Route van Nederland naar Hongarije: Aanbevolen wegen, reistijden en praktische tips

De route van Nederland naar Hongarije is een veelgebruikte reis die zowel per auto, trein, bus als vliegtuig gemaakt kan worden. In dit artikel bespreken we de meest gebruikte routes, reistijden, praktische tips voor het reizen, en informatie over het gebruik van elektrische auto’s en laadpalen in Hongarije. De informatie is gebaseerd op gegevens uit diverse bronnen, waaronder routeplanners, reisadviezen, en praktische tips voor reizigers.

Afstanden en reistijden

De afstand van Nederland naar Hongarije varieert afhankelijk van het vertrekpunt en de gekozen route. Bij een directe route (vogelvlucht) bedraagt de afstand tussen Boedapest en Amsterdam 1.147 kilometer. De afstand vanaf Nederlandse steden naar Boedapest varieert tussen 1.200 en 1.350 kilometer.

De reistijd vanaf Nederland naar Boedapest is ongeveer 13:30 uur zonder files. In het hoogseizoen is het raadzaam om de reis in twee dagen te splitsen, aangezien files en wegwerkzaamheden voorkomend zijn. De snelste route naar Boedapest is via Duitsland naar Oostenrijk, en vervolgens de grens over naar Hongarije. Een alternatief is de route via Duitsland, Tsjechië, en Slowakije, wat qua tijd nauwelijks verschilt.

De afstand vanaf Amsterdam naar Boedapest bedraagt 1.396 kilometer, vanaf Utrecht 1.350 kilometer, en vanaf Boedapest naar Balatonmeer is 130 kilometer. Andere binnenlandse bestemmingen zijn Velencemeer (43 km), Pécs (197 km), Eger (130 km), Debrecen (225 km), en Hegyeshalom (176 km).

Aanbevolen routes

De keuze van de route hangt af van het vertrekpunt en de wensen van de reiziger. De meest gebruikte routes zijn:

  1. Via Duitsland en Oostenrijk: Deze route is de snelste en meest gebruikte route. Je rijdt via de Duitse snelwegen A3, A2, en A1, waarna je via Wenen de grens oversteekt naar Hongarije.
  2. Via Duitsland, Tsjechië en Slowakije: Deze route is een alternatief die minder files en wegwerkzaamheden kan bevatten. Je rijdt via Hannover en Leipzig, en steekt de grens over naar Tsjechië na Dresden. Via Praag rijd je naar Brno, en vervolgens naar Bratislava, waarna je de grens oversteekt naar Hongarije.
  3. Via Slovenië en Oostenrijk: Een minder gebruikte route die vooral geschikt is voor reizigers die via Slovenië reizen. Deze route is minder druk en biedt mooie landschappen.

De route via Tsjechië wordt vaak aangeraden om wegwerkzaamheden in Duitsland te vermijden, vooral als je in de avond vertrekt. De A3 is namelijk bekend om wegwerkzaamheden, waardoor de reistijd kan toenemen. Het is daarom raadzaam om te controleren of er op de A3 werkzaamheden zijn, voordat je vertrekt.

Praktische tips voor het reizen

Verkeersregels en veiligheid

Reizigers moeten rekening houden met de verschillende verkeersregels in de landen waar ze doorheen rijden. In Duitsland gelden bepaalde regels voor het oprijden van rotondes. In Oostenrijk is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden verboden. In Hongarije moet je op ieder moment van de dag verlichting aanzetten, ook als het droog is of de zon schijnt. Op de snelwegen is een vignet nodig, dat je kunt kopen via de website van Hungary-vignette.eu.

Brandstof en laadpalen

In Hongarije kun je dezelfde soorten brandstoffen tanken als in Nederland. In stedelijke gebieden en langs snelwegen vind je voldoende openbare laadpalen. Het aantal laadpalen is het grootst in en rond Boedapest, maar ook langs hoofdverkeersaders en in grotere steden zijn veel laadpalen aanwezig. Op het platteland is het aantal laadpunten kleiner. Het reizen met een elektrische auto door Hongarije vereist dus enige planning en voorbereiding. De ANWB biedt een EV-routeplanner aan, en tijdens de reis kun je alle laadpunten vinden in de gratis ANWB Onderweg app.

