Leuke Nederlandse Meisjesnamen: Trend, Betekenis en Keuze
juli 11, 2025
In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Het land heeft een unieke positie in de wereld, met meer fietsen dan mensen. Dit artikel presenteert inzichten uit de bronnen over het aantal fietsen in Nederland, de trends in het gebruik, en de impact van fietsen op het maatschappelijke plaatje.
Fietsen is in Nederland een van de belangrijkste vervoersmiddelen. Het land is wereldwijd uniek, omdat het aantal fietsen groter is dan het aantal inwoners. Dit artikel geeft een overzicht van de cijfers en trends rond fietsen in Nederland, gebaseerd op informatie uit diverse bronnen, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Fietsersbond, en andere relevante organisaties.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er in Nederland 22,8 miljoen fietsen. Dit betekent dat iedere Nederlander gemiddeld ruim 1,3 fiets bezit, wat uniek is in de wereld. Van deze fietsen zijn 1,8 miljoen elektrisch ondersteund, en het aantal speed pedelecs ligt iets boven de 14.000. Dit cijfer is afkomstig van bron [1].
De cijfers tonen aan dat fietsen een belangrijk onderdeel is van het verkeersbeeld in Nederland. Het land heeft 37.000 kilometer fietspad, wat meer is dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009. Dit betekent dat fietsers in Nederland beschikking hebben over een uitgebreid netwerk van fietspaden.
De trend in het gebruik van de fiets is duidelijk stijgend. Volgens bron [7] nam het aantal afgelegde fietskilometers sinds 2000 met 23% toe. Ook het gebruik van de elektrische fiets is sterk gestegen: ruim een kwart van de afgelegde fietsafstand in 2019 is per e-bike. Dit duidt op een toename van het gebruik van elektrische fietsen.
De fiets was in 2021 – na de auto – de meest gebruikte vervoerswijze in Nederland. Het merendeel van de verplaatsingen op de fiets was korter dan 3,7 kilometer. Mannen legden gemiddeld een langere dagelijkse afstand af dan vrouwen, maar stapten wel minder vaak op de fiets dan vrouwen. Jongeren stapten het vaakst op de fiets, en legden gemiddeld de langste dagelijkse afstand af (5,2 kilometer).
In 2020, een jaar waarin overheidsmaatregelen golden in verband met de coronapandemie, fietsten mensen minder vaak en legden zij gemiddeld per week ook minder kilometers af dan in 2019. De uitzondering hierop waren 75-plussers, zij fietsten beide jaren even vaak en legden dezelfde afstand af. In 2020 fietste 70% van de Nederlanders minstens 1 keer per week.
De meeste fietsverplaatsingen werden gedaan om boodschappen te doen en te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. Ook het grootste deel van de kilometers op de fiets (40 procent) werd afgelegd om te toeren en te wandelen en voor het doel uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd werd op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden zoals toeren en wandelen en uitgaan, sport en hobby.
De fietsinfrastructuur in Nederland is uitgebreid, maar er zijn ook uitdagingen. Het aantal fietsen in Nederland is toegenomen, en dit leidt tot drukte op de fietspaden, zeker in de binnensteden. De Fietsersbond waarschuwt dat de komende jaren de drukte op de fietspaden nog flink kan toenemen.
Er zijn ook problemen met de veiligheid op de fietspaden. In 2017 overleden 208 fietsers in het verkeer, vergeleken met 202 automobilisten. Ruim 13.000 fietsers raakten ernstig gewond. Nederland is het enige land ter wereld waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Dit is ook te verklaren uit het feit dat er in Nederland meer wordt gefietst dan waar ook.
De regering wil de komende twee jaar 200.000 extra fietsen op de weg krijgen. Dit is een uitdaging, omdat de huidige infrastructuur mogelijk niet in staat is om dit aantal te verwerken. De Fietsersbond waarschuwt dat de komende jaren de drukte op de fietspaden nog flink kan toenemen.
Fietsen is in Nederland een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Het land heeft een unieke positie in de wereld, met meer fietsen dan mensen. Het gebruik van de fiets is stijgend, en het aantal elektrische fietsen neemt toe. De fietsinfrastructuur is uitgebreid, maar er zijn ook problemen met de veiligheid en de drukte op de fietspaden. De komende jaren is het belangrijk om de infrastructuur te verbeteren en veiliger te maken voor fietsers.