Aantal beschikbare plekken voor psychologie in Nederland

Inleiding

De bacheloropleiding Psychologie is in Nederland een veelgezochte studie met een beperkt aantal beschikbare plekken. Dit fenomeen, ook wel bekend als een numerus fixus, bepaalt hoeveel studenten er per jaar toegelaten mogen worden. In dit artikel worden de beschikbare plekken, selectiecriteria, en andere relevante informatie uit de bronnen geanalyseerd. De informatie is afkomstig van meerdere universiteiten en opleidingen, waaronder de Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen, en andere instellingen. De gegevens zijn afkomstig uit bronnen die specifiek gericht zijn op de toelatingseisen, selectieprocedures, en de beschikbaarheid van plekken voor de bacheloropleiding Psychologie in Nederland.

Beschikbaar aantal plekken

De bacheloropleiding Psychologie in Nederland wordt gekenmerkt door een numerus fixus, wat inhoudt dat er een beperkt aantal plekken beschikbaar is. De maximale hoeveelheid plaatsen varieert per universiteit en opleiding.

Aantal plekken per universiteit

In het algemeen geldt dat de opleiding Psychologie in Nederland maximaal 600 plekken per studiejaar beschikbaar heeft. Dit geldt voor zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige variant van de opleiding. Zoals vermeld in bron [2], zijn er in totaal 600 beschikbare plekken:

  • 350 plekken worden toegewezen aan de best scorende studenten van de Nederlandstalige bachelor.
  • 250 plekken worden toegewezen aan de best scorende studenten van de Engelstalige bachelor.

Deze verdeling is van toepassing op meerdere universiteiten, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Bijvoorbeeld, in bron [6] staat vermeld dat de Rijksuniversiteit Groningen een numerus fixus heeft van 600 plekken voor de bachelor Psychologie. De selectie gebeurt via een selectietoets, waarbij de rangnummer bepaalt of een student toegelaten wordt.

Verschillen tussen universiteiten

De beschikbare plekken zijn niet altijd precies gelijk aan 600, maar kunnen variëren per universiteit. Bijvoorbeeld:

  • Universiteit Utrecht: Er zijn maximaal 600 plekken beschikbaar voor de opleiding Psychologie. Dit is te vinden in bron [1] en bron [3].
  • Erasmus Universiteit Rotterdam: Ook hier geldt een numerus fixus van 600 plekken.
  • Rijksuniversiteit Groningen: Een gelijkaardige regeling met 600 beschikbare plekken.
  • Radbij Universiteit Nijmegen: Er zijn 572 beschikbare plekken.
  • Universiteit Leiden: 548 plekken.
  • Rijksuniversiteit Groningen: 582 plekken.
  • Vrije Universiteit Amsterdam: 516 plekken.

Deze aantallen variëren per universiteit, maar het algemene plaatje is dat de opleiding Psychologie in Nederland een numerus fixus heeft met ongeveer 600 beschikbare plekken per studiejaar.

Selectiecriteria

De selectieprocedure voor de opleiding Psychologie in Nederland is gebaseerd op meerdere criteria, waaronder het eindexamenresultaat, het resultaat van een online assessment, en een loting. De toelating is dus niet automatisch, maar afhankelijk van de prestaties van de kandidaten.

Cijfergemiddelde

Een van de belangrijkste factoren bij de selectie is het eindexamencijfer. In bron [3] wordt uitgelegd dat de selectie wordt gebaseerd op:

  • Het gemiddelde cijfer voor de middelbare school (GPA).
  • Het resultaat voor het Online Assessment.
  • Loting.

Kandidaten worden verdeeld in vier categorieën:

  1. Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) hoger dan 7,5 en een ‘pass’ voor het Online Assessment worden bovenaan de ranglijst geplaatst.
  2. Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) van 7,5 of lager en een ‘pass’ voor het Online Assessment volgen na groep 1 op de ranglijst.
  3. Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) hoger dan 7,5 en een ‘fail’ voor het Online Assessment volgen na groep 2.
  4. Kandidaten met een cijfergemiddelde (GPA) van 7,5 of lager en een ‘fail’ voor het Online Assessment volgen na groep 3 op de ranglijst.

Het exacte rangnummer wordt bepaald via een loting. Dit betekent dat zelfs als je voldoet aan de toelatingseisen, je niet automatisch wordt geplaatst. Ook geldt dat je alleen kunt starten met de opleiding als je geplaatst bent én je aan alle toelatingseisen voldoet.

Online Assessment

Een ander belangrijk onderdeel van de selectie is het Online Assessment. Dit is een toets die de kandidaten beoordeelt op basis van hun vermogens, motivatie, en andere eigenschappen die van belang zijn voor de studie Psychologie. In bron [6] wordt uitgelegd dat het resultaat van de toets in vergelijking met de resultaten van andere deelnemers, de rangnummer bepaalt en daarmee de kans op toelating.

