Nederlanders fietsen: een kijk in de cijfers en cultuur

Fietsen is in Nederland een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Het is zowel een transportmiddel als een vorm van recreatie, en speelt een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur. In dit artikel worden de cijfers, trends en betekenis van fietsen in Nederland belicht, gebaseerd op de bronnen uit de gegeven data.

Fietsen in cijfers

In Nederland wordt veel gefietst. Volgens de bronnen fietsen Nederlanders gemiddeld 1.065 kilometer per jaar. Dit is een stijging ten opzichte van tien jaar geleden, toen het gemiddelde nog op 902 kilometer lag. In 2023 fietsten alle Nederlanders samen maar liefde 19,1 miljard kilometer. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid, wat duidelijk maakt dat fietsen in Nederland een van de meest gebruikte vervoersvormen is.

De fiets staat in Nederland op de tweede plaats na de auto in termen van verplaatsingen. In 2023 was de fiets met 27 procent van alle verplaatsingen de meest gebruikte vervoerwijze. Een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder verplaatste zich dat jaar gemiddeld 266 keer met de fiets. Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1065 kilometer en deed daar 96 uur over. Daarmee was de fiets goed voor 9 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van Nederlanders binnen de landsgrenzen.

De meeste fietsverplaatsingen zijn kort. 70 procent van alle fietsverplaatsingen was korter dan 3,7 kilometer. Het vaakst – meer dan 4 op de 10 keer (44 procent) – werd op de fiets gestapt om boodschappen te doen en te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. Ook het grootste deel van de kilometers op de fiets (40 procent) werd afgelegd om te toeren en te wandelen en voor het doel uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd werd op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden zoals toeren en wandelen en uitgaan, sport en hobby. Van de bijna 16 minuten fietsen op een dag werd bijna de helft van de tijd (46 procent) besteed aan een recreatief doel.

Fietsinfrastructuur in Nederland

Nederland beschikt over een uitgebreide fietsinfrastructuur. Er zijn 37.000 kilometer fietspad in Nederland, wat meer is dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009 en veel meer dan het laatste cijfer, 17.000 kilometer van het CBS uit 1996. De cijfers komen uit de Fietsersbond Routeplanner die landelijk dekkend geworden is en waar elk fietspad in staat. Daarmee beschikt de Fietsersbond over betrouwbare informatie voor alle provincies.

De infrastructuur is afgestemd op fietsers: veel wegen hebben vrijliggende fietspaden. Fietsers hebben ook hun eigen oversteekplaatsen en hun eigen verkeerslichten. Via fietspaden kom je op plekken waar je met de auto simpelweg niet kunt komen. In de stad is het verstandig om achter elkaar te fietsen. Buiten de stad is het prima om gezellig naast elkaar te fietsen.

De drukste fietspaden van Nederland vind je in Utrecht, en liggen allemaal in het centrum van die stad. Dit zijn onder andere Smakkelaarsveld, Vredenburg, Jaarbeursplein, De Ruiterkade, Weesperzijde, Grote Markt, Van Diemerbroeckstraat. Deze locaties zijn zeer frequente plekken voor fietsers, wat duidelijk maakt dat de fietsinfrastructuur in Nederland goed is aangelegd.

Fietsen in de cultuur

Fietsen is een onlosmakelijk deel geworden van de Nederlandse cultuur. Het is niet alleen een vervoersmiddel, maar ook een symbool van duurzaamheid, mobiliteit en ontspanning. Fietsen heeft ook een historische betekenis. In de jaren 50 maakt de tweewieler in veel landen plaats voor de auto. Dit zorgt voor veel ongelukken: drieduizend verkeersdoden in Nederland in 1971, waaronder ruim vierhonderd kinderen. In de jaren 70 zorgde burgerprotesten voor een betere infrastructuur voor fietsen, wat leidde tot aparte fietspaden met een glad oppervlakte als resultaat.

