Build a Bear Workshop in Nederland: Een Persoonlijke Knuffel maken voor Kinderen
juli 8, 2025
In Nederland is het fietsen een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Het land staat bekend om zijn fietsvriendelijke infrastructuur en de hoge mate van fietsgebruik. De gegevens van verschillende bronnen tonen aan dat het aantal fietsen in Nederland oploopt, en dat iedere Nederlander gemiddeld meer dan één fiets bezit. Dit artikel bevat een overzicht van de cijfers en trends rond het aantal fietsen per inwoner in Nederland, met aandacht voor zowel traditionele fietsen als elektrische fietsen.
Volgens de meest recente schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er in Nederland 22,8 miljoen fietsen. Dit betekent dat iedere Nederlander ruim 1,3 fiets bezit, wat uniek is in de wereld. Het aantal speedpedelecs (snelle elektrische fietsen) ligt iets boven de 14.000. Daarnaast telt Nederland ook 4,2 miljoen e-bikes, wat aantoont dat elektrische fietsen steeds populairder worden.
Een ander verslag van het Fietsplatform geeft aan dat het land in totaal 24,1 miljoen fietsen telt, waaronder e-bikes, racefietsen en andere soorten. Gemiddeld komt dit neer op 1,3 fietsen per inwoner. Ook wordt er aangegeven dat er zo’n 680 fietsen per vierkante kilometer staan, wat duidelijk maakt dat fietsen een belangrijk onderdeel is van het Nederlandse verkeersbeeld.
De cijfers tonen aan dat Nederlanders gemiddeld meer dan één fiets bezitten. Dit is uniek in de wereld, aangezien het land meer fietsen telt dan inwoners. De website RankingRoyals vertelt dat 99 procent van de Nederlanders minstens één fiets heeft, wat de wereldranglijst op de eerste plaats brengt. Op de tweede plaats komt Denemarken, met 81 procent van de inwoners die een fiets bezit. In Duitsland is dit 75 procent, in Zweden 64 procent en Noorwegen met 61 procent maakt de top vijf compleet.
De gemiddelde Nederlander bezit dus meer dan één fiets. Dit geldt ook voor de meeste huishoudens, waarin meerdere fietsen staan. Het ideale aantal fietsen wordt vaak beschouwd als n+1, waarbij n het aantal fietsen is dat je nu bezit. Dit suggereert dat er altijd eentje bij kan, wat vooral van toepassing is op gezinnen met kinderen.
De aantallen elektrische fietsen stijgen met grote snelheid. In 2023 werd het aantal verkochte e-bikes geschat op 453.000, wat de derde plaats op de Europese verkoopranglijst opleverde. Duitsland staat met 2,1 miljoen verkochte e-fietsen op de eerste plek, gevolgd door Frankrijk met 673.000. In Nederland zijn er dus 4,2 miljoen e-bikes, wat aantoont dat deze vorm van fietsen steeds meer in de populariteit stijgt.
De toename van e-bikes heeft ook gevolgen voor het fietsgebruik. Volgens verschillende rapportages is het aantal afgelegde fietskilometers per persoon in 2023 gestegen, met name door de opkomst van de elektrische fiets. Het gebruik van e-bikes is vooral in stedelijke gebieden populair, en de meeste fietskilometers worden gemaakt voor recreatieve doeleinden, zoals wandelen, tochten en uitgaan.
Het gemiddelde aantal fietskilometers dat een Nederlander per jaar aflegt, is 1.065 kilometer. Dit is een stijging ten opzichte van tien jaar geleden, toen het gemiddelde nog 902 kilometer per jaar was. In 2023 fietsten alle Nederlanders samen maar liefst 19,1 miljard kilometer, wat een stijging betekent ten opzichte van de afgelopen jaren.
De meeste fietskilometers worden gemaakt voor recreatieve doeleinden, zoals wandelen, tochten en uitgaan. Het gemiddelde aantal kilometers per persoon per week is 4,7 kilometer. In 2020, een jaar waarin overheidsmaatregelen golden in verband met de coronapandemie, fietsten mensen minder vaak en legden zij gemiddeld per week ook minder kilometers af dan in 2019. De uitzondering hierop waren 75-plussers, zij fietsten beide jaren even vaak en legden dezelfde afstand af.
Fietsen heeft een positief effect op het milieu. Het gebruik van een fiets in plaats van de auto levert CO2-uitstoot op, wat bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Daarnaast is fietsen een duurzame vervoersoplossing, wat bijdraagt aan het behoud van het milieu. In Nederland is het gebruik van fietsen dus belangrijk om het milieu te beschermen.
De Bikenomics-studie geeft aan dat het gebruik van fietsen een maatschappelijke besparing oplevert van 87,6 miljoen euro op mobiliteitskosten. Daarnaast is er sprake van een besparing van 40.000 ton CO2 per jaar, wat een positief effect heeft op de luchtkwaliteit. Dit suggereert dat fietsen niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.
Fietsen is een gezonde vorm van beweging, die bijdraagt aan de gezondheid van Nederlanders. Het is een vorm van lichaamsbeweging die goed is voor de gezondheid van mensen van alle leeftijden. Het gebruik van fietsen als vervoermiddel draagt bij aan het behoud van de gezondheid en helpt om ziektes te voorkomen.
De Bikenomics-studie geeft aan dat het gebruik van fietsen een maatschappelijke besparing oplevert van 21,6 miljoen euro op gezondheidskosten. Daarnaast is er sprake van een toename van 120 extra levensjaren, wat een positief effect heeft op de gezondheid. Dit suggereert dat fietsen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van Nederlanders.
Het aantal fietsen in Nederland is oplopend, en iedere Nederlander bezit gemiddeld meer dan één fiets. Dit is uniek in de wereld, en het suggereert dat fietsen een belangrijk onderdeel is van het Nederlandse verkeersbeeld. De aantallen elektrische fietsen stijgen met grote snelheid, en het gebruik van fietsen heeft positieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid. Fietsen is dus een belangrijk onderdeel van het Nederlandse verkeersbeeld, en het suggereert dat het land blijft fietsen, ook in de toekomst.