Culturele activiteiten in Nederland met kinderen: een overzicht van leuke en leerzame ervaringen
juli 8, 2025
De bevrijding van Nederlandse steden is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In dit artikel worden de belangrijkste gebeurtenissen, tijdstippen en gevolgen van de bevrijding van Nederlandse steden besproken, gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn.
De bevrijding van Nederland begon in het najaar van 1944, toen de geallieerde troepen zich vanuit het westen en het zuiden naar het land toe bewogen. De eerste Nederlandse steden die bevrijd werden, waren Eijsden, Mesch, Mheer en Noorbeek, die op 12 september 1944 werden bevrijd door de Amerikaanse troepen. De volgende dag, op 13 september, werd Maastricht bevrijd, een van de eerste grote steden in het zuiden van Nederland.
De gevechten die volgden, werden bepaald door de strategische positie van de Duitse verdediging. De vesting Holland, die zich in West-Nederland bevond, was een belangrijk verdedigingspunt. De geallieerde troepen hadden het moeilijk met het innemen van deze vesting, vanwege de sterke Duitse verdediging achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Hongerwinter van 1944-1945, waarin circa 22.000 mensen omkwamen, was een van de zware perioden tijdens de bevrijding van Nederland.
De bevrijding van West-Nederland begon pas op 4 mei 1945, toen de Duitsers zich onvoorwaardelijk overgaven. De Canadese troepen konden eindelijk West-Nederland binnentrekken. De laatste steden die bevrijd werden, waren Schiermonnikoog en Texel, respectievelijk op 11 juni 1945 en 20 mei 1945.
Tijdens de bevrijding van Nederland speelden verschillende belangrijke operaties een rol. Operatie Market Garden, die van 17 tot 25 september 1944 plaatsvond, was een risicovol plan van de geallieerde troepen om de grote rivieren over te steken en zo Duitsland binnen te trekken. Deze operatie eindigde in een Duitse overwinning bij de Slag om Arnhem. De geallieerde troepenopmars om Nederland boven de grote rivieren te bevrijden was voorlopig tot stilstand gekomen.
De Slag om de Schelde, die in het najaar van 1944 plaatsvond, was een van de zwaarste operaties uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers leverden heftige tegenstand, en de Slag om de Schelde kostte bijna 10.000 mensen het leven, waaronder 2283 burgers. De operatie was van groot belang voor de geallieerde opmars, omdat de Schelde een cruciale waterweg was voor de haven van Antwerpen.
Operatie Veritable, die op 8 februari 1945 begon, had als doel het Rijnland te bevrijden. Deze operatie was onderdeel van een groter plan, samen met Operatie Grenade, waarbij geallieerde troepen aan beide zijden van de Rijn de Duitse linies wilden doorbreken. Door Operatie Veritable was het front naar de Rijn verlegd. In april 1945 kon zo de bevrijding van het noorden van Nederland beginnen. Canadese troepen speelden hierbij een belangrijke rol en bevrijdden steden als Groningen en Leeuwarden.
De bevrijding van West-Nederland was het laatste deel van Nederland dat werd bevrijd. De geallieerden waren terughoudend om de vesting Holland aan te vallen, omdat de bezetter zich daar goed verschanst had achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Hongerwinter en smeekbedes van de Nederlandse regering veranderden daar uiteindelijk niets aan. De Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Het Duitse opperbevel tekent het document ter overgave. De capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur.
De bevrijding van Nederland was een belangrijk moment in de geschiedenis van het land. De geallieerde troepen, waaronder Amerikanen, Canadezen, Engelsen, Polen, Fransen en Belgen, en de Nederlandse Prinses Irene Brigade en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), hadden bijgedragen aan de bevrijding van het land. Tijdens de bevrijding verloren 23.000 burgers door oorlogshandelingen het leven. Bij de gevechten tijdens de bevrijding van Nederland kwamen ongeveer 13.000 geallieerden om het leven. Aan Duitse zijde sneuvelden tussen 15.000 en 20.000 militairen.
Na de bevrijding van Nederland werd er massaal en uitzinnig gevierd. Op 5 mei 1945 viert de bevolking na vijf jaar Duitse bezetting de bevrijding. Men kon weer opgelucht ademhalen en in de dagen erna werden de bevrijders overal feestelijk onthaald. De geallieerde soldaten zijn bezig met het voeren van oorlog, niet met 'het bevrijden van Nederland'. Ze trekken vaak snel door kleine plaatsen heen om verder op te rukken. De meeste foto’s van de geallieerde intochten zijn dan ook gemaakt in de grote steden.
De bevrijding van Nederland werd gevierd op 5 mei, een dag die nu als Bevrijdingsdag wordt aangeduid. Op 4 mei wordt de Dodenherdenking gehouden, waarbij de dood van de slachtoffers wordt herdacht. In het kader van de herdenking van de bevrijding worden ook verhalen en documentaires gepubliceerd, zoals de serie "Mijn Bevrijding", die beschikbaar is op de website van de NIMH.