Cortina Fietsen: Stijlvol, Kwalitatief en Innovatief
juli 8, 2025
In Nederland is de fiets een van de meest gebruikte vervoermiddelen. Het land staat bekend om zijn uitgebreide fietspadennetwerken en de hoge populariteit van fietsen. De cijfers tonen aan dat het aantal fietsen in Nederland aanzienlijk is en dat het aantal jaarlijks stijgt. Dit artikel bespreekt de aantallen fietsen in Nederland, de groei in de afgelopen jaren, de impact van elektrische fietsen, en de rol van de overheid bij het stimuleren van het fietsgebruik.
Volgens de meest recente cijfers van de Branchevereniging BOVAG en RAI Vereniging zijn er in Nederland momenteel 24,4 miljoen fietsen. Dit is een stijging van 8,4 procent ten opzichte van 2014. Het aantal fietsen is in de afgelopen jaren gemiddeld met 350.000 exemplaren per jaar toegenomen. In 2000 lag het aantal fietsen rond de 16 miljoen, wat betekent dat het aantal fietsen in Nederland in tien jaar met 8 miljoen is toegenomen.
Deze groei is vooral te wijten aan de toenemende populariteit van fietsen als vervoersmiddel, zowel voor woon-werkverkeer als voor recreatie. Ook de groei van elektrische fietsen heeft bijgedragen aan de stijging van het totale aantal fietsen. In 2021 waren er naar schatting 3 miljoen elektrische fietsen in Nederland, wat 13% van het totale aantal fietsen vertegenwoordigt. Dit percentage wordt verwacht te blijven stijgen in de komende jaren.
Gemiddeld bezit elke Nederlander 1,4 fietsen. In de praktijk hebben de meeste mensen echter slechts één fiets. Sommige mensen hebben er wel meerdere, waardoor het gemiddelde aantal fietsen per inwoner rond de 1,4 ligt. In vergelijking met andere landen waar fietsen populair zijn, zoals Denemarken, Japan en België, is dit aantal aanzienlijk hoger. In deze landen zijn er respectievelijk 0,8, 0,6 en 0,5 fietsen per persoon.
Deze hoge waarde van fietsen per inwoner is opmerkelijk, gezien Nederland slechts 0,2% van de wereldbevolting vertegenwoordigt. Het betekent dat Nederland met recht een echt fietsland kan worden genoemd.
Nederland staat bekend om zijn uitgebreide fietspadennetwerk. Er is in totaal ongeveer 37.000 kilometer aan fietspaden in Nederland. Dit is meer dan de schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond in 2009 en beduidend meer dan het cijfer van 17.000 kilometer van het CBS in 1996. Daarnaast delen fietsers en automobilisten ook nog ongeveer 55.000 kilometer aan wegdek. Ondanks de omvang van het fietspadennetwerk blijft de Nederlandse overheid streven naar het stimuleren van het gebruik van de fiets. Het doel is om het aantal gefietste kilometers per jaar binnen 10 jaar tijd met 20% te laten toenemen.
Het gebruik van elektrische fietsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2021 waren er naar schatting 3 miljoen elektrische fietsen in Nederland. Dit betekent dat 13% van alle fietsen in Nederland elektrisch is. In 2020 was bijna 50% van alle verkochte fietsen in Nederland een e-bike. In datzelfde jaar werden er voor het eerst meer e-bikes verkocht dan normale fietsen, en in 2022 waren er al bijna 5 miljoen elektrische fietsen in Nederland.
De groei van elektrische fietsen is vooral te wijten aan de toename van het aantal afgelegde kilometers. In 2023 fietsten Nederlanders gezamenlijk 19,1 miljard kilometer, gemiddeld 1.065 km per persoon. Tien jaar geleden was dit nog 902 km. De toename van het aantal kilometers hangt samen met de groei van het aantal elektrische fietsen, waarmee langere afstanden worden afgelegd.
Helaas worden er in Nederland ook veel fietsen gestolen. Elk jaar worden er ongeveer een half miljoen fietsen gestolen. Hoewel het aantal gestolen fietsen in 2019 met 28% is afgenomen ten opzichte van 2016, bleef de financiële schade gelijk, namelijk rond de 600 miljoen euro. Dit komt voornamelijk omdat dieven steeds vaker duurdere modellen proberen te stelen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs. Om diefstal te voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van een goed fietsslot met een ART-keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten.
Naast gewone fietsen zijn er ook OV-fietsen beschikbaar in Nederland. Er zijn bijna 22.000 OV-fietsen verspreid over 300 verschillende locaties. In 2019 werden er ongeveer 5,2 miljoen ritjes gemaakt met een OV-fiets. Het gebruik van OV-fietsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het totale aantal OV-fietsen neemt jaarlijks toe, er zijn steeds meer locaties waar je een OV-fiets kunt huren en de kosten van een OV-fiets zijn relatief laag.
Nederland is een echt fietsland met een groot aantal fietsen. Met naar schatting 23 miljoen fietsen, is er gemiddeld 1,4 fiets per inwoner. Het aantal elektrische fietsen neemt ook sterk toe, met naar schatting 3 miljoen elektische fietsen in Nederland in 2021. Naast het grote aantal fietsen is er ook een uitgebreid fietspadennetwerk van ongeveer 37.000 kilometer. Nederland blijft zich inzetten om het gebruik van de fiets verder te stimuleren en het aantal gefietste kilometers per jaar te laten toenemen.
Wereldwijd bevindt zich ongeveer 2,3% van alle fietsen ter wereld in Nederland. In vergelijking met andere landen waar fietsen populair zijn, bezit elke Nederlander aanzienlijk meer fietsen. Het is dan ook niet verrassend dat Nederland beschouwd wordt als een fietsland. Het gebruik van elektrische fietsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en zal naar verwachting blijven groeien in de komende jaren.
Ondanks het grote aantal fietsen in Nederland blijft fietsdiefstal een probleem. Elk jaar worden er ongeveer een half miljoen fietsen gestolen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een goed fietsslot met een ART-keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten.
Met het uitgebreide fietspadennetwerk en de toenemende beschikbaarheid van OV-fietsen blijft de Nederlandse overheid zich inzetten om het gebruik van de fiets te stimuleren. Het doel is om het aantal gefietste kilometers per jaar binnen 10 jaar tijd met 20% te laten toenemen.