Het aantal fietsen in Nederland: een overzicht van cijfers en trends

In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoermiddelen, en het aantal fietsen dat beschikbaar is, is opvallend hoog. Volgens de laatste schattingen zijn er in Nederland ongeveer 23 miljoen fietsen, wat meer is dan het aantal inwoners van het land. Dit cijfer duidt op een unieke positie van Nederland als fietsland, waarin het aantal fietsen per persoon significant hoger ligt dan in andere landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau. Dit artikel bespreekt de cijfers en trends rond het aantal fietsen in Nederland, inclusief het aandeel van elektrische fietsen, het gebruik van fietspaden, en het probleem van fietsdiefstal.

Het aantal fietsen in Nederland

De brancheverenigingen BOVAG en RAI geven aan dat er in Nederland ongeveer 22,8 miljoen fietsen zijn. Dit cijfer is gebaseerd op de jarenlijsten van Mobiliteit in Cijfers, waarin het aantal fietsen wordt geüpdate. Het aantal is in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, met een gemiddelde toename van 350.000 exemplaren per jaar. In 2000 lag het aantal fietsen rond de 16 miljoen, wat wijst op een stijging van ongeveer 7 miljoen fietsen in de afgelopen decennia.

Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door de toenemende populariteit van fietsen als een duurzame en gezonde vervoermethode. Het gemiddelde aantal fietsen per inwoner ligt op ongeveer 1,4, wat veel hoger is dan in landen zoals Denemarken (0,8), Japan (0,6), en België (0,5). Dit cijfer is opvallend, gezien Nederland slechts 0,2% van de wereldbevolting vertegenwoordigt, terwijl het land 2,3% van alle fietsen ter wereld telt.

Het aandeel van elektrische fietsen

Een belangrijk deel van het fietsen in Nederland vormen elektrische fietsen. In 2016 was het aantal elektrische fietsen nog 1,6 miljoen, terwijl dit in 2019 is gestegen naar 2,1 miljoen. In 2021 werden er naar schatting 3 miljoen elektrische fietsen in Nederland geregistreerd, wat 13% van het totale aantal fietsen vertegenwoordigt. Dit aandeel wordt verwacht te blijven groeien in de komende jaren. In 2020 waren bijna 50% van alle verkochte fietsen in Nederland e-bikes, en in 2022 waren er al bijna 5 miljoen elektrische fietsen in Nederland.

Hoewel het aantal gewone fietsen ook blijft stijgen, neemt het gebruik van elektrische fietsen het meeste snel toe. Dit komt vooral door de stijging van het aantal mensen dat gebruikmaakt van de fiets voor het woon-werkverkeer, maar ook voor recreatieve doeleinden. De meeste elektrische fietsen worden verkocht in de categorieën van e-bike en speed pedelecs. Het aantal speed pedelecs is echter relatief laag in vergelijking met e-bikes. In 2019 werden er slechts 19.000 speed pedelecs verkocht, terwijl er 423.000 elektrische fietsen werden verkocht. In 2021 waren er slechts 4.400 speed pedelecs verkocht, terwijl er 923.000 e-bikes werden verkocht.

Het gebruik van fietspaden in Nederland

Nederland beschikt over een uitgebreid fietspadennetwerk, dat in totaal ongeveer 37.000 kilometer bedraagt. Dit is veel meer dan het vroeger geschatte aantal van 29.000 kilometer in 2009 en 17.000 kilometer in 1996. Het aantal kilometers aan fietspaden is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, wat vooral te danken is aan de toenemende populariteit van fietsen als mobiliteitsoplossing. Het doel van de Nederlandse overheid is om het aantal gefietste kilometers per jaar binnen 10 jaar met 20% te laten toenemen.

De meeste fietspaden zijn gericht op het stimuleren van fietsgebruik voor korte afstanden. In stedelijke gebieden wordt het fietsgebruik vaak gebruikt voor het woon-werkverkeer, maar ook voor recreatieve doeleinden. In steden als Utrecht, Amsterdam, Groningen, en Nijmegen zijn de fietspaden zeer druk. Het drukste fietspad in Nederland is de Smakkelaarsveld in Utrecht, gevolgd door de Vredenburg en het Jaarbeursplein in die stad. In Amsterdam zijn de fietspaden zoals de Ruiterkade en Weesperzijde zeer druk. In Groningen is de Grote Markt een van de drukste fietspaden.

Fietsdiefstal in Nederland

Hoewel het aantal fietsen in Nederland aanzienlijk is, is het probleem van fietsdiefstal een aandeel van het land. Elk jaar worden er ongeveer een half miljoen fietsen gestolen. Het aantal gestolen fietsen is in 2019 met 28% afgenomen ten opzichte van 2016, maar de financiële schade bleef gelijk, namelijk rond de 600 miljoen euro. Dit komt vooral door het feit dat dieven steeds vaker duurdere modellen proberen te stelen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs. Om diefstal te voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van een goed fietsslot met een ART-keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten.

Fietsgebruik in Nederland

In Nederland fietsen de inwoners veel. In 2016 legden de inwoners van Nederland (van 12 jaar en ouder) ongeveer 15,5 miljard kilometer met de fiets af. Dit is 18 procent meer dan in het jaar 2000. Het gebruik van de elektrische fiets (e-fiets) is de laatste jaren sterk in opkomst: in 2016 werd bijna 2 miljard kilometer met de e-fiets afgelegd. Dit is 16 procent van alle fietskilometers. 65-plussers nemen bijna de helft van de e-fietskilometers voor hun rekening. Het aandeel van 65-minners in de e-fietskilometers neemt echter toe: tussen 2013 en 2016 nam het aandeel van de 12- tot 50-jarigen in de e-fietskilometers toe van 16 naar 19 procent en dat van de 50- tot 65-jarigen van 30 naar 35 procent.

Het aandeel van de fiets in verplaatsingen tot 7,5 kilometer is groot. In 2016 was dit 34 procent. In stedelijke gebieden varieert het aandeel van de fiets sterk. In Zwolle, Leiden, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Amersfoort is de fiets populair en haalt een aandeel van 40 procent of meer in de lokale verplaatsingen. In Tilburg, Breda, Enschede, Den Haag, Arnhem en Maastricht wordt juist relatief weinig gefietst: 30 procent of minder van de lokale verplaatsingen gaat per fiets.

Conclusie

Nederland is een echt fietsland, met een groot aantal fietsen en een uitgebreid fietspadennetwerk. Het aantal fietsen in Nederland is aanzienlijk gestegen en het gebruik van elektrische fietsen neemt toe. Het fietsgebruik is in veel steden en regio’s zeer veelvoorkomend, en het probleem van fietsdiefstal blijft een aandachtspunt. De overheid stimuleert het gebruik van de fiets door het aanbesteden van OV-fietsen en het verbeteren van fietspaden. Het doel is om het aantal gefietste kilometers per jaar binnen 10 jaar met 20% te laten toenemen.

Bronnen

  1. Fiets-kenner.nl
  2. Leasefiets.nl
  3. Fietsersbond.nl
  4. CBS.nl
  5. Gezondeleefomgeving.nl
  6. Fietsersbond.nl

Related Posts