Fietsen staat ook symbool voor onafhankelijkheid. Volgens Hulster is fietsen onderdeel van de Nederlandse identiteit. In de Tweede Wereldoorlog wisten de Duitsers niet zo goed wat ze met al die fietsende Nederlanders aan moesten. Ze konden wel de weg afzetten voor auto’s, maar wij fietsten daar allemaal vrolijk doorheen. De fiets werd zo een stukje ongehoorzaamheid en deel van het Nederlandse verzet.

Fietsen als sport

Fietsen is ook een populaire sport in Nederland. Er zijn veel fietsers die zich specialiseren in wedstrijden, zoals de Tour de France. In 2025 zijn er 13 Nederlanders in de Tour de France, wat ongeveer vergelijkbaar is met voorgaande jaren. In 2024 waren er 14, in 2023 ook 14, en in 2022 weer 13. De afgelopen jaren zijn er dus meestal tussen de 13 en 14 Nederlanders in de Tour de France.

De fiets is ook een populaire sport bij recreatieve fietsers. Er worden jaarlijks 532 miljoen recreatieve ritjes gemaakt. Van alle Nederlanders boven de 16 jaar maakt 70 procent weleens zo’n tocht, en een derde doet dat zelfs wekelijks. De e-bike is hierbij in opmars; bijna de helft van de recreatieve fietsers gebruikt er een. De populairste afstand? Tussen de 15 en 30 kilometer.

Fietsen en gezondheid

Fietsen is ook gunstig voor de gezondheid. Volgens onderzoek heeft fietsen meer voordelen dan nadelen. De gezondheidsvoordeel van fietsen overtreft de risico’s, zoals blijkt uit een studie van Hartog et al. (2010). Fietsen is een vorm van lichaamsbeweging die helpt bij het voorkomen van ziektes en het verbeteren van de gezondheid.

Fietsen is ook een manier om sociaal contact te houden. Volgens onderzoek van de Erasmus University Rotterdam is fietsen een manier om sociale participatie te verbeteren. Fietsen biedt de mogelijkheid om met anderen te interacteren, bijvoorbeeld tijdens fietsuitstapjes of fietswedstrijden.

Conclusie

Fietsen is in Nederland een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Het is zowel een vervoersmiddel als een vorm van recreatie. De fiets is een symbool van duurzaamheid, mobiliteit en ontspanning. De infrastructuur is goed aangelegd, en de cijfers tonen aan dat Nederlanders veel fietsen. Fietsen is ook een belangrijke sport in Nederland, met veel Nederlanders die deel nemen aan wedstrijden zoals de Tour de France. Bovendien is fietsen gunstig voor de gezondheid en helpt het bij het verbeteren van de sociale participatie. De combinatie van goede infrastructuur, veel fietsers en een sterke cultuur maakt van fietsen een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse leven.

Bronnen

  1. https://www.allesoversport.nl/thema/beleid/dit-is-de-waarde-van-fietsen-in-nederland/
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlanders
  3. https://npokennis.nl/longread/7801/waarom-fietsen-we-in-nederland-zo-veel
  4. https://www.wielerflits.nl/nieuws/dit-zijn-alle-nederlanders-in-de-tour-de-france-2025/
  5. https://nieuwsbrief.denederlandsevereniging.nl/
  6. https://www.bicycling.nl/nieuws/1279263/nederlanders-fietsen-1065-kilometer-per-jaar
  7. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2025/06/nederlanders-steeds-vaker-op-de-fiets-voor-de-lol/
  8. https://www.nederlandfietsland.nl/de-nederlandse-fietscultuur/
  9. https://www.fietsersbond.nl/organisatie/fietsen-cijfers/
  10. https://www.bikeplus.nl/nieuws/nederlander-pakt-steeds-vaker-en-langer-de-fiets.html
  11. https://verschillen-tussen.nl/verschillen-tussen-nederlanders/
  12. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/personen/fietsen

Related Posts