Fietsen gestolen in Nederland: Trends, aantallen en maatregelen

Het aantal gestolen fietsen in Nederland blijft stijgen. Uit onderzoek van Independer blijkt dat in 2024 meer dan 86.000 fietsdiefstallen zijn gemeld. Dit is een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam is het risico op fietsdiefstal groot. Ook in kleinere gemeenten wordt het risico op het verlies van een fiets steeds groter. In sommige gemeenten is het aantal gestolen fietsen zelfs met meer dan 40 procent toegenomen ten opzichte van vijf jaar geleden. Deze stijging heeft gevolgen voor zowel fietsers als verzekeraars.

Aantallen fietsdiefstallen in Nederland

In 2024 werden er 86.220 fietsdiefstallen gemeld, wat neerkomt op ongeveer 236 meldingen per dag en bijna tien per uur. Het aantal gestolen fietsen is in absolute termen het meest toegenomen in Zuid-Holland, waar 19.325 diefstallen zijn geregistreerd, 590 meer dan in 2023. In de stad Rotterdam zijn er zelfs 4.705 gestolen fietsen gemeld. Ook in de provincies Drenthe, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg is het aantal gestolen fietsen toegenomen. In Zeeland is het aantal gestolen fietsen zelfs met 41,1 procent toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.

In de gemeenten Heemstede en Veere is het risico op fietsdiefstal het grootst. Per 1.000 huishoudens zijn er in Heemstede 23,3 fietsdiefstallen gemeld, terwijl er in Veere bijna 23 zijn. Ook in grote steden zoals Amsterdam, Eindhoven, Haarlem, Delft, Utrecht en Groningen is het risico op fietsdiefstal hoog. In Amsterdam zijn vorig jaar 10.810 fietsen gestolen, wat meer is dan het totale aantal gestolen fietsen in de provincies Drenthe, Flevoland, Zeeland, Friesland en Groningen bij elkaar.

Oorzaken van fietsdiefstal

De toename in fietsdiefstallen kan onder andere worden toegeschreven aan de toenemende populariteit van elektrische fietsen. De politie denkt dat de duurdere e-bikes een van de oorzaken zijn van de toename in het aantal geregistreerde diefstallen. Het kan te maken hebben met de vraag naar deze fietsen en professionele methoden die gebruikt worden om deze fietsen te stelen. Ook is de stijging in het aantal aangiften van fietsdiefstal een factor. Lang niet iedereen doet aangifte van een gestolen fiets, waardoor het daadwerkelijke aantal fietsdiefstallen waarschijnlijk hoger is dan gemeld.

Een ander factor is de onvoldoende veiligheid van fietsen in openbare ruimtes. Stations zijn populaire plekken voor fietsendieven, maar 35 tot 40 procent van de gestolen fietsen komt uit gesloten ruimtes als garages, schuren of kantoren. Ook is er sprake van een afname in het aantal maatregelen die zijn genomen om fietsdiefstal te voorkomen. Het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie (CCV) heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld in de aanpak van fietsdiefstal, maar in de afgelopen jaren is de inzet echter sterk afgebouwd.

Maatregelen tegen fietsdiefstal

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om fietsdiefstal te voorkomen. Het is belangrijk om een fiets veilig op te bergen. Dit kan bijvoorbeeld door de fiets op slot te doen en een kabelslot te gebruiken. Ook is het belangrijk om het framenummer van de fiets te noteren, zodat de fiets in het geval van diefstal snel kan worden teruggevonden.

Er is ook het fietsdiefstalregister, waarin gestolen fietsen worden opgenomen. Dit register wordt gebruikt door de politie om de eigenaar van een teruggevonden fiets te vinden. Het is belangrijk om aangifte te doen bij de politie als de fiets is gestolen, zodat de fiets in het register komt. Ook is het belangrijk om contact op te nemen met de verzekeraar, aangezien een fietsverzekering met diefstaldekking in veel gevallen uitkomst biedt.

Conclusie

Het aantal gestolen fietsen in Nederland blijft stijgen, waardoor het risico op fietsdiefstal steeds groter wordt. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam is het risico op fietsdiefstal het grootst, maar ook in kleinere gemeenten is het risico op het verlies van een fiets steeds groter geworden. De toename in fietsdiefstallen kan onder andere worden toegeschreven aan de toenemende populariteit van elektrische fietsen en de onvoldoende veiligheid van fietsen in openbare ruimtes. Om fietsdiefstal te voorkomen, is het belangrijk om een fiets veilig op te bergen en aangifte te doen bij de politie als de fiets is gestolen. Ook is het belangrijk om contact op te nemen met de verzekeraar, aangezien een fietsverzekering met diefstaldekking in veel gevallen uitkomst biedt.

Bronnen

  1. Derde jaar op rij méér fietsen gestolen in Nederland
  2. Gestolen Fiets Ouxi | De Opslach, Heerenveen, Nederland
  3. Hoe kan ik controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd?
  4. Fietsenplaats.nl - Online fietsenwinkel
  5. Fiets gestolen of verplaatst?
  6. Fietsen in Nederland
  7. Fietsdiefstal in Nederland: Statistieken en trends
  8. Fietsenplaats.nl - Online fietsenwinkel
  9. Meer fietsen gestolen en minder aandacht fietsdiefstal
  10. Aantal aangiften van fietsendiefstal stijgt voor derde jaar op rij
  11. Mijn fiets is gestolen
  12. Fietsenwinkel ANWB

Related Posts