Het Nederlandse taalgebruik: een kwestie van zorg en onderwijs
juli 9, 2025
De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) is een initiatief dat bedoeld is om mensen met financiële problemen sneller en efficiënter te helpen. Het is een samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, hulporganisaties en andere partners, die samenwerken aan een schuldzorgenvrij Nederland. De NSR is gericht op het oplossen van problemen rond geldzorgen, schulden en betalingsproblemen. Dit artikel bevat informatie over hoe de NSR werkt, welke partners erbij betrokken zijn, en welke impact het heeft op de maatschappij.
De NSR werkt via een gecertificeerd netwerk van partners, waaronder gemeenten, banken, verzekeraars, energiebedrijven, en andere relevante partijen. Het doel is om mensen eerder te vinden, te bereiken en te leiden naar passende tools, informatie of hulp. Dit gebeurt via meerdere afslagen, zoals online zelfhulp, buddy-apps, lokale vrijwilligersorganisaties en professionele hulpverlening.
De NSR werkt met vier afslagen: 1. Online zelfhulp: Mensen met lichte geldzorgen krijgen suggesties voor zelfhulp via websites of het aangaan van een betalingsregeling met een bank of verzekeraar. 2. Buddy app: Sommige mensen hebben een beetje hulp nodig om weer financieel gezond te worden. Dit kan anoniem via een online buddy van bijvoorbeeld fiKks. 3. Lokale vrijwilligersorganisaties: Als mensen het toch lastig vinden en er niet zelf uitkomen, dan zijn er verschillende vrijwilligersorganisaties waar een beroep op gedaan kan worden. 4. Professionele hulpverlening: Indien nodig, wordt er professionele hulp gegeven door schuldhulpverleners.
Via een online test, chat of telefoongesprek vertellen mensen hoe ze er financieel voor staan. Daarna verwijzen ze door naar passende hulp. Dit kan zijn zelfhulp, hulp van een vrijwilliger of gemeentelijke schuldhulp. Maandelijks bezoeken duizenden mensen de test op Geldfit.nl.
De NSR werkt nauw samen met gemeenten, waardoor het mogelijk is om mensen met geldzorgen sneller te vinden en te bereiken. In Nederland zijn 1,5 miljoen huishoudens met grote betalingsachterstanden (bron: Nibud 2018). Vaak wachten mensen te lang om hier iets aan te doen, waardoor kleine achterstanden uitgroeien tot grote problemen. In samenwerking met gemeenten brengen we alle relevante lokale voorzieningen in beeld, zoals schuldhulpverlening, vrijwilligersinitiatieven en energiecoaches.
De NSR is momenteel actief in 198 gemeenten in Nederland. Wil je weten of de NSR ook actief is in jouw gemeente? Bekijk de kaart voor een actueel overzicht.
De NSR werkt ook met bedrijven samen, waaronder banken, verzekeraars, telecomaanbieders, woningcorporaties, energiebedrijven en gerechtsdeurwaarders. Deze bedrijven signaleren als eerste wanneer hun klanten, huurders of medewerkers geldzorgen ervaren. Door deze bedrijven en gemeenten aan te sluiten op Geldfit.nl, worden de krachten gebundeld en vinden mensen met (beginnende) financiële problemen de juiste route naar hulp.
De NSR en De VoorzieningenWijzer werken samen aan een schuldzorgenvrij Nederland. De VoorzieningenWijzer is een belangrijke oplossing binnen de NSR. We werken samen om de onzichtbare groep mensen met geld- en schuldzorgen in een vroeg stadium te vinden (NSR) en te helpen (DVW). Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft moeite om de rekeningen te betalen. Geldzorgen veroorzaken stress en schaamte. Als mensen niet in actie komen, worden hun problemen groter. Op tijd hulp bieden zorgt ervoor dat problemen voorkomen worden.
De NSR is één van de methoden die mede dankzij de inspanningen van SchuldenLabNL is opgeschaald en daardoor een groter bereik heeft gekregen. SchuldenLabNL monitort de NSR om de hulp en oplossingen te verbeteren. SchuldenLabNL en de NSR hebben daarom de wens om de impact van de NSR te meten. Bij de impactmeting wordt de hele samenwerking binnen de NSR in ogenschouw genomen, alleen samen met haar partners kan de NSR impact maken.
In 2020 is de impact gemeten. In het overgrote deel van dat jaar was alleen het kanaal Geldfit actief. In 2020 heeft Geldfit bijna 190.000 bezoekers gehad, goed voor ruim 95% van het totaal aan mensen dat in 2020 gebruik heeft gemaakt van één van de kanalen van de NSR. Dit is reden geweest om de scope van deze eerste impactmeting van de NSR te beperken tot het kanaal Geldfit.
De impactmeting is uitgevoerd door SchuldenlabNL, in opdracht van de NSR en in samenwerking met Deloitte.
Geldfit is onderdeel van stichting Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en ondersteunt burgers en bedrijven met geldzorgen bij het vinden van passende hulp in de buurt. Dat gebeurt online én telefonisch. Door een goed overzicht van én contacten met (gemeentelijke) schuldhulpverlening en andere (financiële) hulp, kan Geldfit burgers én ondernemers goed verwijzen. Dit gebeurt vaak direct door meteen door te verbinden.
Geldfit is een belangrijk onderdeel van de NSR, en werkt samen met meerdere partners, waaronder GGN. GGN kan nóg beter haar klanten met (beginnende) financiële problemen identificeren en op weg helpen. De weg naar Geldfit.nl – het startpunt van de NSR – biedt klanten van GGN de juiste weg naar passende hulp die werkt bij (beginnende) betalingsproblemen.
Voor mensen die Nederlands niet als eerste taal spreken, is de NSR actief in meerdere talen. Geldfit is vertaald in zes talen: Engels, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch en Papiamentu. Via vertaalde landingspagina’s, een online woordenboek en een speciale toolkit willen we financiële informatie en hulp toegankelijker maken voor mensen die Nederlands vaak niet als eerste taal spreken.
De NSR werkt ook met ondernemers samen, waarbij het doel is om hen te helpen bij financiële problemen. In Nederland zijn ruim 2,3 miljoen bedrijven en dit aantal stijgt gestaand door. Dat is goed, want voor een gezond land, gezonde mensen en een brede welvaart, hebben we een florerend MKB nodig. Tegelijk zien we dat veel ondernemers in de knel komen tijdens hun ondernemersreis.
Bij jongeren is de financiële gezondheid "aanzienlijk achteruit", blijkt ook uit onderzoek van Deloitte, dat in maart verscheen. Bijna een op de tien maakte in 2024 schulden om rond te komen. Dat was een jaar eerder nog bijna een op de twintig. Dit zien we helaas ook terug bij Geldfit. We spreken dagelijks jongeren met vragen en zorgen over geld. Bijna 60% heeft te maken met grote financiële problemen zoals achterstanden bij zorgverzekeraars en studieleningen.
De Nederlandse Schuldhulproute is een belangrijk initiatief dat bedoeld is om mensen met financiële problemen sneller en efficiënter te helpen. Het werkt via een gecertificeerd netwerk van partners, waaronder gemeenten, bedrijven, hulporganisaties en andere partners. De NSR is gericht op het oplossen van problemen rond geldzorgen, schulden en betalingsproblemen. De impact van de NSR is groot, en de samenwerking met verschillende partners zorgt ervoor dat mensen sneller en efficiënter hulp krijgen.