Kleine en kindvriendelijke campings in Nederland met veel speelplezier
juli 11, 2025
In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. De landelijke omvang van het fietsgebruik en het aantal fietsen dat beschikbaar is, maken het land wereldwijd uniek. In dit artikel worden de belangrijkste cijfers en feiten over het aantal fietsen in Nederland uitgebreid besproken, inclusief de verdeling over de verschillende categorieën fietsen, de stijging van het aantal fietskilometers, en de impact van de e-bike op het fietsgebruik. De gegevens zijn afgeleid van bronnen zoals de Fietsersbond, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en de RAI Vereniging.
Nederland heeft een van de grootste fietsenstocks ter wereld. Volgens de laatste schattingen van de brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er in Nederland ongeveer 22,8 miljoen fietsen. Dit betekent dat iedere Nederlander ongeveer 1,3 fiets bezit, wat uniek is in de wereld. De cijfers zijn gebaseerd op het jaarlijkse overzicht van Mobiliteit in Cijfers, dat jaarlijks wordt gepubliceerd door de RAI Vereniging. Daarnaast zijn er ook 4,2 miljoen elektrische fietsen (e-fietsen) en ruim 32.000 speedpedelecs in omloop.
Deze cijfers tonen aan dat fietsen in Nederland niet alleen een veelgebruikte vervoermethode is, maar ook dat het land over een uitgebreid fietsenpark beschikt. De groei van het aantal fietsen is onder meer te danken aan de opkomst van de e-bike, die steeds populairder wordt bij de Nederlandse bevolking.
In 2023 fietsten Nederlanders in totaal 19,1 miljard kilometer per jaar. Dit cijfer is opgenomen in het verslag Mobiliteit in Cijfers van de RAI Vereniging. Het gemiddelde aantal fietskilometers per persoon bedraagt 1.065 kilometer per jaar, wat een stijging is ten opzichte van tien jaar geleden, toen het gemiddelde nog 902 kilometer was. De stijging wordt vooral toegeschreven aan de groeiende populariteit van de e-bike.
De meeste fietskilometers worden afgelegd voor recreatieve doeleinden, zoals wandelen, tochten, en uitgaan, sport en hobby. Volgens gegevens van het CBS is 70% van alle fietsverplaatsingen korter dan 3,7 kilometer. Dit suggereert dat fietsen vooral in stedelijke omgevingen wordt gebruikt, waar de afstanden korter zijn en er veel fietspaden zijn.
De opkomst van de e-bike heeft het fietsgebruik in Nederland aanzienlijk beïnvloed. In 2023 bedroeg het aandeel van e-fietsen in het totale fietsgebruik 56 procent, wat een stijging is ten opzichte van vorig jaar. De groei van de e-bike is te zien in heel Europa, maar Nederland staat met de grootste verkoopcijfers in de regio. In 2023 werden er in Nederland 453.000 e-fietsen verkocht, wat de derde plek oplevert in Europa, na Duitsland (2,1 miljoen) en Frankrijk (673.000).
De e-bike biedt een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid om langer en sneller te fietsen, wat vooral voor mensen die last hebben van beperkte lichamelijke inspanning of lange afstanden van toepassing is. De groei van de e-bike heeft ook geleid tot een toename in het aantal fietskilometers per persoon, vooral voor werk, opleiding en kinderopvang.
Nederland beschikt over een uitgebreid fietspadennetwerk. Het aantal kilometer fietspaden bedraagt 37.000 kilometer, wat meer is dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer uit 2009 en veel meer dan het laatste cijfer van 17.000 kilometer uit 1996. Het aantal kilometer wegen met fietsstroken bedraagt 4.700 kilometer, gelijk aan de eerdere schatting. Het Fietsersbond Routeplanner-platform biedt betrouwbare informatie over alle fietspaden in het land.
De fietsinfrastructuur is een van de sterkste punten van het Nederlandse vervoersysteem. Het land heeft een uitgebreid fietsennetwerk, dat zowel in stedelijke als in landelijke gebieden aanwezig is. Dit heeft bijgedragen aan het feit dat fietsen in Nederland een van de meest gebruikte vervoerwijzen is. In 2023 was de fiets met 27 procent van alle verplaatsingen de meest gebruikte vervoerwijze, na de auto.
De gemiddelde snelheid van fietsers in Nederland bedraagt 15,8 kilometer per uur. In grote steden wordt langzamer gefietst dan daarbuiten, vooral in Amsterdam (14,4 km/h) en Utrecht (14,7 km/h). Er zijn ook verschillen per provincie. In Fryslân fietsen mensen met 15,1 km/h het langzaamst, in Zeeland met 16,6 km/h het snelst.
De gemiddelde fietsrit duurt 96 uur per persoon per jaar, wat 22 procent van de totale reistijd van Nederlanders binnen de landsgrenzen bedraagt. De meeste fietsriten worden gemaakt voor winkelen, boodschappen doen, en recreatieve doeleinden. In 2020 fietsten mensen minder vaak en legden zij gemiddeld per week ook minder kilometers af dan in 2019. De uitzondering hierop waren 75-plussers, zij fietsten beide jaren even vaak en legden dezelfde afstand af.
Fietsdiefstal blijft een probleem in Nederland. In 2023 lag het aantal fietsdiefstallen op ruim 85.000, wat een stijging is ten opzichte van vorig jaar. De trend van het aantal verkochte snorfietsen is ook duidelijk zichtbaar: in 2022 werden er ruim 29.000 verkocht, terwijl dit in 2023 minder dan 10.000 was.
De veiligheid van fietsers blijft een belangrijk thema. Volgens de SWOV zijn er in 2023 270 fietsers omgekomen in het verkeer. Het aantal ernstig gewonden wordt geschat op zo’n 10.000 per jaar, waarvan de helft van het totaal aantal verkeersgewonden. Fietsers zijn dus niet volledig veilig, vooral bij het gebruik van e-bikes.
In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoerwijzen. Het land beschikt over een uitgebreid fietsennetwerk, wat leidt tot een hoge mate van fietsgebruik. Het aantal fietsen is aanzienlijk toegenomen, mede door de opkomst van de e-bike. Het aantal afgelegde fietskilometers is in de afgelopen jaren gestegen, en de gemiddelde afstand per persoon is toegenomen. De fietsinfrastructuur is goed ontwikkeld, maar het probleem van fietsdiefstal en veiligheid blijft bestaan.