Interieurontwerp en het gebruik van voedselproducten in de keuken
juli 8, 2025
Wildkamperen is voor velen een dromenreis naar de natuur, waar ze hun tent opzetten midden in het groen, omringd door stilte en het geluid van vogels. In Nederland is dit echter niet zomaar toegestaan. Het is namelijk verboden om willekeurig op een plek in de natuur te kamperen zonder toestemming van de grond- of bosbeheerder. Dit artikel legt uit wat legaal wildkamperen in Nederland is, welke opties er zijn en hoe je zowel veilig als verantwoord kunt kamperen in de natuur.
Wildkamperen is het opzetten van een tent of het overnachten in de natuur zonder gebruik te maken van officiële campings of voorzieningen. Het draait om terug naar de basis: simpelweg je slaapplaats vinden ergens tussen het groen, onder de sterrenhemel. In Nederland heeft wildkamperen specifieke regels en wordt het niet overal toegestaan. Het idee achter deze manier van overnachten is dat je geen sporen nalaat. Dat betekent dat alles wat je meebracht ook weer mee terug gaat – leave no trace.
In sommige landen is wildkamperen volledig vrij, denk aan het Scandinavische ‘allemansrecht’. Echter, in Nederland moet je meestal toestemming hebben van de grond- of bosbeheerder en voldoen aan bepaalde regels die gesteld zijn door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Zij hebben zogenaamde ‘paalkampeerplekken’ waar beperkt wild gekampeerd mag worden.
Een van de meest gebruikte manieren om legaal te wildkamperen in Nederland zijn de paalkampeerplekken. Deze plekken zijn aangelegd door Staatsbosbeheer en zijn bedoeld om de impact op de natuur te minimaliseren. Op deze plekken mag je je tent opzetten binnen een straal van tien meter rondom een paal op een aangewezen plek in de natuur. Er zijn geen voorzieningen zoals elektriciteit of stromend water, waardoor het een primitieve en pure kampeerervaring boodt.
De paalkampeerplekken zijn beperkt in aantal en het aantal nachten dat je mag verblijven is vaak beperkt tot drie nachten. Bovendien is open vuur op deze plekken verboden. Er zijn in Nederland 17 paalcampings, die hun naam danken aan de paal die er in de grond is geslagen door Staatsbosbeheer. Tot 10 meter rondom die paal mag iedereen, vrij kamperen en dus in het ‘wild’ zijn tentje opzetten. Op de paalcampings is wildkamperen dus toegestaan.
Als paalkamperen niet jouw keuze is, zijn er ook alternatieven. Een van de populairste is het kiezen van een natuurkampeerterrein. Deze terreinen liggen vaak midden in de natuur en bieden een rustige, ongerepte omgeving, zonder de drukte en voorzieningen van commerciële campings. Natuurkampeerterreinen zijn kleinschalig opgezet en hebben vaak minimale faciliteiten, zoals een sanitairgebouw en soms drinkwater. Hierdoor kun je toch genieten van het kamperen in de natuur, maar wel binnen de wetgeving.
Om te kamperen op deze terreinen heb je een Natuurkampeerkaart nodig, die je kunt verkrijgen via Stichting De Groene Koepel. Deze kaart geeft je toegang tot meer dan 130 natuurkampeerterreinen in Nederland en enkele in het buitenland. Voor wie het gevoel van vrijheid wil ervaren, maar binnen de regels wil blijven, is dit een uitstekende optie.
Voor camperaars zijn er speciale camperplaatsen die vaak op prachtige locaties in de natuur liggen. Hoewel je hier niet volledig vrij kunt staan zoals bij wildkamperen, bieden deze plekken vaak rust en ruimte, zonder de drukte van grote campings. Bijvoorbeeld op terreinen als Landgoed Quadenoord aan de rand van de Veluwe, waar je met je tent of hangmat kunt kamperen. Hier is geen afgebakende plek, maar wel een klein toiletgebouwtje. In het voor- en naseizoen voelt het al een stuk meer als wildkamperen.
Om een succesvolle wildkampeerervaring te hebben, zijn er enkele belangrijke tips die je kunt volgen:
Het is essentieel om op de hoogte te zijn van lokale regelgeving omtrent wildkamperen. In Nederland is wildkamperen officieel niet toegestaan, maar er zijn specifieke locaties, zoals ‘paalkampeerterreinen’, waar het met minimale voorzieningen wel mag. Deze plaatsen zijn bedoeld om de impact op de natuur te minimaliseren.
Nederlands weer kan onvoorspelbaar zijn. Een waterdichte uitrusting is dus geen overbodige luxe.
Duurzaamheid staat centraal bij wildkamperen. Het doel is om zo weinig mogelijk sporen na te laten.
Je bent vaak ver van bewoonde wereld, dus veiligheid komt eerst.
De toekomst van paalkamperen in Nederland is onzeker. Veel paalkampeerplekken zijn de afgelopen jaren gesloten, vooral door misbruik en vervuiling. Sommige van deze plekken bestaan nog, maar de toekomst van paalkamperen in Nederland is onzeker. Als je toch wilt paalkamperen, raadpleeg dan vooraf goed of de plekken waar je heen wilt, nog open zijn.
Wildkamperen in Nederland is niet zomaar toegestaan, maar er zijn wel legale alternatieven om toch het gevoel van vrije natuur en rust te ervaren. Paalkampeerplekken, natuurkampeerterreinen en camperplaatsen in de natuur bieden de mogelijkheid om te kamperen zonder de wet te overtreden. Het is belangrijk om de regels te respecteren en de natuur zo min mogelijk te verstoren. Door goed voorbereid te zijn en de juiste plekken te kiezen, kun je toch een avontuurlijke ervaring beleven in de natuur.