De Gekste Plek van Nederland: Een Reisgids met Unieke Interieur- en Ruimtelijke Inspiratie
juli 8, 2025
In Nederland zijn er verschillende soorten woonplaatsen, waaronder steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen. Hoewel er geen wettelijke definitie is voor het verschil tussen steden en dorpen, zijn er wel bepaalde criteria die vaak worden aangehouden. In dit artikel geven we een overzicht van het aantal steden en dorpen in Nederland op basis van de meest recente cijfers uit de bronnen.
Op 1 januari 2024 waren er in Nederland 2501 woonplaatsen in 342 gemeenten. Dit cijfer is afgeleid uit de tabel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin woonplaatsen zijn opgenomen die op 1 januari 2024 bestonden volgens het BAG-extract van februari 2024. Het aantal woonplaatsen is dus oplopend gegaan ten opzichte van het aantal woonplaatsen in 2020, dat op 1 januari 2020 2500 woonplaatsen waren.
De gemeentelijke indeling heeft betrekking op de bestuurlijke indeling op 1 januari 2024. De gemeente is de kleinste lokale bestuurseenheid, vastgesteld door de Staten-Generaal. De namen van gemeenten zijn dan ook, in tegenstelling tot woonplaatsnamen, formeel bij wet vastgelegd.
Tijdens de 19e eeuw zijn de klassieke stadsrechten afgeschaft. Sindsdien zijn ‘gemeente’, ‘bebouwde kom’ en ‘woonplaats’ de formele benamingen voor de steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen geworden. Het verschil hiertussen bestaat dus alleen in een informele context.
Er zijn geen wettelijke criteria voor het onderscheid tussen steden en dorpen. Het verschil wordt vaak bepaald door het aantal inwoners, de aanwezigheid van een eigen bestuur en voorzieningen zoals ziekenhuizen, stations en middelbare scholen. Bijvoorbeeld, Ede heeft ruim 78.000 inwoners, waardoor het ruimschoots voldoet aan de voorwaarden om zichzelf een stad te noemen. Emmeloord heeft meer dan 26.000 inwoners en wordt wel als stad aangemerkt.
De exacte hoeveelheid steden en dorpen in Nederland is lastig te bepalen, omdat er geen duidelijke grenzen zijn tussen de verschillende soorten woonplaatsen. Volgens de bronnen van het CBS zijn er op 1 januari 2024 2501 woonplaatsen in Nederland. Deze woonplaatsen kunnen zowel steden als dorpen zijn, evenals gehuchten en buurtschappen.
De informatie over het aantal steden en dorpen is in de bronnen niet expliciet vermeld. Wel is er sprake van dat er in Nederland circa 165 steden zijn. Dit cijfer is afgeleid uit een bron die beschrijft dat Bram Witvliet in 14 jaar tijd alle 3275 steden en dorpen van Nederland heeft bezoefd. Dit cijfer is echter geen officiële tellingsmethode, maar een beoordeling op basis van zijn eigen ervaring.
De woonplaatsen in Nederland zijn verdeeld over de verschillende provincies. Hieronder volgt een overzicht van woonplaatsen per provincie op basis van de bronnen:
Deze cijfers zijn afgeleid uit de bronnen van het CBS en kunnen variëren per jaar.
In Nederland zijn er verschillende bekende steden en dorpen. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste steden en dorpen in Nederland:
Deze dorpen hebben elk hun eigen unieke kenmerken en cultuur, waardoor ze een interessant onderwerp vormen voor onderzoek en ontdekkingsreizen.
In Nederland zijn er diverse soorten woonplaatsen, waaronder steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen. Het aantal woonplaatsen is oplopend gegaan en op 1 januari 2024 waren er 2501 woonplaatsen in 342 gemeenten. Er zijn geen wettelijke criteria voor het onderscheid tussen steden en dorpen, maar er zijn wel bepaalde criteria die vaak worden aangehouden. Het aantal steden en dorpen in Nederland is lastig te bepalen, maar er zijn ongeveer 165 steden. De woonplaatsen zijn verdeeld over de verschillende provincies, waardoor er een diversiteit is in de vormgeving en cultuur van de woonplaatsen.