De Ronde van Nederland via LF-routes: Een complete fietsroute door het land
juli 9, 2025
In Nederland zijn milieuzones een belangrijk instrument geworden om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. Deze zones zijn bedoeld om bepaalde voertuigen te beperken, met name dieselvoertuigen, om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In dit artikel worden de meest relevante informatie over milieuzones in Nederland op een overzichtelijke manier samengevat, inclusief de toepasbare regels, de steden waar deze zones van kracht zijn, en de ontwikkelingen rond zero-emissiezones.
Momenteel hebben 12 Nederlandse gemeenten een milieuzone voor dieselvoertuigen. Deze zones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in de stedelijke centra te verbeteren. De milieuzones kunnen verschillen in hun toepassing, afhankelijk van de emissieklasse van het voertuig. In sommige steden zijn er verschillende soorten zones, zoals gele, groene en paarse zones, die verschillende eisen stellen aan de uitstoot van de voertuigen.
De volgende steden hebben momenteel een milieuzone voor personen- en bestelauto’s:
Voor vrachtauto’s en autobussen geldt de milieuzone in de volgende gemeenten:
Bij de gemeenten Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en 's-Hertogenbosch vervallen de milieuzones voor dieselvrachtauto’s met de invoering van de zero-emissiezones. Daarnaast hebben Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht ook een milieuzone voor autobussen. Rijswijk voert in augustus 2025 een milieuzone voor autobussen in.
Er zijn verschillende soorten milieuzones, afhankelijk van de emissieklasse van de voertuigen. De belangrijkste zijn de gele en de groene zone.
Gele milieuzones: Deze zones zijn aangeduid met een gele cirkel met het cijfer 3. Hierin mogen alleen dieselvoertuigen met emissieklasse 3 of hoger rijden. De gele zone is vooral van toepassing op dieselvoertuigen en beperkt de toegang tot bepaalde gebieden.
Groene milieuzones: Deze zones zijn aangeduid met een groen cirkeltje met het cijfer 4. Hierin mogen dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger rijden. De groene zone is gericht op dieselvoertuigen en beperkt de toegang tot bepaalde gebieden.
Paarse milieuzones: Deze zones zijn bedoeld voor vrachtauto’s en autobussen. Ze zijn aangeduid met een paarse cirkel en hebben strenge eisen aan de emissieklasse van de voertuigen. Paarse zones zijn vooral van toepassing op grote voertuigen en worden gebruikt om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren.
Voor personen- en bestelauto’s gelden bepaalde regels die zijn gebaseerd op de emissieklasse van het voertuig. In de volgende steden is er een milieuzone voor personen- en bestelauto’s:
Deze zones gelden voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 3 of hoger. Benzinevoertuigen mogen deze zones vrijwel overal binnenrijden, tenzij er specifieke beperkingen zijn. De regels zijn van toepassing op de luchtkwaliteit in de stedelijke gebieden.
Voor vrachtauto’s en autobussen gelden verschillende regels, afhankelijk van de emissieklasse van het voertuig. In de volgende gemeenten is er een milieuzone voor dieselvrachtauto’s:
Deze zones gelden voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 3 of hoger. De regels zijn van toepassing op de luchtkwaliteit in de stedelijke gebieden. Bovendien hebben Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht ook een milieuzone voor autobussen. Rijswijk voert in augustus 2025 een milieuzone voor autobussen in.
Vanaf 1 januari 2025 worden er in Nederland nieuwe zero-emissiezones ingevoerd. Deze zones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren en de transitie naar zero-emissie mobiliteit te starten. Zero-emissiezones gelden voor vrachtauto’s en bestelwagens, en alleen voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals batterij- of waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen, mogen deze zones inrijden.
Deze zones zijn van toepassing op de luchtkwaliteit in de stedelijke gebieden. De regels zijn gebaseerd op de emissieklasse van de voertuigen, en de toegang wordt bepaald op basis van de emissieklasse. De zero-emissiezones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in de stedelijke centra te verbeteren.
De toegang tot milieuzones wordt bepaald op basis van de emissieklasse van het voertuig. Voor personen- en bestelauto’s gelden de volgende regels:
Voor vrachtauto’s en autobussen gelden de volgende regels:
Er zijn ook uitzonderingen op de regels, zoals vrijstellingen voor bepaalde voertuigen, zoals kampeerwagens, oude auto’s en voertuigen met bepaalde toestanden. De gemeenten kunnen ook ontheffingen verstrekken voor bepaalde situaties, zoals het inrijden van een oude dieselauto in een milieuzone.
Milieuzones in Nederland zijn een belangrijk instrument om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. De regels zijn gebaseerd op de emissieklasse van de voertuigen en variëren per stad. De toepasbare zones zijn verschillend, afhankelijk van de soort voertuig en de emissieklasse. De invoering van zero-emissiezones in 2025 is een stap verder in de richting van duurzame mobiliteit. De milieuzones zijn van toepassing op de luchtkwaliteit in de stedelijke centra en helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de inwoners.