De Top 10 Mooiste Vrouwen van Nederland volgens de FHM500
juli 8, 2025
In Nederland zijn er verschillende steden die bekend staan om hun linkse politieke instellingen. Deze steden vallen op door hun krachtige linkse meerderheden in de gemeenteraadsverkiezingen en hun historische betrokkenheid bij linkse bewegingen. De bronnen geven een overzicht van hoe deze steden zich gedragen, welke partijen de overhand hebben, en hoe de politieke sfeer in deze steden eruitziet.
In veel grote steden in Nederland is er sprake van een linkse meerderheid van PvdA, GroenLinks en SP. Volgens bron [8] is in bijna de helft van de 50 grootste steden in Nederland een linkse meerderheid voor PvdA, GroenLinks en SP. Deze steden omvatten onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Enschede, Leeuwarden, Emmen, Almelo, Hengelo, Arnhem, Wageningen, Alkmaar, Haarlem, Zaanstad, Leiden, Schiedam, Vlaardingen, Heerlen, Maastricht.
In Amsterdam is de linkse meerderheid duidelijk zichtbaar. Volgens bron [1] is Amsterdam een ultralinks gemeentebestuur aangegaan, met een coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Dit is de meest linkse variant denkbaar na de verkiezingen. In Utrecht is GroenLinks de grootste partij geweest, en heeft een coalitie over het links gepland met D66, PvdA en SP. In Den Haag is de situatie anders, want hier is de lokale partij Groep de Mos de grootste geworden. Deze partij heeft een verkenner aangesteld, namelijk Hans Wiegel, die een ‘afspiegelingscollege’ wil opzetten, waarin er een goede vertegenwoordiging is van winnende partijen.
In Nijmegen is de linkse meerderheid eveneens zichtbaar. Volgens bron [6] is GroenLinks de grootste partij van Nijmegen geweest, en heeft een overwinning geboekt. De lokale fractie van Stadspartij Nijmegen heeft ook aanzienlijk gewonnen, waardoor ze de tweede partij van Nijmegen zijn geworden. Dit is een unieke prestatie, aangezien een lokale partij nog nooit zo groot is geweest.
In Eindhoven is de situatie anders. Volgens bron [1] zijn zowel de VVD als GroenLinks de grootste partijen geweest bij de verkiezingen. Beide partijen mochten dus een informateur aanstellen. Voor de VVD is dat Onno Hoes geworden, en voor GroenLinks Roel van Gurp. Hoewel de partijen weinig met elkaar gemeen hebben, is de lokale VVD-fractie open geweest voor onderhandelingen met GroenLinks. Mogelijk zouden de partijen een combinatie kunnen aangaan met D66 of CDA.
De linkse meerderheden in deze steden zijn niet alleen te vinden in de huidige verkiezingen, maar ook in hun historische betrokkenheid bij linkse bewegingen. In Nijmegen is de linkse traditie al lang geleden begonnen. Volgens bron [2] begon het rode verleden van Nijmegen in de jaren zestig met de ontzuiling en de democratisering van het studeren. De nieuwe studenten eisten inspraak en medezeggenschap en schuwden het actievoeren niet. In 1969 werd de aula van de KUN bezet en moest de politie uiteindelijk bijdragen aan de ontruiming. Aanvankelijk stuitten de linkse denkbeelden van SP- en PVDA-jongeren op weerstand van de Nijmeegse bevolking. Met het protest van deze jongeren tegen de bouw van een parkeergarage aan de Piersonstraat kwam daar verandering in. Het geweld dat de ME hierbij gebruikte tegen de studenten, stuitte vele Nijmegenaren tegen de borst en zij schaarden zich achter de jeugd. Inmiddels is het linkse denken deel geworden van het politieke beleid dat wordt gevoerd in Nijmegen.
In Amsterdam is de linkse invloed eveneens duidelijk zichtbaar. Volgens bron [1] heeft GroenLinks in Amsterdam een ultralinks gemeentebestuur opgezet, met een coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Dit is de meest linkse variant denkbaar na de verkiezingen. De combinatie van deze partijen staat bekend om hun krachtige linkse ideeën, waaronder verduurzaming, het tegengaan van ongelijkheid en democratisering.
De verkiezingen van 2023 hebben geleid tot grote veranderingen in de politieke sfeer van Nederland. Volgens bron [7] zijn er grote verschillen tussen stad en land. In de grote steden, zoals Amsterdam, is er sprake van een sterke linkse meerderheid, terwijl in het landelijke gebied de invloed van linkse partijen minder sterk is. In het noorden van Nederland is de positie van links in de laatste twintig jaar verzwakt. In de industriële gebieden in Zuid-Holland is de positie van links in de laatste twintig jaar verzwakt.
Volgens bron [3] is het beeld op links niet alleen te zien in de grote steden, maar ook in randgemeenten met veel hoogopgeleiden. GroenLinks heeft daar nu vaak de koppositie van D66 overgenomen. De SP heeft op links de grootste klappen gehad, maar is nog steeds de grootste in Pekela, Oss en Heerlen. In het noorden blijft de PvdA ondanks jarenlange verliezen vaak nog wel de dominante linkse partij.
In veel steden is er sprake van een linkse meerderheid, maar de samenwerking tussen de partijen kan verschillen. In Amsterdam is de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP de meest linkse variant denkbaar na de verkiezingen. In Utrecht is GroenLinks de grootste partij geweest, en heeft een coalitie over het links gepland met D66, PvdA en SP. In Den Haag is de situatie anders, want hier is de lokale partij Groep de Mos de grootste geworden. Deze partij heeft een verkenner aangesteld, namelijk Hans Wiegel, die een ‘afspiegelingscollege’ wil opzetten, waarin er een goede vertegenwoordiging is van winnende partijen.
In Nijmegen is de linkse meerderheid eveneens zichtbaar. Volgens bron [6] is GroenLinks de grootste partij van Nijmegen geweest, en heeft een overwinning geboekt. De lokale fractie van Stadspartij Nijmegen heeft ook aanzienlijk gewonnen, waardoor ze de tweede partij van Nijmegen zijn geworden. Dit is een unieke prestatie, aangezien een lokale partij nog nooit zo groot is geweest.
De linkse meerderheden in Nederland zijn zichtbaar in veel grote steden, waaronder Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Nijmegen en Eindhoven. Deze steden hebben een sterke linkse traditie en zijn betrokken bij linkse bewegingen. De verkiezingen van 2023 hebben geleid tot grote veranderingen in de politieke sfeer van Nederland, met grote winsten voor linkse partijen. De samenwerking tussen de partijen kan variëren, afhankelijk van de stad en de politieke situatie. In veel gevallen is er sprake van een linkse meerderheid, wat duidelijk is zichtbaar in de verkiezingen en de politieke sfeer van deze steden.