De meest memorabele en grappige Nederlandse reclames van de afgelopen jaren

In de loop der jaren zijn er talloze reclames gemaakt die ons als kijker hebben laten lachen, denken of zelfs emotioneel aangrijpen. In Nederland is het velen van ons bekend dat reclames niet alleen bedoeld zijn om producten te verkopen, maar ook om een bepaalde sfeer te creëren, een bepaalde boodschap over te brengen of gewoon om ons te entertainen. In dit artikel worden de meest memorabele en grappige Nederlandse reclames besproken, zoals die zijn opgenomen in de bronnen van verschillende websites.

De Gouden Loeki en de populairste reclames

De Gouden Loeki is een van de bekendste prijzen in de Nederlandse reclame-uitstraling. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste reclamespot van het jaar, en heeft zo haar weerspiegeling gevonden in de bronnen. Zo is er een overzicht van de populairste tv-reclames van de afgelopen vijftig jaar, de Ster Gouden Loeki Aller Tijden. In dit overzicht staan reclames zoals “Nog zo gezegd geen bommetje!” (Melkunie), “Goeiemoggel” (KPN), “Even Apeldoorn bellen” (Centraal Beheer Achmea), “Der Rudi” (Heineken), “Hans de ex-miljonair: ‘Wie had dat gedacht: van een X5 naar een lijn 5’” (Telfort), “Hiermee lach je iedereen uit…” (Fiat), “Hey Dombo! Nenenenene” (Rolo), “Petje Pitamientje” (Calvé Pindakaas), “Haal eruit wat erin zit” (Calvé Pindakaas), “Hé ’t is groen! Hé, nou is-ie weer rood” (Fruit Joy), “Walk-in Fridge” (Heineken) en “Zwanen” (KLM). Deze reclames zijn niet alleen populair geweest, maar hebben ook bijgedragen aan de herkenbaarheid van de betreffende merken.

De meest grappige en herkenbare reclames

Een aantal reclames heeft zich gespecialiseerd in humor en herkenbaarheid. Zo is de reclame van Melkunie met “Nog zo gezegd geen bommetje!” een klassieker geworden. Deze reclame, uitgevoerd door acteur Peer Mascini, is al jaren geleden in beeld verschenen, maar is nog steeds herkenbaar. De uitspraak “Ik had nog zo gezegd: geen bommetje!” is een van de bekendste uitspraken uit de Nederlandse reclamegeschiedenis. In de bronnen staat ook dat deze reclame de Gouden Loeki won in 1997.

Een andere reclame die herkenbaar is, is die van KPN met de uitspraak “Goeiemoggel”. Deze uitspraak is al jaren in omloop geraakt, en is door heel Nederland verspreid. De reclame maakte gebruik van autocorrectie, waarbij “Goedemorgen” verkeerd werd geïnterpreteerd als “Goeiemoggel”, wat leidde tot een serieus kantoorgevoel. Deze reclame is dus niet alleen grappig, maar ook een vorm van communicatie tussen medewerkers en klanten.

De reclame van Centraal Beheer Achmea met “Even Apeldoorn bellen” is ook een herkenbare reclame geworden. Deze zin is nog steeds in gebruik bij veel mensen, wanneer er iets misgaat. Deze reclame is zelfs in de Woordenlijst Nederlandse Taal opgenomen, wat duidelijk maakt dat het een van de meest gebruikte uitspraken is.

De reclame van Heineken met “Der Rudi” is een ander voorbeeld van een herkenbare reclame. Rudi, een skileraar die in de zomer op een boerderij werkt en in de winter in de bergen. Deze reclame is een klassieker geworden, en is zelfs in de categorie “Beste reclame van het jaar” genomineerd.

De kracht van humor in reclames

De kracht van humor in reclames is in de bronnen duidelijk zichtbaar. Reclames zoals “Niet omdat het moet, maar omdat het kan” van Tele2 zijn een goed voorbeeld van hoe humor het merk kan helpen om zich te herpositioneren. Deze reclame was bedoeld om de positie van Tele2 te veranderen van “goedkope telefoonprovider” naar “waarde”. Hierdoor werd het merk aantrekkelijker voor jongeren, en kreeg het een nieuw imago.

De reclame van Rolo, “Olifant” (1996), is een ander voorbeeld van hoe humor een reclame kan maken. Deze reclame toont hoe een irritant ventje een olifant pest, en deze olifant 25 jaar later wraak neemt. Deze reclame is een klassieker geworden, en is zelfs in de categorie “Beste reclame van het jaar” genomineerd.

Een andere reclame die het verschijnsel van humor goed benadruidt, is de reclame van Calvé Pindakaas met “Pietertje” (2010). Deze reclame toont hoe een jonge Pieter van den Hoogenband zich niet kan voetballen, en hoe hij uiteindelijk een andere carrière kiest. Deze reclame is een herkenbare en grappige reclame geworden, en heeft bijgedragen aan de herkenbaarheid van het merk Calvé Pindakaas.

Conclusie

De bronnen tonen aan dat reclames niet alleen bedoeld zijn om producten te verkopen, maar ook om een bepaalde sfeer te creëren, een bepaalde boodschap over te brengen of gewoon om ons te entertainen. De meest memorabele en grappige Nederlandse reclames zijn niet alleen populair geweest, maar hebben ook bijgedragen aan de herkenbaarheid van de betreffende merken. De kracht van humor in reclames is duidelijk zichtbaar, en heeft bijgedragen aan het succes van veel merken. De Gouden Loeki is een van de bekendste prijzen in de Nederlandse reclame-uitstraling, en heeft zo haar weerspiegeling gevonden in de bronnen.

Bronnen

  1. https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-legendarische-nederlandse-reclames/
  2. https://www.marketingxperts.nl/de-vijf-leukste-en-beste-reclamespots/
  3. https://www.spreekbuis.nl/hema-wint-gouden-loeki-2024-voor-beste-reclame/
  4. https://www.dutchcowboys.nl/advertising/de-12-leukste-reclames-aller-tijden
  5. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/good-vibes/2015/11/de-12-leukste-reclames-aller-tijden-herken-jij-ze/
  6. https://www.adformatie.nl/creatie/campagnes/de-11-humoristische-reclame-hoogtepunten-van-2024
  7. https://www.spotview.nl/
  8. https://www.adformatie.nl/communicatie/campagnes/de-11-humoristische-reclamehoogtepunten-van-2023
  9. https://ondernemers.com/dit-zijn-de-bekendste-reclames-aller-tijden-in-nederland/
  10. https://www.rtl.nl/rubrieken/rtl-boulevard/artikel/3795451/10-reclames-die-we-nooit-zullen-vergeten

Related Posts