105 bijzondere uitstapjes in Nederland: een overzicht van de leukste activiteiten
juli 8, 2025
De vuurtorens in Nederland zijn niet alleen historische gebouwen, maar ook prachtige architecturale en fotogenische punten. Ze staan als een symbool van de Nederlandse kust en spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de scheepvaart. In dit artikel worden enkele van de mooiste vuurtorens in Nederland besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen. De focus ligt op de architectuur, de historie en de unieke kenmerken van deze gebouwen.
De vuurtoren Noorderhoofd in Westkapelle is zonder twijfel de bekendste vuurtoren van Zeeland en mogelijk zelfs van heel Nederland. Deze iconische rode gietijzeren toren met witte banden staat duidelijk af tegen het zwart van de dijk in Westkapelle. Met zijn lichthoogte van 20 meter verspreidt hij drie verschillende lichtstralen: wit, groen en rood. 't Iezenderen torentje' biedt talloze fotografiemogelijkheden, ongeacht het weer of tijdstip. Of je nu fotografeert bij zonsondergang, tijdens een storm of onder een sterrenhemel, het Noorderhoofd levert altijd indrukwekkende beelden op.
De vuurtoren Noorderhoofd staat bekend om zijn fotogenische eigenschappen. Voor fotografen is het belangrijk om de vuurtoren in een 1/3e compositie te plaatsen, zodat er een ander interessant element in het tegenovergestelde gedeelte van je beeld is, zoals een schip of een dramatische lucht. Dit zorgt voor een betere balans en maakt je foto visueel aantrekkelijker. Bij het fotograferen onder een nachtelijke hemel, bijvoorbeeld voor een opname van de Melkweg of (als je geluk hebt) het Noorderlicht, maak dan verschillende belichtingen. Leg één of meerdere belichtingen vast voor de sterren, en één of meer voor het licht van de vuurtoren om overbelichting te voorkomen. Zo behoud je de details van zowel de sterrenhemel als de toren, waarna je alles in de nabewerking samenvoegt voor een netjes uitgebalanceerd beeld.
De Brandaris is een vuurtoren op Terschelling en tevens de oudste vuurtoren van Nederland. De eerste Brandaris-toren werd in 1323 gebouwd, om voor schepen, op weg naar Amsterdam, via de Zuiderzee, de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. Een goede markering was nodig omdat de Waddeneilanden veel op elkaar lijken gezien vanuit de Noordzee.
De vuurtoren heeft er door de jaren heen een extra functie bij gekregen. Tegenwoordig kun je er namelijk ook trouwen. De Brandaris is een symbool van Terschelling en staat bekend om zijn historische betekenis. De toren is gebouwd in bakstenen en heeft een lichthoogte van 53,66 meter, waarmee het de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland is. De toren is vanaf verschillende punten van het eiland zichtbaar en biedt een prachtig uitzicht over het eiland.
De vuurtoren van Urk is een vuurtoren van 18,5 meter hoog die staat op Urk. De huidige vuurtoren werd in 1844 gebouwd en werkt sinds enkele jaren volledig automatisch. Al vanaf 1617 brandde er op Urk een vuur. Dit kolenvuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen die vanaf Amsterdam naar de Noordzee voeren. Zij werden door dit vuur de weg gewezen. De vuurtoren van Urk is dus een historisch symbool van het eiland en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de visserij in deze regio.
De vuurtoren van Ameland is een statig symbool van 55 meter hoog. Het gietijzeren gevaarte is sinds 2005 niet meer als zodanig gebruik, maar nog steeds geldt het als een belangrijk oriëntatiepunt op het eiland. Je kunt de vuurtoren bezoeken en naar boven klimmen. Aan het eind van de 236 traptreden heb je een geweldig mooi uitzicht over het eiland. De vuurtoren is in 1880 gebouwd in opdracht van koning Willem III. Net als de vuurtoren op Vlieland is deze gemaakt van gietijzer. De vuurtoren was zo groot dat de onderdelen in verschillende delen afzonderlijk werden gegoten en verscheept naar het eiland. Daar werd de vuurtoren in elkaar gezet.
De vuurtoren op Vlieland, ook wel bekend als de Vuurduin of Rode Kabouter, is de kleinste vuurtoren van de Waddeneilanden. Met een hoogte van slechts 16,8 meter is de vuurtoren op Vlieland zeker niet 's lands grootste. Maar vanwege de strategische ligging op een hoge duintop, heb je toch een aardig uitzicht. Deze vuurtoren wordt ook wel de Rode Kabouter genoemd. De vuurtoren is in de zomermaanden elke dag geopend en het is zeker de moeite waard om even naar boven te klimmen voor het mooie uitzicht. De vuurtoren is in het vaarseizoen, als de vlag in top hangt, open voor bezoekers.
De vuurtoren van Texel staat op het meest noordelijke puntje van het eiland, bij paal 33. Een vuurrode verschijning die vanaf het water goed te zien is. De toren is geen kustwachtpost meer, maar heeft nog wel een werkend licht. De vuurtoren van Texel is een van de oudste en nog steeds werkende ronde vuurtorens van Nederland. De toren is in de zomermaanden elke dag geopend en het is zeker de moeite waard om even naar boven te klimmen voor het mooie uitzicht.
De vuurtoren van Marken wordt ook wel het Paard van Marken genoemd en is een markant gebouw op het meest oostelijke puntje van het eiland. Sinds de afsluiting van het Markermeer doet de vuurtoren alleen nog maar dienst voor binnenvaart en recreatievaart, en door de komst van elektrisch licht hoeft er ook geen vuurtorenwachter meer aanwezig te zijn. In plaats daarvan is het bijzondere gebouw in gebruik als woonhuis, en bezoekers kunnen het bouwwerk alleen van een afstandje bewonderen.
De vuurtoren van Hellevoetsluis is een van de oudste en nog steeds werkende ronde vuurtorens van Nederland. Sinds 1822 wijst deze toren de weg aan zeelieden. De vuurtoren is een historisch monument dat ook in de zomermaanden op elke laatste zondag van de maand te bezoeken is. De vuurtoren staat bekend om haar unieke architectuur en de prachtige omgeving waarin het zich bevindt.
De vuurtoren van Breskens is ongeveer 30 meter hoog en is voorzien van een zwart-wit patroon. Qua vorm wijkt de toren ook af van de norm: de vuurtoren van Breskens heeft namelijk een achthoekige vorm. De vuurtoren komt uit 1868 en is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. In de zomermaanden is de vuurtoren in het weekend geopend. Je kunt dan voor € 2 een kijkje nemen.
De vuurtoren van Westerlicht in Burgh-Haamstede is een van de hoogste vuurtorens van Nederland. De vuurtoren is 58 meter hoog en heeft een lichtsterkte van 5.200.000 kaarsen, waarmee het een van de sterkste lichten van Europa is. De vuurtoren is een iconisch gebouw dat veel fotografiemogelijkheden biedt. De vuurtoren is echter helaas niet toegankelijk voor het publiek, maar de omgeving is de perfecte plek voor een wandeling.
De vuurtorens in Nederland zijn niet alleen historische gebouwen, maar ook prachtige architecturale en fotogenische punten. Ze staan als een symbool van de Nederlandse kust en spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de scheepvaart. In dit artikel zijn enkele van de mooiste vuurtorens in Nederland besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen. De focus ligt op de architectuur, de historie en de unieke kenmerken van deze gebouwen.