen leerzaam, maar ook uitdagend en inspirerend.

Activiteitengebieden en thema’s

De activiteiten in het Scoutingprogramma worden ingedeeld in acht activiteitengebieden, namelijk: Buitenleven, Expressie, Identiteit, Internationaal, Sport & Spel, Uitdagende Scoutingtechnieken, Veilig & Gezond en Samenleving. Deze activiteitengebieden bieden ruimte om verschillende aspecten van het programma te ontdekken. Zo kunnen scouts bijvoorbeeld actief zijn in het buitenleven, expressie geven door kunst en muziek, hun identiteit ontwikkelen, internationale ervaringen opdoen, sporten en spelen, uitdagende technieken leren, veiligheid en gezondheid in de gaten houden en bijdragen aan de samenleving. Deze activiteitengebieden worden vaak gecombineerd met thema’s, waardoor de activiteiten interessanter en uitdagender worden.

Thema’s spelen een belangrijke rol in het Scoutingprogramma. Ze helpen bij het inspireren van de deelnemers en geven een richting aan de activiteiten. De thema’s kunnen worden gebruikt om de aandacht van de deelnemers te trekken en hen te laten leren of iets nieuws te proberen. Ze zijn ook van invloed op het spelverloop en het ontwikkelingsproces van de deelnemers. Bijvoorbeeld, het thema ‘Hotsjietonia’ voor de bevers, waarin het spel in een avontuurlijk verhaal verwerkt is, of het thema ‘Jungle’ voor de welpen, waarin het spel in een jungleverhaal verwerkt is. De thema’s zijn dus niet alleen leerzaam, maar ook uitdagend en inspirerend.

Regioactiviteiten en groepsactiviteiten

Regioactiviteiten zijn groter en uitdagender dan activiteiten die de scouts normaal in hun eigen groep doen. Ze dienen als voorbeeldactiviteiten voor het werken met de spelvisie en -methode. Deze activiteiten geven de jeugdleden de kans om kennis te maken met de diversiteit van Scouting door het ontmoeten van andere Scoutinggroepen en het doen van grotere en meer uitdagende activiteiten. De regioactiviteiten worden vaak georganiseerd door regio-organisatoren, die een grote rol spelen bij de organisatie van deze activiteiten. Er is voor regio-organisatoren een functieprofiel, een kwalificatiekaart met toelichting en een landelijke training. In het functieprofiel staat beschreven wat de functie precies inhoudt en welke taken en competenties erbij horen.

Bijvoorbeeld, de Bever-Doe-Dag is een activiteit die ieder jaar in de verschillende regio’s wordt georganiseerd voor alle bevers uit de regio. Deze activiteit is groter en uitdagender dan activiteiten die bevers normaal in hun eigen groep doen. De regio-organisatoren hebben een grote rol bij de organisatie van deze activiteiten. Om de regio's bij de organisatie van deze dag te ondersteunen, wordt ieder jaar een spelbrochure ter beschikking gesteld. Ook voor 2025 staat de spelbrochure voor de Bever-Doe-Dag weer boordevol leuke activiteiten, raadsels en lossen de bevers samen een probleem op. Dit alles aan de hand van een avontuurlijk themaverhaal met Sterre en Steven Stroom, dat past bij het spelthema van de bevers: Hotsjietonia.

Activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen

Het Scoutingprogramma biedt activiteiten aan voor verschillende leeftijdsgroepen, namelijk: bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar), explorers (15-18 jaar) en roverscouts (18-21 jaar). Elke leeftijdsgroep heeft haar eigen activiteiten en programma’s. De activiteiten worden opgebouwd op een doorlopende leerlijn en zijn gericht op het ontwikkelen van de deelnemers. De activiteiten variëren van speelse en avontuurlijke activiteiten tot grotere groepsactiviteiten en regioactiviteiten.

Bijvoorbeeld, de bevers spelen in het thema van het dorp Hotsjietonia. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie, waardoor kinderen zich ontwikkelen. De themaverhalen bij de bevers zijn realistisch, zodat ze gemakkelijk gekoppeld kunnen worden aan de gebeurtenissen die in de groep plaatsvinden. De verhalen zijn niet alleen maar positief, er wordt ook ingespeeld op goed en kwaad en op emoties. Daarbij hebben de verhalen een duidelijk begin en einde. Voor de welpen is er het thema ‘Jungle’, waarin het spel in een jungleverhaal verwerkt is. Het werken in thema en het gebruik van ceremoniën is zeer gebruikelijk binnen Scouting en is een van de onderdelen van de spelvisie SCOUTS. Verhalen vertellen is een belangrijke traditie. Elk verhaal bevat een boodschap voor de luisteraars. Onze traditie van verhalen vertellen maakt het makkelijker om kennis over te dragen. Verhalen leren ons om samen te werken, om samen te leven, het verschil tussen goed en kwaad te leren en te streven naar een betere wereld.

Activiteitenbank en spelstormdagen

De activiteitenbank is een bron van inspiratie voor leidinggevenden en scouts. Hierin vind je de meest leuke en uitdagende activiteiten voor een avontuurlijk Scoutingprogramma. Bij iedere activiteit worden tips gegeven zodat ook scouts met een beperking het spel kunnen spelen en via het menu vind je handige informatie over speluitleg en de insignes, awards en badges, maar ook inspiratie voor een gaaf (zomer)kamp. De activiteitenbank is dus een waardevolle bron voor leidinggevenden en scouts.

Daarnaast zijn er ook spelstormdagen, waarin scouts en leidinggevenden samenwerken aan het bedenken van nieuwe activiteiten. De Spelstorm vormt de inspiratiebron voor de tweewekelijkse speltips in de @-scouts. Hiermee helpen scouts andere scouts, door hun eigen leuke spelideeën en ervaringen met anderen te delen. Op een zondagmiddag ga je aan de slag om voor alle speltakken nieuwe activiteiten te bedenken die passen bij de actualiteit. Alle bedachte activiteiten worden ook nog eens toegevoegd aan de activiteitenbank. Wanneer je je alleen of met je leidingteam aanmeldt voor een Spelstorm, ontvang je hiervoor een uitnodiging vanuit het landelijk team Spel. Reiskosten en lunch worden vergoed en het levert je bovenal een inspirerende en vooral gezellige dag op. Als kers op de taart zie je dan na een tijdje je eigen spelideeën in de @-scout staan, hoe leuk is dat?

Kwaliteit van het programma

De kwaliteit van het programma is belangrijk voor het ontwikkelen van de deelnemers. De kwaliteitstest is een hulpmiddel om jou, je team en jeugdleden van de explorers en roverscouts te laten ontdekken waar jullie staan. Je kunt de kwaliteitstest doen op kwaliteitstest.scouting.nl. Succes! En met het spel Power Up Your Game (PUYG) ga je aan de slag met de kwaliteit van je Scoutingspel of bestuur! Weet jij hoe je uitdagend spel kunt aanbieden waardoor scouts zich ontwikkelen? Vraag jij je weleens af hoe je jouw programma uitdagender kan maken? Of ben je benieuwd of je met je bestuur goede afspraken kunt maken? Allemaal vragen waarover je door middel van dit spel met je team in gesprek kan gaan.

Bronnen

  1. Scouting Nederland
  2. Google Maps
  3. Scouting Nederland - Regioactiviteiten
  4. Activiteitenbank Scouting
  5. Evenementen Scouting
  6. Activiteit zoeken
  7. Google Account
  8. Scouting - Welpenprogramma
  9. Google Chrome
  10. Scoutingprogramma
  11. Scouting - Beversprogramma
  12. Google Account

Related Posts