Aantal fietsen in Nederland: cijfers en trends

In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoerswijzen. Het land beschikt over een uitgebreid fietsnetwerk en heeft een unieke positie op het gebied van fietsen, met een aandeel dat wereldwijd uniek is. Dit artikel geeft een overzicht van de aantallen fietsen, het fietsnetwerk, het gebruik van fietsen en de invloed van fietsen op gezondheid, milieu en economie. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen, waaronder het CBS, de Fietsersbond, en andere betrouwbare onderzoeken.

Aantal fietsen in Nederland

In Nederland zijn er momenteel 22,8 miljoen fietsen, wat neerkomt op ruim 1,3 fiets per persoon. Dit cijfer is uniek in de wereld en wijst op een zeer hoge fietsdichtheid. Van deze fietsen zijn 1,8 miljoen elektrisch ondersteund, wat het gebruik van e-bikes aantoont als een opkomende trend. Het aantal speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) ligt iets boven de 14.000. Deze cijfers geven weer hoe belangrijk fietsen is in het Nederlandse vervoerslandschap.

De Fietsersbond rapporteert dat er in 2023 ruim 15 miljard kilometer per jaar op de fiets wordt afgelegd. Dit is gemiddeld 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. De fiets draagt bijna een kwart van de verplaatsingen in Nederland. Dit laat zien dat fietsen een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van Nederlanders.

Het fietsnetwerk in Nederland

Nederland beschikt over een van de grootste fietsnetwerken ter wereld. Het totale fietsnetwerk bedraagt 153.023,1 kilometer, wat overeenkomt met 3,8 rondjes om de aarde. Van deze kilometer zijn 43.000 kilometer tussen huizen en gebouwen met weinig of geen groen. In de natuur kunnen fietsers slechts 15.000 kilometer fietsen. Het grootste deel van het fietsnetwerk is geclassificeerd als wegen waar zowel fietsers als automobilisten welkom zijn.

De kwaliteit van het fietsnetwerk is in grote mate goed. Volgens de Fietsersbond was in 2022 het grootste deel van alle fietspaden en -wegen van goede kwaliteit. Ook is er voor fietsers (zeer) weinig hinder op de weg. De meeste paden en wegen bestaan uit asfalt/beton (58 procent) of klinkers (25 procent). Bijna 70 procent van de fietspaden wordt verlicht, op 40 procent wordt gestrooid bij gladheid.

Fietsgebruik en activiteiten

Het gebruik van de fiets is sterk gevarieerd per leeftijdsgroep en regio. In 2021 fietste 70% van de Nederlanders minstens 1 keer per week. De jongste groepen, namelijk 12- tot 18-jarigen, fietsten het vaakst en legden ook de meeste kilometers af. Ze fietsten gemiddeld 33 kilometer per persoon per week. Daarentegen fietsten 75-plussers het minst vaak, met gemiddeld 14 kilometer per week.

De meeste fietsverplaatsingen vonden plaats om boodschappen te doen of te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd op de fiets was voor recreatieve doeleinden. In 2020 werd het grootste deel van de kilometers op de fiets afgelegd om te toeren, wandelen en voor het doel uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd werd op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden zoals toeren en wandelen en uitgaan, sport en hobby. Van de bijna 16 minuten fietsen op een dag werd bijna de helft van de tijd (46 procent) besteed aan een recreatief doel.

Fietsen en gezondheid

Fietsen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het is een krachtige vorm van lichaamsbeweging, die helpt bij het voorkomen van ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Het CBS rapporteert dat de gezondheidswinst van fietsen de risico's overtreft. Volgens een studie van de Bikenomics, is er sprake van 50.000 minder ziektedagen, 120 extra levensjaren, en een besparing van 21,6 miljoen euro op gezondheidskosten. Ook levert fietsen een bijdrage aan het milieu, met een besparing van 40.000 ton CO2 per jaar.

Fietsen en milieu

Fietsen is een duurzame vervoerswijze die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot en luchtkwaliteit. Het CBS en andere instanties laten zien dat het gebruik van de fiets leidt tot een daling van de CO2-uitstoot. In België is het gebruik van de fiets ook een opkomende trend, met een verwachting van een afname van 6.531 ton CO2-uitstoot in vergelijking met het referentiejaar 2021.

Fietsen en economie

De fiets is niet alleen een duurzame vervoerswijze, maar ook een belangrijk economisch onderdeel. Het CBS heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de fietsensector in economische cijfers in beeld gebracht. De fietsensector draagt bij aan het economische potentieel van Nederland. In 2015 tot 2022 zijn er verschillende indicatoren berekend, waaronder productiewaarde, toegevoegde waarde, werkzame personen, arbeidsvolume, exportwaarde van goederen en exportwaarde van diensten.

Conclusie

Fietsen is een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse vervoerslandschap. Het land beschikt over een uitgebreid fietsnetwerk, een hoge fietsdichtheid en een sterke economische impact. Fietsen draagt bij aan de gezondheid, milieu en economie. De cijfers tonen aan dat fietsen een positieve invloed heeft op het welzijn van Nederlanders en dat het land een vooroplichtende positie inneemt op het gebied van fietsen.

Bronnen

  1. Fietsersbond
  2. Alles over sport
  3. Longreads CBS
  4. CBS - Economische indicatoren fietsensector
  5. CBS - Verkeer en vervoer
  6. Longreads CBS
  7. Wiktionary
  8. CBS - Cijfers detail
  9. CBS - Verkeer en vervoer

Related Posts