Let op: De ANWB-laadpas wordt niet overal in Hongarije geaccepteerd. Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen meeneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan de aansluitwijze van de laadpalen per laadmogelijkheid in het buitenland anders zijn dan in Nederland.

Pechhulp en overnachting

Als je pech krijgt, is de ANWB Pechhulp een betrouwbare optie. Je kunt ook rekenen op hulp van de ANWB Alarmcentrale, die in het Nederlands spreekt. In de ANWB Routeplanner vind je overnachtingsmogelijkheden bij het plannen van je route. Je hebt keuze uit campings en hotels. Op de meeste campings wordt de ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs geaccepteerd.

Vervoersopties

Naast de auto zijn er ook andere vervoersopties om naar Hongarije te reizen. Je kunt met de trein, bus, of vliegtuig reizen. De treinreis naar Boedapest kan via treinrondreis.nl worden gepland. De Flixbus biedt busverbindingen naar Boedapest, en het vliegtuig is een snelle optie. Vanaf Amsterdam zijn er vier vluchten per dag naar Boedapest, en vanaf Eindhoven twee vluchten per dag. De vlucht duurt ongeveer 2 uur.

Elektrische auto’s en laadpalen

In Hongarije groeit het netwerk van openbare laadpalen (töltőállomások) snel. In en rond Boedapest is het aantal laadpalen het grootst, maar ook langs de hoofdverkeersaders en in en rond grotere steden zijn veel laadpalen. Op het platteland is het aantal laadpunten kleiner. Het reizen met een elektrische auto door Hongarije vereist dus enige planning en voorbereiding. De ANWB biedt een EV-routeplanner aan, en tijdens de reis kun je alle laadpunten vinden in de gratis ANWB Onderweg app.

Belangrijke opmerkingen

  • Bij het gebruik van een elektrische auto is het belangrijk om rekening te houden met de laadpalen en de afstand tot de laadpunten.
  • Als je een elektrische auto oplaadt bij een laadpaal, hoef je geen parkeergeld te betalen.
  • De ANWB-laadpas wordt niet overal in Hongarije geaccepteerd. Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen meeneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Aanbevelingen voor het plannen van de reis

Bij het plannen van de reis naar Hongarije is het belangrijk om rekening te houden met de volgende dingen:

  1. Kies een route die zo kort mogelijk in Duitsland blijft en zo veel mogelijk wegwerkzaamheden vermijdt.
  2. Controleer de wegwerkzaamheden op de A3 en overweeg alternatieven als de A38 of A7.
  3. Zorg voor voldoende laadpassen als je met een elektrische auto reist.
  4. Gebruik de ANWB Routeplanner om overnachtingsmogelijkheden te vinden en de reis te plannen.
  5. Zorg voor een vignet op de snelwegen in Hongarije en houd rekening met de verkeersregels in de verschillende landen.
  6. Controleer de tijdstippen van het rijverbod voor vrachtwagens in Hongarije, vooral in de zomerperiode.
  7. Zorg voor een ANWB Kampeerkaart CKE als je op camping wilt overnachten.

Conclusie

De route van Nederland naar Hongarije biedt verschillende opties, afhankelijk van het verkeer, de gewenste reistijd, en de voorkeuren van de reiziger. De snelste route is via Duitsland naar Oostenrijk, en vervolgens de grens over naar Hongarije. Een alternatief is de route via Duitsland, Tsjechië, en Slowakije, wat qua tijd nauwelijks verschilt. De keuze van de route hangt ook af van de wensen van de reiziger, zoals het vermijden van wegwerkzaamheden of het kiezen van een rustige route.

Voor reizigers die met een elektrische auto reizen, is het belangrijk om rekening te houden met het aantal laadpalen in Hongarije en de afstand tot de laadpunten. De ANWB biedt een EV-routeplanner aan, en tijdens de reis kun je alle laadpunten vinden in de gratis ANWB Onderweg app.

Bronnen

  1. hongarijevakantieland.nl
  2. wegenforum.nl
  3. anwb.nl
  4. stralendhongarije.nl
  5. naarbudapest.nl
  6. viamicelin.nl
  7. wegenvignetten.nl
  8. ithelp.ithome.com.tw
  9. ithelp.ithome.com.tw
  10. routenet.nl

Related Posts