Unieke weekendjes weg in Nederland: bijzondere overnachtingen en inspiratie voor een onvergetelijk avontuur
juli 7, 2025
Het examen Nederlands is een belangrijk onderdeel van het eindexamen, zowel voor HAVO als VWO. Het bestaat uit meerdere delen, waaronder het centraal examen (CE) en het schoolexamen (SE). Het eindcijfer wordt bepaald door het gemiddelde van het SE en het CE-cijfer. In dit artikel geven we overzichtelijke tips en strategieën om je goed voor te bereiden op het schrijfexamen, inclusief het schrijven van een zakelijke brief, het bepalen van tekstsoorten en het aanpakken van teksten.
Een van de belangrijkste onderdelen van het Nederlandsexamen is de leesvaardigheid. Om dit goed te kunnen, is het belangrijk om veel verschillende teksten te lezen, zoals artikelen uit de Volkskrant, NRC, De Groene Amsterdammer en Elsevier. Daarnaast helpt het om oude examens te oefenen, zodat je beter kunt omgaan met de vragenstijl. Let op de signaalwoorden in de tekst, zoals "dus", "echter", "namelijk" en "bovendien". Deze geven verbanden aan in de tekst en helpen je om de hoofdgedachte en het doel van de schrijver sneller te begrijpen.
Bij het beantwoorden van open vragen is het handig om het antwoord te beginnen met het herhalen van de vraag. Dit helpt bij het structureren van je antwoord. Let ook op de eerste en laatste zinnen in elke alinea. Vaak bevatten deze belangrijke informatie die je kan helpen bij het beantwoorden van de vraag. Bij het citeren van een zin is het belangrijk om precies één zin te citeren, zonder extra zinnen toe te voegen. Zet altijd het regelnummer bij een citaat.
Bij het schrijfexamen moet je verschillende tekstsoorten kunnen herkennen, zoals een uiteenzetting, betoog en beschouwing. Het is belangrijk om na het lezen van een tekst de tekstsoort te kunnen bepalen. Daarnaast moet je in staat zijn om schrijfdoelen te herkennen. De schrijfdoelen zijn informeren, opiniëren, overtuigen, activeren en amuseren. Na het lezen van een tekst moet je in staat zijn om aan te geven welk doel de schrijver had bij het schrijven van de tekst.
Bij het schrijven van een betoog is het belangrijk om een duidelijke inleiding te geven, waarin je je standpunt formuleert. Geef drie argumenten die pleiten voor je standpunt. Gebruik hierbij een relevant citaat uit de gegeven bronnen. Zet dit citaat tussen aanhalingstekens. Geef ook twee tegenargumenten waarvan je er één weerlegt. Gebruik ook hier een relevant citaat. Zet dit citaat tussen aanhalingstekens. Eindig met een conclusie die aansluit bij jouw stelling.
Een zakelijke brief wordt gebruikt om formeel te communiceren met bijvoorbeeld bedrijven, overheidsinstanties of scholen. Het is een van de oudste en meest betrouwbare vormen van communicatie. Hoewel tegenwoordig veel via e-mail wordt gecommuniceerd, behoudt de zakelijke brief nog steeds zijn waarde. Een goed geschreven zakelijke brief kan indruk maken en wordt vaak gebruikt voor officiële correspondentie, zoals sollicitaties of formele klachten.
Een zakelijke brief moet een bepaalde structuur volgen. Bovenaan de brief plaats je je eigen gegevens: naam, adres, postcode en woonplaats. Daarnaast moet je de geadresseerde informatie opnemen. De brief begint met een inleiding, waarin je het doel van de brief uitlegt. Vervolgens volgt het middenstuk, waarin je je standpunt of deelname aan het onderwerp uitlegt. Tot slot is er een slotzin, waarin je je wensen uitspreekt.
Bij het samenvatten van een tekst is het belangrijk om eerst een kladversie te maken. Die kan je dan nog altijd aanpassen. Als je tevreden bent met de kladversie, dan ga je de echte versie schrijven op je antwoordenblad. Let echter wel op de tijd. Als je niet genoeg tijd hebt om de samenvatting in het net op te schrijven, verwijs dan op je antwoordenblad naar de kladversie. Tel bij een samenvatting het aantal woorden. Pas goed op voor woordoverschrijding. Zet het aantal woorden dat je hebt gebruikt er altijd bij. Als je veel minder woorden hebt dan maximaal is toegestaan, dan is de kans groot dat je belangrijke zaken uit de tekst bent vergeten in je samenvatting. Kijk in dat geval nog een keer goed naar de tekst. Als je veel meer woorden hebt dan maximaal is toegestaan, kijk dan naar welke zinnen in je samenvatting overbodig zijn. Deze kun je weghalen. Gebruik geen voorbeelden in de samenvatting.
Examentrainingen zijn belangrijk om je goed voor te bereiden op het eindexamen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Deelnemers behalen gemiddeld een punt hoger op hun eindcijfer. Een Lyceo Samenvatting bevat de volledige examenstof van één vak. Het uittreksel helpt om de examenonderwerpen te overzien en echt te doorgronden. Natuurlijk staat in ieder boekje precies wat je voor het examen moet weten. Hierdoor is een samenvatting ook de ideale voorbereiding op het schoolexamen.
De examentips voor het schrijfexamen zijn belangrijk om je goed voor te bereiden op het examen. Het is belangrijk om veel verschillende teksten te lezen, in verschillende publicaties. Denk aan de Volkskrand, NRC, De Groene Amsterdammer, Elsevier. Het lezen van ingewikkelde teksten zorgt ervoor dat je tekstbegrip beter wordt. Dit zal je helpen bij het examen Nederlands. Ook kun je veel oude examens oefenen. Kijk daarbij na afloop goed naar het antwoordmodel en zorg dat je de antwoorden ook daadwerkelijk begrijpt.