Wat te doen als Nederland rood kleurt op de ECDC kaart

In de zomer van 2021 stonden veel Nederlanders te popelen om eindelijk weer op vakantie te gaan. Echter, door de oplopende besmettingscijfers in het land, was er een reëel risico dat Nederland op de kaart van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurcode rood of zelfs donkerrood zou krijgen. Dit betekent dat het land als hoog risico wordt aangemerkt op het gebied van coronabesmettingen. Voor vakantiegangers betekent dit dat reisregels kunnen worden aangescherpt of dat reizen in sommige gevallen zelfs volledig onmogelijk kan worden.

Dit artikel biedt een overzicht van wat er gebeurt als Nederland code rood of donkerrood wordt, wat de gevolgen zijn voor reizigers, en wat je als vakantieganger moet doen om jouw vakantieplannen veilig en zorgvuldig af te ronden.


Wat betekent code rood?

De kleurcode rood op de ECDC-kaart geeft aan dat een land hoog risico loopt op het verspreiden van besmettelijke ziekten. In het geval van coronapandemie wordt de kleurcode bepaald op basis van twee belangrijke indicatoren:

  1. Het gemiddelde aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen.
  2. Het percentage positieve coronatests binnen het totaal aantal afgenomen testen.

Als één van deze twee cijfers boven de grens komt, wordt het land gecodeerd in rood:

  • Rood: als het 14-daagse gemiddelde hoger is dan 50 per 100.000 inwoners en het percentage positieve testen hoger dan 4%;
  • Donkerrood: als het 14-daagse gemiddelde hoger is dan 200 per 100.000 inwoners of het percentage positieve testen hoger dan 10%.

Het ECDC gebruikt deze code als richtlijn voor lidstaten van de Europese Unie, maar de kleurcodes zijn niet bindend. EU-landen mogen hun eigen regels stellen, meestal in overeenstemming met de kleurcode van het land waaruit reizigers komen.


Wat betekent het voor reizigers als Nederland rood kleurt?

Hoewel reizen niet automatisch verboden is wanneer Nederland rood of donkerrood wordt, kunnen aanvullende reisvoorwaarden worden opgelegd. Hier is een overzicht van de mogelijke gevolgen:

1. Verplichte coronatest of vaccinatiebewijs

Reizigers uit rood geclassificeerde landen moeten meestal aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een negatieve coronatest binnen 72 uur voor aankomst;
  • Een volledig vaccinatiebewijs;
  • Een herstelbewijs (bewijs dat je recent corona hebt gehad).

Zorg ervoor dat je deze documenten altijd bij je hebt, zelfs als je volledig gevaccineerd bent. Sommige landen kunnen extra voorwaarden stellen.

2. Aanvullende maatregelen

Behalve test- of vaccinatiebewijs kunnen landen ook extra regels invoeren, zoals:

  • Quarantaine bij aankomst;
  • Het invullen van een gezondheidsverklaring of passagier locatie formulier (PLF);
  • Grenscontroles bij binnenkomst in het vakantieland.

Deze maatregelen kunnen snel veranderen. Het is daarom belangrijk om je op de hoogte te houden van de regels van je vakantieland via betrouwbare bronnen.

3. Inreisverbod of beperkte toegang

In extreme gevallen, wanneer een land donkerrood wordt, kunnen bepaalde landen ervoor kiezen om reizigers uit dat land volledig te verbannen of aan te scherpen reisvoorwaarden te stellen. Dit is echter minder waarschijnlijk, aangezien de EU-landen meestal proberen om reizen binnen de EU zo open mogelijk te houden.


Wat te doen als je al een vakantie hebt geboekt?

Als je al een vakantie hebt geboekt en Nederland kleurt rood of donkerrood, zijn er een aantal dingen die je kunt overwegen:

1. Controleer de regels van je vakantieland

Ieder land kan zijn eigen maatregelen nemen. Controleer of je vakantieland specifieke regels heeft voor reizigers uit Nederland. Dit kun je via:

  • De ANWB Reiswijzer;
  • De Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken;
  • De website van je vakantieland (vaak met specifieke reisrichtlijnen).

2. Neem contact op met jouw reisorganisatie

Als je via een reisbureau, touroperator of reisverzekeraar hebt geboekt, is het verstandig om contact op te nemen. Sommige reisverzekeringen zullen de kosten van annulatie of verandering van reisplannen terugbetalen, maar dit hangt af van de voorwaarden van de verzekering.

