De mooiste en meest typische Nederlandse bezienswaardigheden voor een uniek uitstapje
juli 11, 2025
Deze analyse richt zich op de gelukkigste steden in Nederland, gebaseerd op de gegevens uit meerdere bronnen. De focus ligt op de woonomgeving, leefkwaliteit, en het algemene geluk van inwoners. De gegevens tonen aan dat het geluk van inwoners sterk beïnvloed wordt door factoren zoals de aanwezigheid van gezonde en werkende mensen, de mate van stedelijkheid, en de sociale cohesie. De gegevens zijn afkomstig uit onderzoeken zoals de Atlas voor Gemeenten, het CBS, en andere onderzoeken naar geluk en tevredenheid met het leven.
Volgens de Atlas voor Gemeenten zijn de gelukkigste steden in Nederland: Ede, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Amersfoort, Gouda, Velsen, Apeldoorn, Nissewaard, Haarlemmermeer, en Deventer. Deze gemeenten worden gekenmerkt door een aantrekkelijk woon- en leefklimaat, waarin relatief veel gezonde en werkende mensen wonen. Deze factoren dragen bij aan het hoge niveau van geluk en tevredenheid met het leven.
In Ede zijn bijvoorbeeld relatief veel inwoners werkzaam en gezond, en de woonomgeving is veilig en rustig. Dit draagt bij aan de hoge score van de inwoners op het gebied van geluk. Ook in Alphen aan den Rijn en Amstelveen is de leefkwaliteit hoog, met een goed evenwicht tussen rust, veiligheid, en beschikbaarheid van dienstverleningen.
In het algemeen zijn de gelukkigste gemeenten over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Dit wordt ook ondersteund door het onderzoek van het CBS, dat aantoont dat de mate van stedelijkheid een grote invloed heeft op het gelukkigheidsniveau van inwoners.
Aan de andere kant van de schaal staan de minst gelukkige steden van Nederland: Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht, Groningen, Nijmegen, en Lelystad. Deze gemeenten worden gekenmerkt door relatief veel arbeidsongeschikten, werklozen, en inwoners met een migratieachtergrond. Dit maakt hen tot ongelukkige gemeenten, aangezien deze groepen over het algemeen minder gelukkig zijn dan mensen met een Nederlandse achtergrond of paren.
In Rotterdam is bijvoorbeeld bijna één op de vijf (18 procent) niet gelukkig. Dit wordt vooral beïnvloed door de hoge mate van stedelijkheid en het feit dat er relatief veel mensen met een migratieachtergrond wonen. De gemeente heeft daarom een lager gelukkigheidspercentage dan de gemiddelde Nederlandse gemeente.
In de regel zijn de ongelukkigste gemeenten over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt zijn of werkloos zijn, en/of een migratieachtergrond hebben. Dit wordt ook ondersteund door het onderzoek van het CBS, dat aantoont dat de mate van stedelijkheid een grote invloed heeft op het gelukkigheidsniveau van inwoners.
De mate van stedelijkheid heeft een duidelijke invloed op het gelukkigheidsniveau van inwoners. Volgens het onderzoek van het CBS is het aandeel gelukkigen in zeer sterk stedelijke gemeenten (de grote steden) lager dan in niet-stedelijke gemeenten. In de grote steden is het percentage gelukkigen namelijk 85 procent, terwijl in niet-stedelijke gemeenten dit percentage 90 procent bedraagt.
Deze verschillen zijn vooral terug te vinden in de combinatie van het percentage inwoners met een migratieachtergrond, het percentage alleenstaanden, en de tevredenheid met het inkomen. Inwoners van de grote steden zijn minder vaak tevreden met hun financiële situatie dan inwoners in de rest van Nederland. Daarnaast is de tevredenheid met het leven in de grote steden significant lager dan in de overige gemeenten.
Deze gegevens tonen aan dat de mate van stedelijkheid een belangrijke factor is bij het bepalen van het gelukkigheidsniveau van inwoners. In stedelijke gebieden zijn 85 procent van de mensen gelukkig, tegenover 89 procent in dorpen.
Er zijn ook regionale verschillen in het gelukkigheidsniveau van inwoners. Volgens het onderzoek van het CBS is het aandeel van de 18-plussers dat zei gelukkig te zijn, variërend van 86 procent in Groningen tot 90 procent in Friesland, Drenthe, en Zeeland. In Groningen wonen significant minder gelukkigen dan in Friesland. De overige provincies verschillen niet van elkaar als zij elk met elkaar worden vergeleken.
In Friesland en Drenthe is het percentage gelukkigen hoger dan in de rest van Nederland. Ook in Zeeland wonen relatief veel gelukkigen, maar deze regio wijkt niet significant af van de rest van Nederland. Dit heeft te maken met het feit dat in Zeeland relatief weinig mensen wonen. Daardoor zijn er ook weinig respondenten die deelnamen aan het onderzoek, wat relatief grotere onzekerheidsmarges rondom de cijfers met zich meebrengt. Dit geldt voor alle kleinere provincies.
Sociale cohesie speelt ook een rol bij het gelukkigheidsniveau van inwoners. In gemeenten zoals Hellendoorn, Rijssen-Holten, en Wierden in Overijssel wonen de gelukkigste mensen van Nederland. Deze plekken hebben een hoge score van de inwoners, wat ondersteund wordt door een sterke sociale cohesie. Mensen kennen hun buren en lopen makkelijk naar binnen voor een kop koffie. Ze kijken ook naar elkaar om en staan voor elkaar klaar als dat nodig is.
De locatie van deze plekken in Overijssel draagt ook bij aan het gelukkige gevoel van de inwoners. Het is dicht bij de natuur, je kunt de rust vinden. Het is ook niet te ver weg van de stad als je wilt winkelen of naar een museum wil gaan. De huizenprijzen zijn wat betaalbaarder en de kwaliteit van de woningen ligt wat hoger.
Er zijn een aantal basisvoorwaarden voor geluk. Dit zijn primaire behoeftes als genoeg eten en drinken, slaap en fysieke veiligheid. Vervolgens zijn zaken als een dak boven je hoofd, psychologische veiligheid, gezondheid en financiële zekerheid belangrijk. Daarna komt sociaal contact en ten slotte zelfrealisatie. Kun jij jezelf zijn in je omgeving?
Bovendien is geluk niet alleen afhankelijk van je objectieve realiteit, maar ook van je eigen perceptie van deze realiteit. Als je aan je basisbehoeften hebt voldaan, wordt geluk steeds meer relatief. Hoe doe je het ten opzichte van anderen en je eigen verleden?
De gelukkigste steden in Nederland zijn vooral gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Deze gemeenten zijn over het algemeen minder stedelijk dan de grote steden en hebben een hoger percentage gelukkige inwoners. De invloed van de mate van stedelijkheid, sociale cohesie, en woonomgeving is duidelijk merkbaar.
De minst gelukkige steden in Nederland zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt zijn of werkloos zijn, en/of een migratieachtergrond hebben. Deze gemeenten hebben een lagere mate van gelukkigheid en tevredenheid met het leven. De invloed van de mate van stedelijkheid, sociale cohesie, en woonomgeving is ook duidelijk merkbaar.
De gegevens tonen aan dat het geluk van inwoners sterk beïnvloed wordt door factoren zoals de aanwezigheid van gezonde en werkende mensen, de mate van stedelijkheid, en de sociale cohesie. De gegevens zijn afkomstig uit onderzoeken zoals de Atlas voor Gemeenten, het CBS, en andere onderzoeken naar geluk en tevredenheid met het leven.