Ontdek Delft: De mooiste bezienswaardigheden en verborgen parels in de historische stad
juli 27, 2025
Nederland heeft in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival verschillende keren deelgenomen en soms ook gewonnen. Het land heeft meerdere keren deelgenomen aan het internationale muziekfeest en heeft zich af en toe ook als winnaar kunnen profileren. In dit artikel wordt ingegaan op de prestaties van Nederland op het Eurovisiesongfestival, de belangrijkste resultaten en de impact van deelnames op het nationale muzieklandschap.
Het Eurovisiesongfestival is sinds 1956 een bekende jarenfeestelijke gebeurtenis geweest, en Nederland heeft er meermalen aan deelgenomen. Het land heeft het festival in totaal vijf keer georganiseerd: in 1958, 1970, 1976, 1980 en 2021. In 2020 zou het land het festival ook nog hebben georganiseerd, maar dat werd vanwege de coronapandemie afgelast.
De eerste deelname van Nederland vond plaats in 1956, toen het land een van de zeven landen was die het eerste Eurovisiesongfestival mochten bezoeken. In die jaren was het nog verplicht om in de eigen taal te zingen, en de meeste Nederlandse inzendingen zijn daarom in het Nederlands geweest. Sinds 1999 is er een vrije taalregel, waardoor Nederland meestal Engelstalige liedjes naar het Eurovisiesongfestival stuurt.
In de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival heeft Nederland verschillende prestaties behaald. In 1970 eindigde het land met het nummer Waterman van Hearts of Soul op de zevende plek. In 1971 volgde Tijd van Saskia & Serge met een zesde plaats. In 1972 eindigde Als het om de liefde gaat van Sandra & Andres op de vierde plek, één punt achter de derde plaats van Duitsland. In 1974 had Nederland met het nummer I see a star van Mouth & MacNeal een sterke inzending, maar het haalde uiteindelijk een derde plek.
In 1975 stuurde Nederland Ding-a-dong van Teach-In naar Zweden, en het land eindigde in het begin van de puntentelling op de eerste plek, maar werd uiteindelijk ingehaald door het Verenigd Koninkrijk. In 1976 eindigde Nederland met De diepte van S10 op de elfde plek, en in 2022 volgde De diepte weer met een elfde plek. In 2023 haalde het land de finale niet, wat de eerste keer was in acht jaar dat Nederland de finale niet haalde. In 2024 was Europapa van Joost Klein de inzending, maar het nummer werd gediskwalificeerd door een incident met een cameravrouw.
In 2025 kwam C'est la vie van Claude als inzending, en het haalde de twaalfde positie. Dit was de eerste keer dat een lied in het Nederlands opnieuw in de finale verscheen sinds 1998.
Nederland heeft in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival twee keer gewonnen. In 1957 wist Corry Brokken met Nederland te winnen, en in 1958 werd Corona van Corry Brokken opnieuw de winnende inzending. In 1969 had Lenny Kuhr met De troubadour de beste plek op de puntentelling, maar het moest de winst delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In 1975 wist Teach-In met Ding-a-dong de finale te halen, maar het haalde uiteindelijk geen winst.
In 2019 wist Duncan Laurence met Arcade het Eurovisiesongfestival te winnen. Dit was de eerste keer dat Nederland sinds 1975 opnieuw de prijs wist te veroveren. In 2021 kreeg Duncan Laurence de prijs, en in 2024 werd het festival georganiseerd in Rotterdam, hoewel het door de coronapandemie werd afgelast.
Deelnames aan het Eurovisiesongfestival hebben ook een invloed gehad op het Nederlandse muzieklandschap. Deelnames hebben vaak bijgedragen aan de populariteit van bepaalde artiesten, en sommige liedjes zijn zelfs een hit geworden. Binnenlandse artiesten die deelnamen aan het songfestival, zoals Corry Brokken, Lenny Kuhr, Duncan Laurence, Joost Klein en Claude, werden vaak beroemd door hun optredens op het festival.
Bijvoorbeeld, Corry Brokken is de enige artiest die zowel de eerste als de laatste plaats op het songfestival wist te behalen. Duncan Laurence was de eerste Nederlandse winnaar sinds 1975 en had een grote impact op het Nederlandse muzieklandschap.
Nederland heeft in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival verschillende keren deelgenomen en soms ook gewonnen. Het land heeft het festival in totaal vijf keer georganiseerd, en heeft er meerdere keren aan deelgenomen. Deelnames hebben vaak bijgedragen aan de populariteit van bepaalde artiesten en hebben ook een impact gehad op het Nederlandse muzieklandschap. Deelnames aan het Eurovisiesongfestival zijn een belangrijk onderdeel geweest van het Nederlandse muzieklandschap, en hebben veel invloed gehad op de nationale muziekscene.