De ANWB bijvoorbeeld garandeert volledige vergoeding bij annulatie, mits je een reisverzekering van hen hebt. Andere reisverzekeraars zijn minder flexibel.

3. Overweeg annulatie

Als je bang bent dat jouw vakantieland extra beperkingen op zal leggen of dat je aan aankomst wordt geweigerd, kan annulatie een verstandige keuze zijn. Let op de tijdsvereffening: hoe eerder je annuleert, hoe groter de kans dat je geld terugkrijgt.

4. Neem extra voorzorgsmaatregelen

Als je toch wilt reizen:

  • Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt;
  • Maak een back-up van je coronapaspoort of testbewijs;
  • Controleer of je vakantieland eventuele aanvullende formulieren vereist;
  • Overweeg een extra coronatest voor aankomst in het vakantieland.

Wat als Nederland rood kleurt terwijl je al op vakantie bent?

Als je al in je vakantieland bent en Nederland kleurt rood of donkerrood, kun je je vakantie nog steeds afmaken, mits je aan de regels die op dat moment golden, hebt voldaan. Het vakantieland kan ervoor kiezen om Nederland als hoog risicogebied aan te merken, maar dat hoeft niet per se te gebeuren.

1. Meld je voor updates

Het is verstandig om je aan te melden voor updates via:

  • De ANWB Reiswijzer;
  • De Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zo krijg je via e-mail of pushmelding direct bericht als er wijzigingen komen in de reisregels van jouw vakantieland.

2. Blijf reizen binnen het vakantieland

Als jouw vakantieland extra maatregelen invoert, zoals quarantaine of inreisbeperkingen voor reizigers uit rood geclassificeerde landen, kun je meestal nog steeds binnen het land reizen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon verder naar het dichtstbijzijnde stadje of het strand.

3. Kijk of je vlucht of reis thuis nog steeds mogelijk is

Controleer of je vlucht of terugkeer naar Nederland nog steeds mogelijk is. In sommige gevallen kunnen er extra test- of quarantaine-eisen worden opgelegd bij thuiskomst. Dit hangt af van de regels van het vakantieland en de regels van Nederland.


Wat als je niet naar huis kunt?

Als jouw vakantieland extra beperkingen invoert die het onmogelijk maken om terug te keren naar Nederland, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met:

  • Het consulaat of ambassade van Nederland in jouw vakantieland;
  • Jouw luchtmaatschappij of vervoersbedrijf;
  • Jouw reisverzekeraar of reisbureau.

In dergelijke gevallen kunnen er mogelijk alternatieve vervoersopties of hulpverlening beschikbaar komen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen.


Overzicht: reisdocumenten bij reizen uit rood geclassificeerd land

Document Beschrijving Benodigd in vakantieland
Coronapaspoort Bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve test Ja, vaak verplicht
Coronatestbewijs Bewijs van negatieve test binnen 72 uur Ja, vaak verplicht
Gezondheidsverklaring Formulier over je reisplannen en gezondheid Afhankelijk
Passagier Locatie Formulier (PLF) Aanvullende registratie Afhankelijk
Quarantainevoorstel Indien nodig Afhankelijk

Let op: De benodigde documenten kunnen per land verschillen. Controleer altijd voor vertrek.


Conclusie

Als Nederland code rood of donkerrood wordt op de ECDC-kaart, betekent dit niet automatisch dat je vakantieplannen verloren zijn. Reizen is in de meeste gevallen nog steeds mogelijk, mits je aan de geldende reisvoorwaarden voldoet. De sleutel tot een zorgvrij vakantiebeleven is om je goed te informeren, extra documenten bij te houden en je op de hoogte te houden van eventuele veranderingen in reisregels.

Hoewel de situatie complex kan zijn, is het met de juiste voorbereiding en planning nog steeds mogelijk om een leuke vakantie te hebben. Zorg ervoor dat je contact houdt met jouw reisorganisatie, reisverzekeraar en de betrouwbare reisinformatiebronnen zoals de ANWB Reiswijzer of de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Bronnen

  1. Wat betekent het als Nederland rood wordt aangemerkt
  2. Kan ik op vakantie als Nederland rood kleurt
  3. Wat betekent het voor je vakantie als Nederland code rood krijgt
  4. Wat betekent het voor je reis als Nederland code rood krijgt
  5. Wat als je al een vakantie geboekt hebt
  6. Code rood dreigt – wat betekent dat voor mijn vakantie

Related Posts