Ecologisch overnachten in Nederland: Unieke en duurzame vakantieplekken
juli 9, 2025
In Nederland zijn talloze plaatsnamen in omloop, waarvan veel gemeenschappelijk zijn met gemeenten, maar niet altijd. De structuur en indeling van deze plaatsnamen zijn gecompliceerd en variëren per regio. In dit artikel wordt gekeken naar de afkortingen van steden in Nederland, met betrekking tot de gegevens uit de bronnen.
In Nederland zijn er talloze plaatsnamen, waaronder dorpen, gehuchten, buurtschappen, lintbebouwingen en stadswijken. Deze plaatsnamen worden vaak geclassificeerd op basis van gemeenten, economisch-geografische gebieden en provincies. De gegevens uit de bronnen tonen aan dat er een overzichtelijke indeling is van plaatsnamen, en dat er ook specifieke afkortingen zijn voor steden. De afkortingen dienen om de namen van steden en andere plaatsen te vereenvoudigen en sneller te herkennen.
In Nederland worden steden vaak aangeduid met korte afkortingen, die in het algemeen bestaan uit drie letters. Deze afkortingen worden gebruikt in verschillende contexten, waaronder het spoorwegenbedrijf, administratieve systemen en andere openbare diensten. De afkortingen kunnen variëren per regio, maar er zijn wel enkele algemene regels die in veel gevallen van toepassing zijn.
In de bronnen zijn verschillende voorbeelden van afkortingen van steden opgenomen. Zo is Amsterdam vaak afgekort met AMS, Amersfoort met AME, Arnhem met ARN, Almere met ALE, Alkmaar met ALK, Apeldoorn met APE, Almelo met ALO, Amstelveen met AMV, Assen met ASS. Ook andere steden hebben hun eigen afkortingen, zoals Rotterdam met ROT, Rijswijk met RIJ, Roosendaal met ROO, Den Haag met DHA, Den Helder met DHE, Den Hoorn met DHO, Utrecht met UTR, Uden met UDE, Eindhoven met EIN, Emmeloord met EML, Emmen met EMM, Ede met EDE, Etten-Leur met ETL, Groningen met GRO, Geleen met GEL, Goes met GOE, Gorinchem met GOR.
Er zijn bepaalde regels die gelden voor de afkorting van steden. Zo is het belangrijk dat elke stad een unieke afkorting heeft. Daarnaast wordt er vaak gekeken naar de lengte van de afkorting. In veel gevallen is drie letters het meest leesbaar, zoals aangegeven in de bronnen. Dit geldt ook voor andere steden, waaronder Breda (BRE), Bergen op Zoom (BOZ), Bolsward (BOL), Brunssum (BRU), Maastricht (MAA), Meppel (MEP), Middelburg (MIB), Tilburg (TIL), Terneuzen (TNZ), Venlo (VEN), Vlissingen (VLI), Vlaardingen (VLA), Veendam (VDM), Veenendaal (VDL), Zwolle (ZWO), Zaanstad (ZAA), Zierikzee (ZIE), Zutphen (ZUT), Zwijndrecht (ZWI), Haarlem (HAA), Heemstede (HMS), Heerlen (HRL), Harderwijk (HAW), Harlingen (HAL), Heerenveen (HRV), Hoogeveen (HGV), Hoogezand (HGZ), Hoek van Holland (HVH), Hoorn (HRN), Kampen (KAM), Katwijk (KAT), Kerkrade (KER), Leeuwarden (LEE), Leiden (LDN), Leidschendam (LDM), Landgraaf (LAN), Nijmegen (NIJ), Noordwijk (NWK), Ommen (OMM), Oldenzaal (OLD), Oosterhout (OHT), Purmerend (PUR), Papendrecht (PAP), Schiphol (SCH), Schagen (SGN), Sittard (SIT), Sliedrecht (SLI), Soest (SOE), Stadskanaal (STA), Weert (WRT), Weesp (WSP), Winschoten (WIN), Woerden (WOE).
De afkortingen van steden hebben een specifieke betekenis in het algemeen. Ze worden vaak gebruikt in administratieve systemen, zoals het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), waarin ze helpen bij het classificeren van plaatsnamen. Daarnaast worden deze afkortingen gebruikt in het spoorwegenbedrijf, waar ze helpen bij het bepalen van stations en haltes. De afkortingen worden ook gebruikt in het openbaar vervoer, zoals in de reisplanner van NS.
In de bronnen zijn verschillende voorbeelden van afkorting van stations en haltes opgenomen. Zo is Amsterdam Centraal vaak afgekort met AMC, Amsterdam Zuid met AMZ, Amsterdam Rijderpolder met AMR, Amsterdam Muiderpoort met ASM, Amsterdam Sloterdijk met AMS, Amsterdam Amstel met ASA, Amsterdam Lelylaan met ALY, Amsterdam Haarlemmerplein met AHP, Amsterdam Sloterdijk Noord met ASD, Amsterdam Centraal met AMC, Amsterdam Zuid met AMZ, Amsterdam Rijderpolder met AMR, Amsterdam Muiderpoort met ASM, Amsterdam Sloterdijk met AMS, Amsterdam Amstel met ASA, Amsterdam Lelylaan met ALY, Amsterdam Haarlemmerplein met AHP, Amsterdam Sloterdijk Noord met ASD.
In het openbaar vervoer worden de afkorting van steden vaak gebruikt in het reisplannerbedrijf van NS. Hierbij worden de afkorting van stations en haltes gebruikt om reizen te plannen. Zo zijn er afkortingen voor stations als Amsterdam Centraal (AMC), Amsterdam Zuid (AMZ), Amsterdam Rijderpolder (AMR), Amsterdam Muiderpoort (ASM), Amsterdam Sloterdijk (AMS), Amsterdam Amstel (ASA), Amsterdam Lelylaan (ALY), Amsterdam Haarlemmerplein (AHP), Amsterdam Sloterdijk Noord (ASD).
Naast het spoorwegenbedrijf en openbaar vervoer worden de afkorting van steden ook gebruikt in andere sectoren, zoals het bestuur en andere openbare diensten. Zo is Amsterdam vaak afgekort met AMS, Amersfoort met AME, Arnhem met ARN, Almere met ALE, Alkmaar met ALK, Apeldoorn met APE, Almelo met ALO, Amstelveen met AMV, Assen met ASS, Rotterdam met ROT, Rijswijk met RIJ, Roosendaal met ROO, Den Haag met DHA, Den Helder met DHE, Den Hoorn met DHO, Utrecht met UTR, Uden met UDE, Eindhoven met EIN, Emmeloord met EML, Emmen met EMM, Ede met EDE, Etten-Leur met ETL, Groningen met GRO, Geleen met GEL, Goes met GOE, Gorinchem met GOR.
In Nederland zijn er talloze plaatsnamen, waarvan veel gemeenschappelijk zijn met gemeenten, maar niet altijd. De afkorting van steden is een belangrijk onderdeel van het systeem van plaatsnamen. Deze afkorting wordt vaak gebruikt in verschillende contexten, waaronder het spoorwegenbedrijf, openbaar vervoer, administratieve systemen en andere sectoren. De afkorting van steden is dus een belangrijk onderdeel van het Nederlandse systeem van plaatsnamen.