Aantal fietsen gestolen in Nederland: Trends, cijfers en maatregelen

Het aantal gestolen fietsen in Nederland blijft stijgen, en dit blijkt uit meerdere bronnen, waaronder onderzoek van Independer op basis van politiedata. In 2024 zijn er 86.220 fietsdiefstallen gemeld, wat een stijging van 30% is ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit aantal is zelfs zo’n 10 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat wijst op een constante toename van fietsdiefstallen. In de hoofdstad Amsterdam zijn vorig jaar 10.810 fietsen gestolen, wat meer is dan alle fietsdiefstallen in de provincies Drenthe, Flevoland, Zeeland, Friesland en Groningen bij elkaar opgeteld. In absolute termen is Noord-Holland het meest betrokken bij het aantal gestolen fietsen, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant.

De trend in cijfers

De stijging van het aantal fietsdiefstallen is zichtbaar in meerdere regio’s, maar niet overal even sterk. Zo is er in Utrecht een daling te zien, terwijl de stijging in andere provincies zoals Zeeland, Drenthe, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg duidelijk is. In de gemeenten Heemstede en Veere is het risico op fietsdiefstal het grootst, met 23,3 en 22,7 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens. Ook in Nijmegen, Amsterdam, Zandvoort, Eindhoven, Haarlem, Delft, Utrecht en Groningen zijn relatief veel fietsen gestolen.

Het aantal gestolen fietsen neemt dus toe, maar dat geldt niet voor alle provincies. In sommige regio’s, zoals Utrecht, is het aantal gestolen fietsen zelfs gedaalde. In de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-Holland is het aantal gestolen fietsen ook minder dan een jaar eerder. Dit wijst erop dat de stijging van het aantal fietsdiefstallen niet overal even sterk is, en dat er ook regio’s zijn waar het aantal lager is dan vorig jaar.

Waarom stijgt het aantal fietsdiefstallen?

Er zijn verschillende redenen waarom het aantal fietsdiefstallen toeneemt. Een van de belangrijkste factoren is de opkomst van de e-bike. Deze fietsen zijn duurder en dus een aantrekkelijker doelwit voor dieven. Daarnaast zijn de technieken van fietsendieven steeds professioneler geworden. Ze gebruiken onder meer powerkeys en draagbare slijptollen om fietssloten te openen. Deze technieken maken het stelen van fietsen makkelijker en sneller. Bovendien zijn er meer mensen die een e-bike hebben, waardoor het aantal gestolen fietsen flink is gestegen.

Een andere reden is dat niet iedereen aangifte doet van een gestolen fiets. Dit betekent dat het werkelijke aantal gestolen fietsen hoger is dan de aangiftecijfers aangeven. Michel Ypma van Independer stelt dat het daadwerkelijke aantal fietsdiefstallen waarschijnlijk een nog stuk hoger is dan de gemelde cijfers. Dit heeft ook gevolgen voor de premies van fietsverzekeringen. Hoe hoger het risico op diefstal in een regio, hoe hoger de premie die je moet betalen. In sommige gemeenten is het verzekeren van een fiets ruim 10 keer duurder dan in regio’s waar zeer weinig fietsen worden gestolen.

Wat kun je doen tegen fietsdiefstal?

Om het risico op fietsdiefstal te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Het gebruik van twee of drie verschillende sloten is essentieel. Gebruik bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt vertraggend en veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik altijd een slot met ART-keur. Daarnaast is het belangrijk om de fiets vast te zetten aan de vaste wereld, zoals een brug of fietsenrek. Hierdoor kan de fiets niet meegenomen worden naar een donker steegje of andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.

Het is ook belangrijk om de fiets op een veilige plek te stallen. Kies voor een bewaakte stalling, waar de kans op diefstal het kleinst is. Bovendien kun je de fiets met een GPS-tracker of een andere vorm van track & trace-beveiliging uitrusten. Dit helpt om de fiets te kunnen terugvinden in geval van diefstal. Daarnaast is het belangrijk om de fiets niet alleen aan het voorwiel vast te zetten. Dit kan leiden tot het meenemen van het wiel, wat de fiets onverkocht maakt.

Samenwerking tegen fietsdiefstal

Om het probleem van fietsdiefstal aan te pakken, werkt de ANWB samen met verschillende organisaties zoals stichting S.A.F.E., mede-verzekeraars, de fietsbranche en kennisinstellingen. Samen werken ze aan een certificeringssysteem voor track & trace-beveiliging. Hiermee wordt duidelijker welk track & trace-systeem je als fietser het beste op je fiets installeert. Ook worden er campagnes georganiseerd om aandacht te vragen voor het veilig stallen van e-bikes.

Daarnaast zijn er verschillende tips om fietsdiefstal te voorkomen. Gebruik twee of drie verschillende sloten, zorg dat de fiets goed vastzit aan de vaste wereld, gebruik een slot met ART-keur en zet de fiets in een bewaakte stalling. Ook is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie, zodat hotspots in kaart kunnen worden gebracht. Daarnaast helpt het om de fiets goed in de gaten te houden en je te melden bij verzekeraars als er iets gebeurt.

Conclusie

Het aantal gestolen fietsen in Nederland blijft stijgen, en dit heeft gevolgen voor de premies van fietsverzekeringen. Om het risico op fietsdiefstal te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Het gebruik van twee of drie verschillende sloten is essentieel, net als het vastzetten van de fiets aan de vaste wereld. Daarnaast is het belangrijk om de fiets in een bewaakte stalling te stallen en te zorgen voor goede beveiliging. Door samenwerking tussen verschillende organisaties en deelname aan campagnes wordt er aandacht gegeven aan het veilig stallen van fietsen. De stijging van het aantal fietsdiefstallen is dus niet te stoppen, maar er zijn wel maatregelen om het risico te beperken.

Bronnen

  1. Beveiligingnieuws
  2. Fietsslot.nl
  3. Fietsersbond
  4. Fietsverzekering.info
  5. Independer
  6. ANWB
  7. NOS
  8. Fietsersbond

Related Posts