De mooiste steden van Nederland: een gids voor de onvergetelijke stedentrip
juli 23, 2025
In Nederland is het KNMI verantwoordelijk voor het uitgeven van weerswaarschuwingen, zoals code oranje en code rood. Deze waarschuwingen zijn bedoeld om burgers en instellingen op de hoogte te brengen van het verwachte gevaarlijk weer, zodat zij voorbereid kunnen zijn op mogelijke risico's. Code oranje duidt op een weersituatie met een grote kans op schade, overlast of gevaar. In dit artikel worden de plekken in Nederland genoemd waar code oranje is afgegeven, evenals de impact van het noodweer op de infrastructuur en activiteiten. Ook wordt ingegaan op de regels en richtlijnen voor toeristen die reizen in regio’s die getroffen worden door code oranje.
Het KNMI gebruikt kleurcodes om weersituaties in kaart te brengen en mogelijke gevolgen te verwoorden. De kleurcodes zijn internationaal gedefinieerd en worden ook toegepast in andere Europese landen via de website Meteoalarm. De drie kleuren die worden gebruikt zijn:
In de gegevens is te zien dat code oranje vaak wordt afgegeven voor zware onweersbuien, zware windstoten, hagel of extreme hitte. Deze waarschuwingen worden 24 uur van tevoren afgegeven, zodat mensen en instellingen kunnen reageren.
Op 24 augustus 2024 werd er code oranje afgegeven voor de oostelijke helft van Nederland. Deze waarschuwing gold voor de volgende provincies:
De reden voor deze waarschuwing was het verwachte voorkomen van zware onweersbuien in de avond uren. In het zuid-oosten was de kans op schade en overlast het grootst. De zwaarste buien verwachtte het KNMI in de uiterste oostelijke delen van het land. In de tweede helft van de avond zouden de buien het land verlaten.
De waarschuwing voor code oranje werd om 17.51 uur afgegeven voor deze regio’s. In de loop van de avond was er sprake van schade door omgevallen bomen, wateroverlast en blikseminslag. Vooral in Drenthe en Groningen werd er sprake van grote schade aan auto’s, gebouwen en voetbalstadions. Ook werden treinen stilgelegd in regio’s waar bomen op de sporen waren gevallen.
De code oranje werd omstreeks 19.00 uur ingetrokken, maar voor de oostelijke helft van het land bleef er code geel gelden voor de rest van de avond. In Limburg bleef code oranje nog even gelden, vooral vanwege de verwachting van windstoten van 75-100 km/uur en regen van 20-40 mm in korte tijd.
Code oranje heeft vaak grote gevolgen voor infrastructuur, transport en evenementen. In de betrokken regio’s werden er meerdere evenementen afgelast door het verwachte noodweer. Daarnaast waren er storingen op het spoor, vooral in Zuid-Limburg en de Achterhoek. In deze regio’s vielen bomen op de sporen en werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd.
De NS verwachtte dat de problemen in de loop van de avond zouden worden verholpen. Ook op wegen in regio’s zoals Winterswijk en Drenthe waren er afgesloten wegen door bomen die op de rijbaan waren gevallen. De ANWB meldde dat diverse wegen rond Winterswijk afgesloten waren, waaronder de N318 en de N319.
Daarnaast waren er ook problemen met het spoor in Drenthe. Tussen Beilen en Assen reden geen treinen vanwege een boom op het spoor. Ook de A28 bij Spier (Drenthe) was een tijdlang afgesloten door bomen op de weg. In Meppel werd een voetbalstadion beschadigd door een valwind. In Friesland brak een brand uit door een blikseminslag.
De combinatie van wind, regen en bliksem leidde tot schade op meerdere plekken. In Eindhoven, Hollandsche Rading en Sassenheim vielen bomen om. In Drenthe was er sprake van grote schade aan auto’s, bomen en gebouwen. Er werden ook meldingen gedaan over schade aan een bedrijfspand in Winterswijk. De schade aan het pand, waar een groothandel is gevestigd, was enorm.
