De leukste familie van Nederland: een blik op het leven in de realiteitsreeks
juli 8, 2025
De natuur in Nederland is rijk aan bomen, en sommige van deze boomsoorten zijn zowel esthetisch als historisch van groot belang. In dit artikel worden de meest iconische bomen in Nederland beschreven, inclusief hun unieke kenmerken, historische betekenis en hun rol in het landschap. Deze boomsoorten zijn niet alleen mooi, maar ook een waardevol onderdeel van het culturele erfgoed van het land.
De Hulst is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in Nederland. Ze komt meestal voor als struik, maar kan ook uitgroeien tot een boom van wel 100 jaar oud. De vrouwelijke hulst draagt rode (of gele) bessen vanaf oktober-november, wat leuk is voor de kerst. De hulst is een veelzijdige boom, die zowel in tuinen als in natuurreserves voorkomt.
De gewone vlier wordt al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel om de weerstand te verhogen. Vlierbessen zijn geschikt om jam of limonade mee te maken, en de bloemen kunnen worden gedroogd om thee van te maken. Een interessant feit is dat gekneusde bladeren bijeengebonden boven een deur of raam muggen op afstand houden.
De Berk is een familie aan bomen, waaronder de Els en de Hazelaar. De bekendste vorm is de sierlijke boom met de afbladderende witte bast. De boom kan goed tegen de kou, waardoor ze ook in de Scandinavische bossen voorkomen. Er zijn verschillende soorten berk, waaronder de Ruwe en de Zachte Berk, die de meest voorkomende inheemse soorten zijn. De berk is een mysterieuze boom, waarin in veel culturen mythische eigenschappen worden geacht, zoals een symbool voor een nieuwe start.
Lindebomen werden vroeger vaak gebruikt door rechters om uitspraken te doen. De Marialinde in Oisterwijk is de mooiste boom van Nederland en werd verkozen tot Boom van het Jaar. Deze lindeboom is ongeveer 650 jaar oud en heeft een gigantische parasolvormige kroon. De boom staat sinds 1388 vermeld in oude stukken en is de enige vrouwelijke boom van Nederland, volgens sommige bronnen. De Marialinde is ook de Nederlandse inzending voor de Europese boom van het jaar-verkiezing.
De Iep is een zeer populaire boom in Nederland, met name in Amsterdam. De stad telt 31.000 exemplaren. De Iep staat er al sinds 1900 en is te vinden op de hoek van de Amstel en de Keizersgracht. Volgens Japanners helpt de knop van de iep tegen kanker. Ieder jaar komen hordes Japanners naar Amsterdam om de knoppen van de iep te snoeien, te drogen en op te sturen naar Japan. In Nederland is hier ook onderzoek naar gedaan, maar er werd geen actieve werking gevonden.
De jeneverbes is een conifeer uit de cipresfamilie. Het is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in Nederland. Van de bessen wordt jenever en gin gedestilleerd. De boom is een veelzijdige boom die zowel in tuinen als in natuur voorkomt.
De steeneik is een wintergroene boom die van oorsprong komt uit Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika. Kenmerkend is de lichtgrijze gegroefde bast naarmate hij ouder wordt. In Nederland bereikt hij in de meeste gevallen een maximale hoogte van 8 meter. De steeneik heeft een brede, ronde kroon met dichte, donkergroene bladeren.
De rode esdoorn is een mooi exemplaar dat geschikt is voor de (middel-) grote tuin. De esdoorn vormt een kegelvormige en dichte kroon. In de herfst ziet de esdoorn er spectaculair uit met een schitterende rode bladverkleuring. De bloeiperiode is van maart tot april.
De Japanse noot is een uit China afkomstige boom. Doordat de boom vrij smal blijft, is hij uitermate geschikt voor de tuin. De bijzondere bladvorm en licht groene kleur geven de boom een uniek uiterlijk. In de herfst verkleurt het blad mooi boter geel. De bloeiperiode is in april.
De fluweelboom is een sierwaardeboom die vooral in de herfstperiode aan het licht komt. Het blad verkleurt van geel naar oranje en dieprood. Tegelijkertijd zijn de vruchtpluimen rijp. Deze blijven gedurende de hele winter aan de struik zitten. De bloeiperiode is van juni tot juli.
