Dagjes Weg in Nederland met Vrienden: Unieke Activiteiten en Tips voor een Onvergetelijk Uitje
juli 8, 2025
In Nederland is de fiets een van de belangrijkste vervoermiddelen. Het land staat wereldwijd op de eerste plaats wat betreft het percentage mensen dat dagelijks met de fiets reist. Volgens verschillende bronnen is het aantal kilometers dat Nederlanders per jaar met de fiets afleggen opvallend hoog. In dit artikel zullen we kijken naar de cijfers over het fietsen in Nederland, de verschillen tussen leeftijdsgroepen, de invloed van elektrische fietsen en de trend van het fietsen als vervoermiddel.
Volgens het onderzoek van Mobiliteit in Cijfers van de RAI vereniging fietsen Nederlanders gemiddeld 1.065 kilometer per jaar. Dit is een stijging ten opzichte van tien jaar geleden, toen het gemiddelde nog op 902 kilometer lag. De stijging is te verklaren door de toenemende populariteit van de e-bike. Het aantal kilometers dat Nederlanders per persoon per jaar afleggen is inmiddels opgelopen tot 15 miljard kilometer. Dit betekent dat Nederlanders gezamenlijk per jaar 15 miljard kilometer fietsen, wat overeenkomt met ongeveer 880 kilometer per persoon.
De meeste kilometers worden gemaakt door jonge mensen. Volgens gegevens van de Fietsersbond fietsen 12- tot 18-jarigen gemiddeld 6,2 kilometer per dag. Dit is het langste gedeelte van de dag. Voor de overige leeftijdsgroepen is het gemiddelde lager. Zo fietsen mensen van 65 tot 75 jaar gemiddeld 3,42 kilometer per dag, terwijl de 75-plussers slechts 2,24 kilometer per dag fietsen.
De meeste fietsverplaatsingen in Nederland zijn kort, minder dan 3,7 kilometer. Het vaakst wordt op de fiets gestapt om boodschappen te doen en te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. De meeste kilometers worden echter voor recreatieve doeleinden afgelegd, zoals tochten, wandelen en voor uitgaan, sport en hobby. In 2020 was het gemiddelde van 4,7 kilometer per persoon per week voor het motief toeren en wandelen bijna een derde hoger dan in 2019. Voor uitgaan, sport en hobby werden in 2020 bijna een vijfde minder kilometers gefietst dan in 2019.
De meeste kilometers worden op een e-bike afgelegd. In 2020 fietsen studenten en scholieren gemiddeld 22,45 kilometer per week, terwijl gepensioneerden en VUT’ers 20,69 kilometer per week fietsen. De meeste kilometers worden echter niet gedaan door jonge mensen, maar door ouderen. Zo fietsen 65- tot 75-jarigen gemiddeld 24 kilometer per week, terwijl de 75-plussers slechts 14 kilometer per week fietsen.
De opkomst van de e-bike heeft een grote invloed gehad op het fietsen in Nederland. Volgens het onderzoek van de Fietsersbond fietsen Nederlanders steeds vaker op een e-bike. De e-bike heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, terwijl de speed pedelecs tot 45 kilometer per uur kunnen. De elektrische fietsen zijn het ultieme vervoermiddel voor mensen die 15, 20, 25 of meer kilometer van en naar hun werk moeten rijden, maar niet willen aansluiten in de file.
De invloed van de e-bike is duidelijk zichtbaar in de cijfers. In 2020 fietsen studenten en scholieren gemiddeld 22,45 kilometer per week, terwijl gepensioneerden en VUT’ers 20,69 kilometer per week fietsen. De meeste kilometers worden echter niet gedaan door jonge mensen, maar door ouderen. Zo fietsen 65- tot 75-jarigen gemiddeld 24 kilometer per week, terwijl de 75-plussers slechts 14 kilometer per week fietsen.
In Nederland zijn er 37.000 kilometer fietspaden, wat meer is dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009. Het aantal kilometer wegen met fietsstroken bedraagt 4.700 kilometer. De drukste fietspaden van Nederland zijn te vinden in Utrecht. Het Smakkelaarsveld, Vredenburg, Jaarbeursplein, De Ruiterkade, Weesperzijde, Grote Markt, Van Diemerbroeckstraat en andere fietspaden in de stad zijn de meest gebruikte fietspaden.
In 2016 lag de gemiddelde snelheid van fietsers in de Nationale Fiets Telweek op 15,8 kilometer per uur. In de grote steden wordt langzamer gefietst dan daarbuiten, vooral in Amsterdam (14,4 km/h) en Utrecht (14,7 km/h). Er zijn ook verschillen per provincie. In Fryslân fietsen mensen met 15,1 km/h het langzaamste, in Zeeland met 16,6 km/h het snelste.
In Nederland fietsen we veel, en het aantal kilometers dat Nederlanders per jaar met de fiets afleggen is opvallend hoog. Het gemiddelde is 1.065 kilometer per jaar, wat een stijging is ten opzichte van tien jaar geleden. De opkomst van de e-bike heeft een grote invloed gehad op het fietsen in Nederland. De meeste kilometers worden gedaan door jonge mensen, maar ook ouderen fietsen veel. De drukste fietspaden zijn in Utrecht, en de snelste fietsers rijden in Zeeland. In de toekomst is verwacht dat het aantal kilometers dat Nederlanders met de fiets afleggen blijft toenemen, vooral door de opkomst van de e-bike.