Fietsen langs de Hanzesteden: een reis door geschiedenis en natuur

De Hanzesteden in Nederland vormen een unieke combinatie van historische rijkdom en natuurlijke schoonheid. Deze steden, die in de middeleeuwen een belangrijk handelsnetwerk vormden, zijn nu beschikbaar voor fietsreisjes langs de IJssel en andere rivieren. De route is niet alleen geschikt voor historie-liefhebbers, maar ook voor mensen die genieten van de prachtige landschappen en de sfeer van de Hanzetijd. De Hanzefietsroute is een van de populairste fietsroutes in Nederland, en deel van de route loopt door diverse Hanzesteden, waaronder Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, en Kampen.

De geschiedenis van de Hanzesteden

Tussen de 12e en 16e eeuw sloten meer dan 200 steden in Duitsland, Nederland en rond de Oostzee handelsverdragen met elkaar. Het Hanzeverband beschermden ze elkaar tegen aanvallen van rovers en Vikingen en maakten ze gunstige belastingafspraken met elkaar. Door de handel in onder andere vis, katoen en natuursteen werden de ondernemers in de steden steenrijk. Van het geld bouwde ze mooie gebouwen en dikke stadsmuren. De Hanzesteden beleefden zelfs een ‘Gouden Eeuw’, terwijil Amsterdam nog een klein dorpje was. Veel van die rijkdom zie je nog terug in de Hanzesteden die langs de IJssel liggen.

De Hanzesteden vormden een hecht netwerk waarin handelaren en ambachtslieden samenwerkten om hun economische belangen te bevorderen. Ze organiseerden handelsbeurzen, markten en hadden gezamenlijke handelsprivileges, zoals het recht om tol te heffen en hun eigen rechtspraak uit te oefenen. Door de eeuwen heen groeide de welvaart van de Hanzesteden gestaag. Prachtige koopmanshuizen, pakhuizen en stadsmuren getuigen vandaag de dag nog van hun vroegere glorie.

De Hanzefietsroute: een reis door geschiedenis en natuur

De Hanzefietsroute is een van de mooiste fietsroutes in Nederland. Je volgt de kronkelende rivier door prachtige natuur en langs pittoreske Middeleeuwse stadjes. De route slingert langs de IJssel naar Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem en Kampen. Niet alleen verbindt de rivier de boeiende Hanzesteden vol met verhalen, maar deze begrenst ook twee schitterende gebieden: de Veluwe in het Westen en de Achterhoek en Sallandse Heuvelrug in het Oosten. Kom genieten langs de IJssel!

De route is onderverdeeld in verschillende delen, waaronder de Hanzefietsroute Zaltbommel-Lübeck, die in totaal ruim 3000 km lang is. Het eerste deel loopt van Zaltbommel naar Lübeck, het tweede deel van Lübeck naar Brandenburg, en het derde deel van Brandenburg naar Zaltbommel. De Hanzesteden fietsroute loopt, over een afstand van 450 kilometer, langs zestien Duitse en Nederlandse Hanzesteden. Onderweg zie je nog heel goed de rijkdom van vroeger. De stadsbesturen lieten koopmanshuizen, pakhuizen, stadsmuren en havens bouwen, en hielden er duidelijk van elkaar een beetje te imponeren.

Fietsarrangementen en overnachting

Voor diegene die een georganiseerde fietsreis willen, zijn er meerdere aanbieders die hotels, huurfietsen en bagagevervoer aanbieden. Eigen-wijze Reizen biedt een 6-daagse rondreis aan tussen Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en de Sallandse Heuvelrug. Overnachting in (boutique) hotels. Met deze fietstour van Fietsrelax fiets je vanuit Arnhem naar Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Kampen is dmv een dagtocht mee te pakken. Overnachting in hotels. Anwb biedt een 7-daagse fiets & bootreis aan vanuit Arnhem. Je fietst via de Hanzesteden naar Kampen en ook weer terug. Onderweg slaap je op een boot die ‘mee vaart’ met de fietsers.

De route is geschikt voor zowel individuele reizigers als groepen. Er zijn meerdere opties voor de afstand, variërend van een 2-daagse tocht tot een 7-daagse reis. Voor degenen die het liefst op eigen houtje fietsen, zijn er ook routebeschrijvingen beschikbaar die je kunt downloaden via links zoals Hanzefietsroute dag 1: Van Doesburg naar Zutphen, Hanzefietsroute dag 2: Van Zutphen naar Deventer, enzovoort.

