Coronalage in Nederland: Wat te doen en hoe te handelen
juli 8, 2025
De vlag van een stad of gemeente is meer dan alleen een stuk stof met kleuren en symbolen. Het is een symbool van identiteit, geschiedenis en trots, dat duidelijk maakt welk deel van Nederland het betreft. In Nederland zijn er talloze gemeentevlaggen, elk met een eigen betekenis en vormgeving. Deze vlaggen worden vaak gebruikt bij feesten, evenementen en om de eigen gemeenschap te steunen. In dit artikel worden de belangrijkste vlaggen van Nederlandse steden en gemeenten besproken, met een nadruk op hun geschiedenis, betekenis en gebruik.
Een stadsvlag of gemeentevlag is een symbool voor een stad of gemeente. In de middeleeuwen mocht een stad na het verlenen van het stadsrecht een stadswapen invoeren. Met dit wapen werden ook de stadskleuren bepaald die vervolgens in de wapenbanier terugkwamen. Voorbeelden van stadsvlaggen tijdens de middeleeuwen zijn de hanzevlaggen van de hanzesteden zoals Brugge, Groningen en Deventer. In de loop der tijd zijn er steeds meer stadsvlaggen vastgelegd en tegenwoordig hebben de meeste Belgische en Nederlandse steden en gemeenten een stads- of gemeentevlag.
De geschiedenis van de vlag van Amsterdam is als volgt: de Amsterdamse vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren rood, zwart en rood. In deze zwarte banen zitten drie witte Andreaskruisen. De Amsterdamse vlag kan beschouwd worden als een banier met het wapen van Amsterdam, en de vlag werd officieel aangenomen op 5 februari 1975. Ook de vlag van Groningen, met zijn Andreaskruis, is al tientallen jaren een vlag die veel getoond wordt door de inwoners van de provincie. De vlag refereert aan de handelsrelatie die deze provincie had met Scandinavië, waar alle landsvlaggen een kruis in de vlag hebben.
In Nederland zijn er verschillende soorten vlaggen, waaronder gemeentevlaggen, provincievlaggen en landsvlaggen. De vlag van Nederland is de bekendste en wordt vaak gebruikt bij nationale feesten zoals Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De Nederlandse vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en blauw. De vlag van Nederland is sinds 1572 in gebruik, en werd officieel in 1937 vastgesteld.
De vlag van Noord-Brabant is een ander voorbeeld van een provincievlag. De Brabantse vlag bestaat uit 24 gelijke vierkanten en wordt al gebruikt sinds de middeleeuwen. De rood en witte kleuren komen al eeuwenlang terug in de wapens van de Brabantse steden en vormen het herkenbare ‘schaakbordpatroon’. De vlag van Brabant behoort tot de meest verkochte provincievlaggen.
De vlag van Friesland is een van de oudste vlaggen van Nederland. De Friese vlag, met zijn blauwe en witte banen en de bekende pompeblêden (zeven groene klaverblaadjes), is een van de meest herkenbare provincievlaggen van Nederland. De pompeblêden zijn niet alleen een symbool van trots en identiteit voor de Friezen, maar worden ook erkend als een teken van gastvrijheid en saamhorigheid.
De vlaggeninstructie is belangrijk voor het gebruik van de Nederlandse vlag. Volgens de vlaginstructie mag de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang worden gehesen, tenzij deze correct wordt verlicht in het donker. Op rouwdagen moet de vlag halfstok worden gehangen. Binnen de vlaginstructie wordt er onderscheid gemaakt tussen uitgebreid (UV) en beperkt vlaggen (BV). Bij uitgebreid vlaggen geldt de vlaginstructie voor alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen geldt de instructie voor alle hoofdgebouwen van de ministeries, de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman, het Kabinet der Koningin en de Hoge Raad der Nederlanden.
Bij het hijsen van meerdere vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar het gebouw (daar behoort dus de Nederlandse vlag). Eigen landvlag centraal. Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Als de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag komen, is de opstelling in het algemeen (met de rug naar het gebouw): gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts. Alleen als het een gemeentelijke aangelegenheid betreft, is de volgorde omgekeerd.
Vlaggen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder polyester, glans polyester of Longlife polyester. Deze materialen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en geschikt voor gebruik in de buitenlucht. De vlag van Nederland wordt vaak gemaakt van polyester en heeft afmetingen van 95 cm hoog en 145 cm breed. De vlag is voorzien van 2 ringetjes om hem aan de vlaggenmast te knopen.
De levensduur van een provincievlag is ongeveer 3-6 maanden bij regulier gebruik (constant in top, met uitzondering van windkracht 6 of hoger). Bepalend voor de gemiddelde levensduur zijn de weersomstandigheden en de locatie. De kwaliteit van de vlaggen is belangrijk, en veel leveranciers bieden kwaliteitsproducten aan die geschikt zijn voor gebruik in de buitenlucht.
Vlaggen spelen een belangrijke rol in de maatschappij. Ze tonen trots op de eigen regio en helpen bij het versterken van de identiteit van inwoneraantallen. Ze worden vaak gebruikt bij feesten, evenementen en om de eigen gemeenschap te steunen. De vlag van Westland is een voorbeeld van een regiovlag die geschikt is voor het Westland. De groene vlag met witte golven is geschikt als regiovlag voor ‘t Westland. De groen witte kleuren zijn bekend voor het havengebied. En de golven in de banen laten de connectie met water duidelijk zien.
De vlag van Zeeuws-Vlaanderen is uniek in haar soort. Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste puntje van Zeeland. En door haar ligging aan de Westerscheldekering grenst deze streek landelijk alleen aan Belgie. Maar gehard door het Zeeuwse weer is het een trotse regio met een prachtige vlag. De vlag van Zeeland is een opvallende vlag met zijn brede horizontale golvende banen in de kleuren wit en blauw met het wapen van Zeeland in het midden. Deze horizontale golvende banen staan uiteraard symbool voor het water. Ook het wapen in het midden van de provincievlag refereert aan de strijd tegen het water.
De vlaggen van Nederlandse steden en gemeenten zijn meer dan alleen symbolen. Ze vertegenwoordigen de identiteit, geschiedenis en trots van de regio’s waar ze horen. Ze worden vaak gebruikt bij feesten, evenementen en om de eigen gemeenschap te steunen. De vlaggeninstructie geeft aan op welke dagen en op welke wijze er op rijksgebouwen gevlagd wordt. De kwaliteit van de vlaggen is belangrijk, en veel leveranciers bieden kwaliteitsproducten aan die geschikt zijn voor gebruik in de buitenlucht. De vlaggen spelen een belangrijke rol in de maatschappij, en helpen bij het versterken van de identiteit van inwoneraantallen.