Loting

Als er meerdere kandidaten gelijke punten hebben, wordt er geloot om de ranglijst te bepalen. Dit gebeurt in meerdere stappen, zoals uitgelegd in bron [3].

Toelatingseisen

De toelatingseisen voor de opleiding Psychologie in Nederland zijn gebaseerd op het diploma en eventuele aanvullende eisen. De meeste universiteiten vereisen een vwo-diploma of een gelijkwaardig diploma. In bron [5] wordt uitgelegd dat:

  • Een vwo-diploma (alle profielen).
  • Een hbo-propedeuse (alle richtingen).

Daarnaast zijn er ook toelatingseisen voor studenten met een buitenlandse vooropleiding. Hierin worden de verschillende diploma’s en taalvaardigheidsbewijzen genoemd.

Taalvaardigheid

Voor studenten met een buitenlandse vooropleiding is het van belang om te voldoen aan de eisen voor Nederlands en Engels. In bron [5] staat vermeld dat:

  • Het certificaat NT2-II of het certificaat CNaVT (Educatief Startbekwaam of Educatief Professioneel) vereist is.
  • Studenten met een niet-Nederlands diploma moeten ook bewijs van Engelse taalvaardigheid leveren, tenzij ze voldoen aan bepaalde eisen.

Aanvullende eisen

Voor studenten die een hbo-propedeuse of bachelor hebben, is het mogelijk om in te stromen, mits ze voldoen aan bepaalde eisen. In bron [6] wordt uitgelegd dat studenten met een hbo-propedeuse of bachelor in moeten stromen, mits ze voldoende voorkennis op VWO-6 niveau hebben.

Aantallen kandidaten en selectieperiode

De selectieperiode voor de opleiding Psychologie in Nederland is meerdere keren per jaar. In bron [1] wordt uitgelegd dat de selectieperiode van de opleiding Psychologie in Utrecht is van zaterdag 15 februari tot en met donderdagavond 20 februari 2025.

Aantal kandidaten

De hoeveelheid kandidaten die zich aanmelden is meerdere keren groter dan het aantal beschikbare plekken. In bron [2] wordt uitgelegd dat er in totaal 600 plekken beschikbaar zijn, maar dat er meer kandidaten zijn dan dat aantal. Dit betekent dat niet iedereen die zich aanmeldt, ook daadwerkelijk wordt geplaatst.

Toekomstige verwachtingen

In bron [2] wordt ook verwezen naar het feit dat vorig jaar alle kandidaten tot en met nummer 924 een plek aangeboden kregen. Dit suggereert dat er in sommige gevallen meer plekken beschikbaar zijn dan het aantal beschikbare plekken. Dit kan worden verklaard door het feit dat sommige kandidaten hun plek niet accepteren, waardoor er toch nog plekken vrijkomen.

Aanvullende informatie

Er zijn ook enkele belangrijke aandachtspunten en aanvullende informatie die van toepassing zijn bij de selectieprocedure. In bron [1] staat vermeld dat:

  • Je maximaal drie keer deelnemt aan de selectieprocedure.
  • Als je een plek hebt aangeboden, moet je deze binnen twee weken accepteren.
  • Als je je plek niet accepteert, wordt je plek automatisch toegewezen aan de volgende kandidaat op de ranglijst.
  • Je mag je maximaal drie keer aanmelden voor de opleiding Psychologie.
  • Je mag je per studiejaar aanmelden voor maximaal twee opleidingen met een numerus fixus.

Conclusie

De bacheloropleiding Psychologie in Nederland is een veelgezochte studie met een numerus fixus van maximaal 600 beschikbare plekken per studiejaar. De selectie gebeurt op basis van het eindexamencijfer, het resultaat van een online assessment, en een loting. De toelatingseisen zijn gebaseerd op het diploma en eventuele aanvullende eisen. De selectieperiode is meerdere keren per jaar, en het aantal kandidaten dat zich aanmeldt is meerdere keren groter dan het aantal beschikbare plekken. Dit betekent dat niet iedereen die zich aanmeldt, ook daadwerkelijk wordt geplaatst. De opleiding is dus selectief en er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Bronnen

  1. Universiteit Utrecht - Toelating psychologie
  2. Erasmus Universiteit Rotterdam - Toelating psychologie
  3. Universiteit Leiden - Toelating psychologie
  4. Studiekeuze123 - Psychologie
  5. Universiteit Utrecht - Toelating psychologie
  6. Rijksuniversiteit Groningen - Selectieprocedure psychologie
  7. Universiteit van Amsterdam - Toelating psychologie

Related Posts