Steeds meer Nederlanders bekeren zich tot de islam

De aantrekkingskracht van de islam neemt in Nederland toe, vooral onder jongeren. De stijging van het aantal bekeerlingen wordt vooral opgemerkt in grote steden en wordt vaak gedeeld via sociale media. De redenen voor het bekeeringsproces variëren van zoektocht naar zingeving en structuur tot persoonlijke ervaringen met moslims. De islam biedt mensen zowel innerlijke rust als een gevoel van verbondenheid en gemeenschap.

Aantrekkingskracht van de islam

De islam trekt steeds meer Nederlanders aan, met name jongeren. Dit wordt duidelijk in meerdere bronnen, waaronder interviews en onderzoek. Volgens een onderzoek van de Islamitische Stichting Nederland groeit het aantal Nederlanders dat zich tot de islam bekeert, vooral als gevolg van de toenemende secularisatie van Nederland. Jongeren die opgroeien zonder sterke religieuze invloed, zoeken vaak naar spiritualiteit, en de islam kan een aantrekkelijke optie zijn. Dit wordt ook bevestigd door antropoloog Vanessa Vroon-Najem, die opmerkt dat jongeren vaak existentiële vragen stellen en op zoek gaan naar antwoorden, wat hen kan inspireren om zich verder in de islam te verdiepen.

De toename van het aantal bekeerlingen wordt ook waargenomen in moskeeën. Volgens Kenan Aslan van de moskeekoepel Islamitische Gemeenschap Milli Görüş is het aantal bekeerlingen gestegen, vooral in grote steden. Per moskee bekeerden voor corona gemiddeld een à twee mensen per maand, maar nu gebeurt dat wekelijks en in de grotere steden nog vaker. Dit wijst op een duidelijke stijging van het aantal bekeerlingen in de afgelopen jaren.

Motieven voor het bekeeringsproces

De redenen waarom Nederlanders zich bekeren tot de islam zijn divers. Sommigen zien het als een manier om rust, structuur en zingeving te vinden in hun leven. Voor Lara (21) is de islam een bron van rust en liefde. Ze zegt dat ze in de islam ook innerlijke rust en structuur heeft gevonden, vooral na een moeilijke periode. Ze kwam via vrienden in aanraking met de islam en besprak met hen waarvoor ze eigenlijk leefden. Dat leidde tot haar keuze om zich te bekeren.

Andere bekeerlingen zeggen dat ze de islam zagen als een manier om hun leven te verrijken en houvast te geven. Voor Edwin Adriaansz (32) is de islam een bron van houvast. Hij zegt dat het geloof hem helpt om zijn doel te bepalen en te weten wat er van hem wordt verwacht. Hij is op zoek gegaan naar spiritualiteit en vond de islam aantrekkelijk.

Bekeerlingen en hun ervaringen

De ervaringen van bekeerlingen variëren, maar veel van hen rapporteren dat ze zich goed op hun gemak voelen in de islam. Volgens islamoloog Yvonne Moonen zijn islamitische gemeenschappen veelal uitnodigend voor mensen die interesse tonen. Dit maakt het nemen van een stap in die richting makkelijker voor niet-moslims. Voor Lara is dat herkenbaar. Ze werd heel warm verwelkomd door een moskee waar ze heen ging, wat haar een goed gevoel gaf. Ze komt nog steeds naar die moskee.

Een ander voorbeeld is Blacka, die zich bekeerde tot de islam. Hij zegt dat hij zich in de islam voelt, en dat hij het beste van zijn leven heeft gedaan. Hij zegt dat het geen probleem is om moslim te zijn, en dat hij het leuk vindt om met andere moslims te communiceren en te samen te werken.

Invloed van sociale media

Sociale media spelen een grote rol in de stijging van het aantal bekeerlingen. Bekeerlingen delen hun ervaringen via platforms zoals TikTok en Instagram, wat leidt tot meer herkenbaarheid en nieuwsgierigheid naar de islam. Volgens antropoloog Vanessa Vroon-Najem is het delen van verhalen via sociale media een factor die bijdraagt aan de stijging van het aantal bekeerlingen. Dit leidt ertoe dat mensen vaker in contact komen met moslims, wat opnieuw de kans vergroot dat ze de islam zullen onderzoeken.

De stijging van het aantal bekeerlingen wordt ook gezien in de media. Bekende Nederlanders zoals Donny Roelvink, Vonneke Bonneke en Jørney Hendrix zijn recent bekeerd tot de islam. Hun verhalen worden vaak gedeeld via sociale media, wat leidt tot meer aandacht voor de islam in Nederland.

Invloed van de coronacrisis

De coronacrisis heeft ook bijgedragen aan de stijging van het aantal bekeerlingen. Volgens trendwatcher Farid Tabarki van Studio Zeitgeist is de coronacrisis een verklaring voor de toename van de interesse in de islam. Veel jongeren werden in hun leven overhoopschopt door de pandemie, wat leidde tot een bestudering van hun bestaan en een zoektocht naar zingeving. Dit proces is een vorm van copeermiddel om in tijden van rampspoed op zoek te gaan naar antwoorden en houvast in het leven.

De coronacrisis heeft ook geleid tot meer nieuwsgierigheid naar religie. Veel mensen kregen te maken met grote bestaansangsten, wat leidde tot een zoektocht naar spiritualiteit. Dit leidde ertoe dat mensen de islam zouden kunnen overwegen als een mogelijke oplossing.

Beleid en ondersteuning

Moskeeën en islamitische gemeenschappen staan open voor mensen die interesse tonen. Dit maakt het nemen van een stap in die richting makkelijker voor niet-moslims. Volgens Jacob van der Blom van Centrum de Middenweg is iedereen welkom in een moskee, maar mensen moeten zich ook op hun gemak voelen. Hij zegt dat veel moskeeën zijn ingericht op basis van etnische achtergrond, wat kan leiden tot een beperking van het aantal bekeerlingen.

De islam biedt ook verbroedering. Onze samenleving is vrij individualistisch, veel mensen leven voor zichzelf. Het is fijn dat we regelmatig samen kunnen komen in de moskee en op elkaar kunnen bouwen. Bekeerlingen voelen zich vaak goed op hun gemak in de islam en vinden het fijn om met andere moslims te communiceren en te samenwerken.

Conclusie

De aantrekkingskracht van de islam neemt in Nederland toe, vooral onder jongeren. De stijging van het aantal bekeerlingen wordt vooral opgemerkt in grote steden en wordt vaak gedeeld via sociale media. De redenen voor het bekeeringsproces variëren van zoektocht naar zingeving en structuur tot persoonlijke ervaringen met moslims. De islam biedt mensen zowel innerlijke rust als een gevoel van verbondenheid en gemeenschap. Sociale media spelen een grote rol in de stijging van het aantal bekeerlingen, en de coronacrisis heeft ook bijgedragen aan de stijging van het aantal bekeerlingen. Moskeeën en islamitische gemeenschappen staan open voor mensen die interesse tonen, wat leidt tot meer herkenbaarheid en nieuwsgierigheid naar de islam.

Bronnen

  1. Fragmenten
  2. Wat denk jij?
  3. Jonge moslimbekeerlingen
  4. Jonge moslimbekeerlingen worden soms weggezet
  5. Persoonlijke verhalen
  6. Moskeeën zien meer jonge bekeerlingen en islam-geïnteresseerden
  7. Bekeren tot de islam

Related Posts