Historische en culturele bezienswaardigheden

Tijdens de fietsreis langs de Hanzesteden kun je verschillende historische en culturele bezienswaardigheden ontdekken. In Doesburg is het stadje een prachtige plek om te genieten van de historische gebouwen en het oude stadhuis. In Zutphen kun je genieten van een lunch in het Genietcafé, in het prachtige hofje “Oude Bornhof”, waar vroeger de zieken en ouderen van de stad mochten wonen. In Deventer is het de moeite waard om een stadswandeling te maken, waarbij je meer te weten komt over het Hanzeverleden van de stad.

In Zwolle is het een studentenstad, waar ook veel bedrijven zitten. De stad is vol creatieve plekken, zoals de kleuren van het doek bij de jonge schilder Natasje van ’t Ende, die zich laat inspireren door de natuurrijke omgeving. In Kampen is het centrum vol oude gevels en pakhuizen, met zelfs reclame-uitingen uit vervlogen tijden. Hier en daar schittert een art-nouveau-pand, zoals de oude bakker aan de Oudestraat 148, met zijn zoete kleuren en golvende vormen.

Natuur en landschappen

Tijdens de fietsreis langs de Hanzesteden kun je ook genieten van de prachtige natuur en landschappen. De route loopt door verschillende natuurgebieden en wisselend landschap. Zo gaat het Nederlandse gedeelte door het rivierenlandschap van Waal en IJssel, dwars door de Weerribben en het open weidegebied in Friesland, over de Drentse Hondsrug en door het parkachtige Westerwolde. In Duitsland loopt de route door het natuurpark Wildeshauser Geest met daarin het Urwald Baumweg, door het Altes Land langs de Elbe, over de Lüneburger Heide, door het natuurpark Lauenburgische Seen en langs de fraaie rivier de Wakenitz.

De fietsroute is geschikt voor verschillende niveaus van ervaring, met opties voor zowel korte als lange afstanden. Er zijn ook alternatieven beschikbaar, zoals de ‘Dwars door Drenthe’-route en een aanrijroute vanuit Assen. De fietsroutes zijn overzichtelijk aangegeven met navigatieteksten en informatie over het landschap, zwaarte en wegkwaliteit.

Toeristische informatie en praktische tips

Voor de fietsreiziger zijn er verschillende toeristische informatiebronnen beschikbaar. Fietsnetwerk ontwikkelde maar liefst veertien fietsroutes rondom de Hanzesteden. Er zijn ook uitgebreide toeristische informatie, inclusief navigatietekst (één kant op beschreven) met indicatie van voorzieningen, informatie over zwaarte en wegkwaliteit, informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden, en overnachtingslijsten.

Voor degenen die een fietsvakantie plannen, zijn er ook paklijsten beschikbaar. Deze bevatten informatie over benodigdheden zoals een fiets, fietstassen, een stuurtasje voor routekaart of telefoonhouder fiets, de ANWB Knooppunter met routekaartjes, energierepen, dagrugzak, fototoestel, enzovoort. Ook zijn er informatie over het gebruik van e-bikes, die voorzien zijn van een comfortabel in hoogte verstelbaar gelzadel, een slot op het frame en speciale antilekbanden.

Conclusie

De Hanzefietsroute is een unieke gelegenheid om de geschiedenis en natuur van de Hanzesteden in Nederland te ontdekken. De route loopt door verschillende historische steden en natuurgebieden, waardoor er genoeg te zien en te beleven valt. Voor de fietsreiziger zijn er verschillende opties beschikbaar, van een korte tocht tot een langere reis, en er is ook de mogelijkheid om de route op eigen houtje te fietsen. De route is geschikt voor verschillende niveaus van ervaring en biedt een uitstekende combinatie van historische, culturele en natuurlijke schoonheid.

Bronnen

  1. De Hanzefietsroute
  2. Hanzefietsroute Deel 1 Z-L
  3. Fietsen langs de Hanzesteden
  4. Hanzesteden fietsroute
  5. Fiets-vaarvakantie langs de Hanzesteden
  6. Hanzefietsroute

Related Posts