Nederland Fietsland: Meer Fietsen dan Mensen

In Nederland is fietsen een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Het land staat wereldwijd bekend als 'fietsland' vanwege het hoge aantal fietsen ten opzichte van het aantal inwoners. In dit artikel wordt de situatie van fietsen in Nederland uitgebreid behandeld, met aandacht voor de hoeveelheid fietsen, het gebruik ervan, en de impact op de maatschappij. De bronnen tonen aan dat Nederland inderdaad meer fietsen dan mensen heeft, en dit fenomeen is een unieke kenmerkende van het land.

Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

De gegevens tonen aan dat Nederland meer fietsen dan mensen heeft. Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er in Nederland ongeveer 22,8 miljoen fietsen. Dit betekent dat iedere Nederlander ruim 1,3 fiets bezit. Dit cijfer is uniek in de wereld, en het aantal fietsen stijgt continu. Het aantal fietsen is sneller gestegen dan het aantal inwoners. In 2001 had elk Nederlands persoon gemiddeld 1,07 fiets, terwijl het aantal fietsen in 2023 is gestegen tot 1,3 per persoon.

Er zijn ook elektrische fietsen in omloop. Het aantal speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) ligt iets boven de 14.000. Bovendien is het aantal elektrische fietsen in opkomst. In 2015 werden er 983.000 nieuwe fietsen verkocht, waarvan 1,8 miljoen elektrisch ondersteund. Dit suggereert dat er steeds meer mensen kiezen voor een fiets met elektrische ondersteuning.

Waarom fietsen we in Nederland zo veel?

Fietsen is in Nederland een natuurlijke keuze geworden. Het land heeft een uitgebreid fietseninfrastructuur met 37.000 kilometer fietspaden. Dit is meer dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009. De fiets is een symbool van duurzaamheid, mobiliteit en ontspanning. Het heeft ook bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw.

De oorzaak van het hoge fietsgebruik ligt onder andere in de historische context. In de jaren 50 maakte de tweewieler in veel landen plaats voor de auto. Dit zorgde voor veel ongelukken. In 1971 waren er drieduizend verkeersdoden in Nederland, waaronder ruim vierhonderd kinderen. Nadat het kind van journalist Vic Langenhoff overlijdt door een aanrijding, barst de bom. Dit was het kantelpunt waarop het roer radicaal omgaat. De overheid besloot meer ruimte voor de fiets te maken, met aparte fietspaden met een gladde oppervlakte.

Bovendien is er steeds meer kritiek op de consumptiemaatschappij. Fietsen wordt gezien als een duurzame en gezonde optie. Het is ook een manier om het milieu te beschermen. In 2021 was de fiets de meest gebruikte vervoerswijze in Nederland, na de auto. Het merendeel van de verplaatsingen op de fiets was korter dan 3,7 kilometer.

Hoeveel kilometer fietsen Nederlanders?

In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. Daarmee is de fiets goed voor bijna een kwart van onze verplaatsingen. Het gebruik van de elektrische fiets is sterk gestegen. Ruim een kwart van de afgelegde fietsafstand in 2019 is per e-bike.

De drukste fietspaden van Nederland vinden je in Utrecht, en liggen allemaal in het centrum van die stad. De meeste Nederlanders fietsen voor hun plezier: 76 procent. Dat de lichaamsbeweging ook nog eens bijdraagt aan een goede gezondheid, is mooi meegenomen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die dagelijks fietsen een langer leven hebben.

Fietsen en maatschappelijke impact

Fietsen heeft een grote impact op de maatschappij. Het levert positieve effecten op voor het milieu, gezondheid, mentale welzijn, reiskosten en reistijd. Echter, het aantal fietsgewonden stijgt nog steeds – vooral bij mensen op de e-bike. Met het creëren van aantrekkelijke en veilige fietswegen, zonder te veel obstakels en die niet met andere gebruikers botsen, neem je meer belemmeringen weg en stimuleer je om over te stappen op de fiets.

Bovendien is een goede en veilige fietsinfrastructuur noodzakelijk om ongevallen te voorkomen en het aantal verkeersdoden te beperken. Het aantal fietsdoden in het verkeer was in 2017 208, vergeleken met 202 automobilisten. Ruim 13.000 fietsers raakten ernstig gewond. Nederland is het enige land ter wereld waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Dit is ook te verklaren uit het feit dat er in Nederland meer wordt gefietst dan waar ook.

Fietsen in cijfers

In 2023 was de fiets met 27 procent van alle verplaatsingen, na de auto (als bestuurder en passagier) de meest gebruikte vervoerwijze. Een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder verplaatste zich dat jaar gemiddeld 266 keer met de fiets. Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1065 kilometer en deed daar 96 uur over. Daarmee was de fiets goed voor 9 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van Nederlanders binnen de landsgrenzen.

Fietsen naar reismotief:
70 procent van alle fietsverplaatsingen was korter dan 3,7 kilometer. Het vaakst – meer dan 4 op de 10 keer (44 procent) – werd op de fiets gestapt om boodschappen te doen en te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. Ook het grootste deel van de kilometers op de fiets (40 procent) werd afgelegd om te toeren en te wandelen en voor het doel uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd werd op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden zoals toeren en wandelen en uitgaan, sport en hobby. Van de bijna 16 minuten fietsen op een dag werd bijna de helft van de tijd (46 procent) besteed aan een recreatief doel.

Conclusie

Nederland is wereldwijd een uniek land wat betreft het aantal fietsen ten opzichte van het aantal inwoners. Het land heeft een uitgebreide fietsinfrastructuur, wat leidt tot een hoge mate van fietsgebruik. Fietsen is een symbool van duurzaamheid, mobiliteit en ontspanning. Het heeft ook bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw. De impact van fietsen is groot, zowel op het milieu als op de gezondheid. Het is echter ook een uitdaging om de veiligheid van fietsers te waarborgen, vooral bij het gebruik van e-bikes.

Bronnen

  1. Nieuws Gazelle
  2. Alles over sport
  3. Lege batterijen of accu’s inleveren?
  4. NP Kennis
  5. Fietsersbond
  6. Jeugdjournaal
  7. NOS Nieuwsuur
  8. Rijksoverheid
  9. CBS

Related Posts