Aantal gezinnen met kinderen in Nederland: Cijfers en Trends

In Nederland zijn gezinnen met kinderen een veelvoorkomend onderdeel van de maatschappij. De cijfers laten zien dat er in 2024 bijna 2,6 miljoen gezinnen zijn met kinderen die in het gezin wonen. Dit getal is gelijk gebleven ten opzichte van 2023, wat wijst op een stabiele situatie. De verdeling van de gezinsvormen is echter in beweging, met een toename van eenoudergezinnen en een afname van het aantal gehuwde paren met kinderen. Daarnaast zijn er ook verschillen in de verdeling per leeftijdsgroep en regio.

Verdeling van gezinsvormen

In 2024 zijn er 77 procent van de gezinnen tweoudergezinnen en 23 procent eenoudergezinnen. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2023, wat aantoont dat de trend stabiel is. De meeste eenoudergezinnen bestaan uit een alleenstaande moeder met een of meer kinderen. De afgelopen twintig jaar is het aantal gezinnen met kinderen toegenomen met ruim 122.000, waarbij het aantal ongehuwde paren met kinderen geleidelijk toe neemt en het aantal gehuwde paren met kinderen afneemt.

De gemiddelde grootte van een gezin in Nederland is 1,7 kinderen. Dit ligt boven het Europese gemiddelde van 1,54 kinderen per gezin. De grootste gezinnen zijn te vinden in Frankrijk, waar het gemiddeld aantal kinderen per gezin op 2,02 ligt. In Nederland zijn er echter ook gezinnen met meer kinderen, zoals 450.000 gezinnen met vier of meer kinderen.

Verdeling per leeftijdsgroep

De verdeling van kinderen over leeftijdsgroepen is evenredig. In 2024 zijn er ongeveer 800.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar, 700.000 tussen de 5 en 9 jaar, 800.000 tussen de 10 en 14 jaar, en 700.000 tussen de 15 en 18 jaar. Dit laat zien dat gezinnen in Nederland divers zijn en dat we samen een mooie gemeenschap vormen.

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen naar school gaan is 4 jaar. Dit is een aanhoudende trend geweest, hoewel er in de afgelopen jaren sprake is geweest van een lichte toename in het aantal kinderen dat op een jongere leeftijd begint met de basisschool.

Verdeling per regio

De verdeling van gezinnen met kinderen varieert per regio. In Flevoland groeien bijna 19 procent van de jeugd in een eenoudergezin, wat het hoogste percentage is. In Overijssel daarentegen is dit percentage het laagst, met bijna 13 procent. Dit wijst op regionale verschillen in de samenstelling van gezinnen.

Aantal kinderen per gezin

Het gemiddelde aantal kinderen per gezin ligt op 1,7. Dit is een daling ten opzichte van vroeger, maar nog steeds boven het Europese gemiddelde. In 2024 heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,43 kinderen, wat een daling is ten opzichte van 1,68 kinderen tien jaar geleden. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden is toegenomen, naar 30,4 jaar in 2024, ten opzichte van 30,3 jaar in 2023.

Samenstelling van gezinnen

De samenstelling van gezinnen is veranderd in de loop van de jaren. De meest voorkomende gezinsvorm is nog steeds het tweeoudergezin, maar er zijn ook steeds meer andere vormen zoals samengestelde gezinnen, eenoudergezinnen, grootoudergezinnen, uitgebreide gezinnen en homoseksuele gezinnen. Deze verschillende gezinsvormen laten zien dat gezinnen in Nederland in alle soorten en maten voorkomen.

Invloed van gezinnen op de samenleving

Kinderen spelen een belangrijke rol in de samenleving. Ze brengen vreugde, energie en chaos in ons leven. Als ouder spelen jullie een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Je zorgt ervoor dat je kind een warme en veilige plek heeft om op te groeien. Deze verantwoordelijkheid is enorm, maar tegelijkertijd ook waardevol.

Bronnen

  1. Cijfers over gezinnen
  2. Hoeveel kinderen in Nederland?
  3. Hoeveel mensen hebben kinderen in Nederland?
  4. Aantallen huishoudens met kind(eren) per gemeente
  5. Hoeveel huishoudens in Nederland met kinderen?
  6. Kinderen in een eenoudergezin
  7. Gezinnen in Nederland: zo zit het!
  8. Gemiddelde gezinsgrootte in Nederland
  9. Cijfers over geboorte
  10. Cijfers over gezinnen en gezinssamenstellingen

Related Posts