Het jongste dorp van Nederland: een nieuw soort woonomgeving
juli 10, 2025
In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoermiddelen. De hoeveelheid fietsen in het land is van groot belang voor het vervoer, de gezondheid, en het milieu. In dit artikel worden de cijfers en trends rond fietsen in Nederland besproken, gebaseerd op informatie uit betrouwbare bronnen. De focus ligt op het aantal fietsen, hoeveel kilometer per persoon wordt gefietst, en de invloed van fietsen op de maatschappij.
De hoeveelheid fietsen in Nederland is enorm. Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in het land. Dit betekent dat iedere Nederlander ruim 1,3 fiets bezit. Dit is uniek in de wereld, aangezien dit aantal hoger is dan in andere landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau. Daarnaast zijn er 1,8 miljoen elektrisch ondersteunde fietsen, ook wel e-fietsen genoemd. Het aantal speedpedelecs ligt iets boven de 14.000.
In 2023 was het aantal fietsen gestegen naar 24,1 miljoen, waarvan 4,2 miljoen e-fietsen. Daarnaast zijn er ruim 32.000 speedpedelecs in gebruik. Dit laat zien dat het aantal fietsen in Nederland blijft stijgen, en vooral het aantal e-fietsen neemt toe. Dit is vooral te zien in de verkoopcijfers. In 2023 werden er 804.000 nieuwe fietsen verkocht, waarvan 56 procent e-fietsen. Dit is iets minder dan in 2022, maar de trend blijft stijgend.
Nederlanders fietsen gemiddeld 1.065 kilometer per jaar. Dit is een stijging ten opzichte van tien jaar geleden, toen het gemiddelde nog op 902 kilometer lag. Hoewel dit cijfer stijgt, is het niet duidelijk of dit komt door traditionele fietsen of e-fietsen. De toename van e-fietsen kan namelijk leiden tot een stijging van het aantal fietskilometers, maar niet per se van het aantal zelf getrapte kilometers.
In 2023 fietsten Nederlanders samen 19,1 miljard kilometer. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van vroeger. Bovendien fietste 70% van de Nederlanders minstens één keer per week. Dit laat zien dat fietsen in Nederland een belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven.
In Nederland zijn er 37.000 kilometer fietspaden, wat meer is dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009. Daarnaast zijn er 4.700 kilometer wegen met fietsstroken. De fietsersbond beschikt over betrouwbare informatie voor alle provincies, wat helpt bij het plannen van fietsritten.
De drukste fietspaden zijn in stedelijke gebieden, zoals Utrecht, Amsterdam, Groningen, en Nijmegen. Voorbeelden zijn Smakkelaarsveld, Vredenburg, Jaarbeursplein, De Ruiterkade, Weesperzijde, Grote Markt, en Van Diemerbroeckstraat. De gemiddelde snelheid van fietsers ligt op 15,8 kilometer per uur, met variaties per stad. In Amsterdam en Utrecht wordt langzamer gefietst dan in andere steden.
Fietsen heeft een positief effect op het milieu, de gezondheid, en het economische verkeer. Volgens de Bikenomics-studie is het gebruik van de fiets in Amsterdam bijdrage aan 50.000 minder ziektedagen, 120 extra levensjaren, en besparingen van 21,6 miljoen euro op gezondheidskosten. Daarnaast levert fietsen ook besparingen op in mobiliteitskosten, namelijk 87,6 miljoen euro per jaar.
De impact van fietsen op het milieu is ook groot. De fiets is een duurzamere vervoermiddelen dan de auto, en levert minder CO2-uitstoot op. In de studie over het gebruik van de fiets in België is gebleken dat een toename van 20% in het fietsgebruik voor 20 km of minder per dag, leidt tot een afname van 6.531 ton CO2-uitstoot per jaar. Dit is een aanzienlijke bijdrage aan het milieu.
Hoewel fietsen veel voordelen heeft, is er ook sprake van fietsdiefstallen. In 2023 lag het aantal fietsdiefstallen op ruim 85.000. Dit is een stijging ten opzichte van vorige jaren. Daarnaast is het aantal snorfietsen gedaald, van 29.000 in 2022 naar 10.000 in 2023.
Fietsdiefstallen en ongevallen zijn ook belangrijke thema’s in de fietswereld. Het aantal fietsongelukken is in 2023 gestegen, met 270 fietsers die om het leven zijn gekomen. Het aantal ernstig gewonden is geschat op 10.000 per jaar. Dit laat zien dat veiligheid een belangrijk onderdeel is van fietsen in Nederland.
Fietsen is in Nederland een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Het aantal fietsen is stijgend, met name e-fietsen. Nederlanders fietsten in 2023 gemiddeld 1.065 kilometer per persoon, en het aantal fietskilometers is toegenomen. Fietsen heeft ook een positief effect op het milieu, de gezondheid, en de economie. Daarnaast zijn er veel fietspaden en fietsinfrastructuur beschikbaar, wat het fietsen in Nederland aantrekkelijk maakt. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals fietsdiefstallen en veiligheid. Het is belangrijk om veilige fietspaden aan te leggen en het gebruik van de fiets te stimuleren om de voordelen van fietsen te benutten.