De Marialinde in Oisterwijk is de oudste en meest iconische boom van Nederland. Deze lindeboom is ongeveer 650 jaar oud en is de enige vrouwelijke boom van Nederland, volgens sommige bronnen. De boom is de Nederlandse inzending voor de Europese boom van het jaar-verkiezing. De boom is een belangrijk symbool voor de betekenis van bomen in de Nederlandse cultuur.
In Sambeek, gelegen in Noord-Brabant, staat waarschijnlijk de oudste boom van Nederland. Het gaat om de ‘Tilia europaea’ (Hollandse linde) met een omvang van 770 cm en een hoogte van 23 meter. Deze boom is na schatting bijna 500 jaar oud! Deze boom is een waardevol onderdeel van het landschap en een baken voor de natuur.
Deze grootse kastanje staat in het Limburgse Vlodrop. De stam is maar liefst 575 cm dik, bovenaan hangt een enorm bladendek en haar twijgen komen tot op de grond. Vermoedelijk is ze in 1664 geplant door de toenmalige burgemeester van Roermond. De boom is een symbool van duurzaamheid en historische betekenis.
In het hart van het Rotterdamse centrum, op de Lijnbaan, vind je deze plataan. In 1852 werd deze boom geplant in de tuin van voormalige Coolsingelziekenhuis. De boom overleefde het bombardement in mei 1940 en bloeit ieder jaar weer in alle glorie. De boom is een symbool van herstel en doorzettingsvermogen.
De Marialinde in Oisterwijk is de mooiste boom van Nederland. Deze lindeboom is ongeveer 650 jaar oud en is de enige vrouwelijke boom van Nederland, volgens sommige bronnen. De boom is de Nederlandse inzending voor de Europese boom van het jaar-verkiezing. De boom is een belangrijk symbool voor de betekenis van bomen in de Nederlandse cultuur.
Op de begraafplaats Sparrendreef staat deze rode beuk al 190 jaar. De boom werd geplant aan het hoofd van het graf van zeekapitein J. Carpentier na zijn overlijden in 1829. In de loop der jaren zijn de wortels van de boom om het graf heen gegroeid. De boom is een belangrijk symbool voor het verleden en de betekenis van bomen in de begraafplaats.
De Heksenboom in Bladel is een belangrijke boom in de regio Noord-Brabant. De boom is deel geweest van de Boom van het Jaar-verkiezing en heeft een uniek verhaal. De boom is een symbool voor de betekenis van bomen in de lokale cultuur.
Aan de Waaldijk in Opijnen staat deze 112-jarige zwarte populier. De boom is bij een dijkversteviging in 1995 bijna gekapt, maar werd toch gespaard. Nu dreigt de boom alsnog gekapt te worden: de dijk moet weer verstevigd worden. Bewoners in de omgeving praten met het waterschap in een poging de boom te redden.
Landgoed Roggebotstaete in Dronten was tot 1991 onderdeel van de Rijksbomenkwekerij. Zij leverden alle bomen en planten aan de gemeente Flevoland. Deze boom was bedoeld voor het centrum van Lelystad maar werd afgekeurd omdat hij scheef stond. In de stad wilde het bestuur alleen rechte bomen.
Deze grootse kastanje staat in het Limburgse Vlodrop. De stam is maar liefst 575 cm dik, bovenaan hangt een enorm bladendek en haar twijgen komen tot op de grond. Vermoedelijk is ze in 1664 geplant door de toenmalige burgemeester van Roermond. De boom is een symbool van duurzaamheid en historische betekenis.
De natuur in Nederland is rijk aan bomen, en sommige van deze boomsoorten zijn zowel esthetisch als historisch van groot belang. In dit artikel zijn de meest iconische bomen in Nederland beschreven, inclusief hun unieke kenmerken, historische betekenis en hun rol in het landschap. Deze boomsoorten zijn niet alleen mooi, maar ook een waardevol onderdeel van het culturele erfgoed van het land.