Voor de transportsector zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld bij extreme weersituaties. Bij code oranje is het advies om alert te zijn. Als het weercode rood wordt, dan adviseren transportbedrijven om het vervoer stil te leggen in de betrokken regio’s. Veiligheid staat voorop, en het transportbedrijf is verantwoordelijk voor het maken van veilige afwegingen.
In samenwerking met Transport en Logistiek Nederland, Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars is een digitale flyer ontwikkeld met tips voor bedrijven en chauffeurs. Deze flyer helpt bij het voorbereiden op extreme weersituaties en het maken van de juiste keuzes in het belang van veiligheid.
Toeristen die in Nederland verblijven tijdens een code oranje-gebeurtenis zijn verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Het KNMI adviseert om alert te zijn en rekening te houden met mogelijke schade of overlast. Vooral in de oostelijke regio’s van het land kan het noodweer grote gevolgen hebben.
Toeristen die reizen naar regio’s zoals Limburg, Gelderland, Drenthe of Groningen moeten rekening houden met eventuele vertragingen op de weg of op het spoor. Het is verstandig om vooraf te checken of er sprake is van storingen of afgesloten wegen. Ook is het aan te raden om evenementen of activiteiten te plannen die niet afhankelijk zijn van het weer, zoals museumbezoeken of binnenactiviteiten.
Voor toeristen die verblijven in regio’s die code oranje krijgen, is het verstandig om de KNMI-app of website te volgen voor actuele updates. Dit zorgt ervoor dat ze op de hoogte zijn van eventuele wijzigingen in het verkeer, evenementen of toegankelijkheid van bezienswaardigheden.
Een van de gevolgen van zware onweersbuien is blikseminslag. In de gegevens wordt melding gemaakt van een brand die ontstond in Friesland door een blikseminslag. Ook in andere regio’s zijn er meldingen van schade aan auto’s, bomen en gebouwen door bliksem. In Eindhoven, Hollandsche Rading en Sassenheim vielen bomen om. In Drenthe was er sprake van grote schade aan auto’s, bomen en gebouwen.
De kans op blikseminslag is groter in regio’s die code oranje krijgen, omdat de onweersbuien zwaarder zijn. Het KNMI adviseert om bij zware onweersbuien binnen te blijven en zich te onthouden van activiteiten in open lucht. Ook is het verstandig om metalen voorwerpen of elektriciteitsleidingen te vermijden.
Naast zware onweersbuien kan code oranje ook worden afgegeven voor extreme hitte. In de gegevens wordt melding gemaakt van code oranje voor hitte in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. De temperatuur in Zuid-Limburg passeerde de 30 graden Celsius, terwijl het op Texel en Vlieland nog steeds onder de 19 graden was.
Extreme hitte heeft ook gevolgen voor de infrastructuur. In Duitsland is het bijvoorbeeld zo heet dat mensen op de Zugspitze verkoeling zoeken. In Nederland zijn er problemen met de spoorinfrastructuur, omdat de hitte elektronica ontregelt en spoorstaven uitzetten. Hierdoor zijn er storingen op het spoor, zoals wisselstoringen en seinstoringen. ProRail had al gewaarschuwd voor problemen door de hoge temperaturen.
Code oranje is een weerswaarschuwing die aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer met mogelijke schade, overlast of letsel. In Nederland wordt deze code vaak afgegeven voor zware onweersbuien, extreme hitte of zware windstoten. De impact van code oranje is groot op infrastructuur, transport en evenementen. In de oostelijke helft van het land, zoals Limburg, Gelderland en Drenthe, zijn er regelmatig schade en storingen door bomen op de weg of spoor, blikseminslag en wateroverlast.
Voor toeristen is het verstandig om zich voor te bereiden op code oranje-gebeurtenissen door de KNMI-app of website te volgen en rekening te houden met eventuele vertragingen of afgelaste activiteiten. Het is belangrijk om veilig te reizen en zich bewust te zijn van de risico's die gepaard kunnen gaan met extreem weer.