De oude dorpen op eilanden in Nederland: historische en culturele schatten
juli 10, 2025
Nederland is wereldwijd het land met het meeste fietsgebruik per inwoner. Volgens de meest recente cijfers van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er in Nederland 22,8 miljoen fietsen, wat neerkomt op ruim 1,3 fiets per persoon. Dit cijfer is uniek in de wereld en duidt op een sterke cultuur van fietsen als vervoermiddel. Daarnaast zijn er ook veel elektrische fietsen, met 1,8 miljoen elektrisch ondersteunde fietsen, en iets meer dan 14.000 speed pedelecs. In dit artikel worden de gegevens over het aantal fietsen in Nederland uitgebreid behandeld, inclusief het fietsnetwerk, het gebruik van fietsen, en de impact van het fietsgebruik op de maatschappij.
De bronnen tonen aan dat het aantal fietsen in Nederland het grootst is ter wereld. Het cijfer van 22,8 miljoen fietsen per inwoner is uniek en duidt op een sterke fietscultuur. De brancheverenigingen BOVAG en RAI hebben dit cijfer vastgesteld, en het is ook opgenomen in de jaarlijkse publicatie Mobiliteit in Cijfers. Dit cijfer is dus gebaseerd op betrouwbare bronnen uit de fietsbranche.
Van de 22,8 miljoen fietsen zijn er 1,8 miljoen elektrisch ondersteund. Dit aandeel is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, vooral door de toenemende vraag naar e-bikes. Daarnaast zijn er iets meer dan 14.000 speed pedelecs, wat duidt op een stijging van dit type fietsen in het land. Het gebruik van elektrische fietsen is een belangrijk onderdeel van het fietsgebruik in Nederland.
Nederland beschikt over een uitgebreid fietsnetwerk. Volgens de Fietsersbond zijn er 37.000 kilometer fietspaden in het land. Dit is meer dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009. Daarnaast zijn er 4.700 kilometer wegen met fietsstroken, wat overeenkomt met de eerdere schatting. Dit betekent dat Nederland over een uitgebreid fietsnetwerk beschikt, dat vooral gericht is op fietsers.
De kwaliteit van de fietspaden is in veel gevallen goed. Volgens de Fietsersbond is het grootste deel van alle fietspaden en -wegen van goede kwaliteit. Ook is er voor fietsers (zeer) weinig hinder op de weg. De meeste paden en wegen bestaan uit asfalt/beton (58 procent) of klinkers (25 procent). Bijna 70 procent van de fietspaden wordt verlicht, op 40 procent wordt gestrooid bij gladheid. Dit duidt op een redelijk uitgebalanceerd fietsnetwerk dat zowel in stedelijke als landelijke gebieden werkt.
In Nederland wordt veel gefietst. Volgens de bronnen fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar, wat overeenkomt met ruim 880 kilometer per persoon. Dit is bijna een kwart van de totale verplaatsingen in het land. De meeste fietsriten zijn korter dan 3,7 kilometer, wat duidt op een veelvoorkomend gebruik van fietsen voor korte afstanden.
De meeste fietsriten worden gedaan voor het doen van boodschappen of winkelen. In 2021 stapten Nederlanders het vaakst op de fiets om boodschappen te doen of te winkelen, en voor uitgaan, sport of hobby. Gemiddeld brachten we ruim 15 minuten per dag op de fiets door. De meeste tijd zaten we voor ons plezier op de fiets, bijvoorbeeld om te toeren, uit te gaan en voor sport of hobby. We fietsten hiervoor gemiddeld ook de meeste kilometers.
De verdeling van fietsriten per regio toont aan dat fietsen in stedelijke gebieden veel voorkomt. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen zijn de fietspaden het drukst. De drukste fietspaden zijn bijvoorbeeld in Utrecht, en liggen allemaal in het centrum van die stad. Ook in Amsterdam en Groningen zijn er veel drukke fietspaden.
Fietsen heeft een aanzienlijke impact op de maatschappij. De Bikenomics-studie toont aan dat de fietsers in Amsterdam jaarlijks zorgen voor 50.000 minder ziektedagen, 120 extra levensjaren, en een besparing van € 21,6 miljoen op gezondheidskosten. Daarnaast is er ook een positieve impact op het milieu, gezondheid en mentale welzijn. Fietsen is dus niet alleen een praktische vervoersoplossing, maar ook een bijdrage aan een gezondere, duurzamere maatschappij.
Hoewel fietsen veel voordelen heeft, is ook de veiligheid een belangrijk onderwerp. In 2023 overleden 270 fietsers in het verkeer, vergeleken met 202 automobilisten. Ruim 13.000 fietsers raakten ernstig gewond. Nederland is het enige land ter wereld waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Dit duidt op een uitdaging voor de verkeersveiligheid.
Nederland beschikt over het grootste fietsnetwerk ter wereld, met 37.000 kilometer fietspaden. Het aantal fietsen is gigantisch, met 22,8 miljoen fietsen, wat overeenkomt met ruim 1,3 fiets per persoon. Fietsen is een belangrijk onderdeel van het vervoer in Nederland, met een grote impact op de maatschappij. Ondanks de vele voordelen van fietsen, is ook de veiligheid een belangrijk onderwerp dat aandacht verdient.