Bevolkingsgroei in Nederland: Aantal inwoners in steden in 2016

In 2016 groeide het aantal inwoners in Nederland vooral in de grote steden, mede door een toename van geboorten en immigratie. De gegevens uit de bronnen laten zien dat de groei van de bevolking niet gelijkmatig was over de verschillende gemeenten. Dit artikel bespreekt de bevolkingsgroei in Nederland, met een focus op het aantal inwoners in de grote steden in 2016.

Bevolkingsgroei in Nederland

Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de bevolking van Nederland tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 met 5,7 procent. De groei kwam vooral door buitenlandse migratie en in veel mindere mate door natuurlijke aanwas, dat wil zeggen het verschil tussen geboorten en sterfte. In veel gemeenten groeide de bevolking, maar in enkele gemeenten nam het aantal inwoners af. Tussen 2016 en 2024 nam het aantal inwoners in 28 van de huidige 342 gemeenten af.

Groei van de grote steden

De vier grote steden in Nederland, namelijk Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, groeiden sterk in de periode 2016. Volgens de bronnen groeide Amsterdam in de eerste elf maanden van 2016 het sterkst, met ruim 15.000 inwoners. Op 1 december 2016 woonden er bijna 850.000 mensen in de hoofdstad. In dezelfde periode groeiden ook de andere drie grote steden sterk. Rotterdam kreeg er ruim 8.000 inwoners bij, Den Haag en Utrecht ruim 4.000.

De bevolking van de vier grote steden groeide in 2016 zowel door natuurlijke groei, als door buitenlandse migratie. Dat wil zeggen: er werden meer baby’s geboren dan dat er mensen overleden en er vestigden zich meer immigranten dan dat er inwoners emigreerden. Vooral in Amsterdam kwamen veel immigranten en werden veel baby’s geboren.

Verschillen in bevolkingsgroei tussen gemeenten

De bevolkingsgroei was niet gelijkmatig over de verschillende gemeenten. In de grote steden groeide de bevolking relatief het snelst, terwijl er in enkele gemeenten juist krimp was. De gemeenten met grootschalige vinexlocaties groeiden het sterkst. Deze gemeenten groeiden doordat er meer mensen naartoe verhuizen dan er vertrekken, maar er worden ook meer kinderen geboren dan er mensen overlijden.

In de gemeenten rondom de grote steden groeide de bevolking naar verhouding het snelst, zoals in Blaricum, Waddinxveen, Rijswijk en Diemen. Deze gemeenten groeien doorgaans vooral doordat er meer mensen naartoe verhuizen dan er vertrekken, maar er worden ook meer kinderen geboren dan er mensen overlijden. Van de vier grote steden groeide Utrecht tussen 2016 en 2024 naar verhouding het snelst (10,4 procent) en Rotterdam het minst snel (6,4 procent).

Bevolkingsgroei in de regio's

De bevolkingsgroei in Nederland was niet gelijkmatig over de verschillende regio's. De groei was het sterkst in de Randstad, terwijl er in de regio’s aan de randen van Nederland vooral krimp was. In Zuid-Limburg, Groningen, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen nam het aantal inwoners relatief het sterkst af. Tussen 2016 en 2024 nam het aantal inwoners in 28 van de huidige 342 gemeenten af.

Bevolkingsdichtheid in Nederland

De bevolkingsdichtheid in Nederland verschilt sterk tussen regio’s. De bevolkingsdichtheid is het hoogst in West-Nederland en het laagst in Noord-Nederland. De provincie met de hoogste bevolkingsdichtheid is Zuid-Holland, waar meer dan 1400 personen wonen per vierkante kilometer. Ook Noord-Holland is dicht bevolkt met meer dan 1100 inwoners per vierkante kilometer. In Drenthe is het meeste landoppervlak per inwoner. In die provincie wonen gemiddeld 191 personen per vierkante kilometer, ruim 7 keer zo weinig als in Zuid-Holland.

Invloed van bevolkingsgroei op de woningbouw

De bevolkingsgroei heeft ook invloed op de woningbouw. Het aantal woningen in Nederland is toegenomen, maar het verschil tussen het aantal woningen en het aantal inwoners is groter geworden. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is toegenomen, wat wijst op een stijging van de woningwaarden. Het aantal adressen in Nederland is toegenomen, maar het verschil tussen het aantal adressen en het aantal inwoners is ook groter geworden.

Conclusie

De bevolkingsgroei in Nederland was in 2016 vooral in de grote steden, mede door een toename van geboorten en immigratie. De groei was niet gelijkmatig over de verschillende gemeenten, en in enkele gemeenten nam het aantal inwoners af. De bevolkingsgroei had ook invloed op de woningbouw, waarbij het aantal woningen en de gemiddelde WOZ-waarde zijn toegenomen. De bevolkingsdichtheid in Nederland verschilde sterk tussen regio’s, met de hoogste dichtheid in West-Nederland en de laagste in Noord-Nederland.

Bronnen

  1. https://stadszaken.nl/artikel/411/slibt-nederland-dicht
  2. https://allecijfers.nl/ranglijst/grootste-en-kleinste-gemeenten-in-inwoners-in-nederland/
  3. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/regionaal/inwoners
  4. https://allecijfers.nl/nederland/
  5. https://wikikids.nl/LijstvangroteNederlandsesteden
  6. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/33/sinds-2016-vooral-meer-inwoners-in-de-randstad
  7. https://www.turkinfo.nl/nederland-telt-171-miljoen-inwoners/18133
  8. https://www.clo.nl/indicatoren/nl210209-bevolkingsgroei-2016-2024

Related Posts