Wat te doen als uw Britse echtgenoot overlijdt in Nederland

Wanneer een Britse echtgenoot overlijdt in Nederland, zijn er verschillende zaken die u als nabestaande moet regelen. Deze stappen zijn zowel administratief als praktisch van aard en omvatten onder andere het melden van het overlijden bij de gemeente, het regelen van de uitvaart, de administratie van de nalatenschap, en het afhandelen van juridische en financiële aangelegenheden. In deze gids worden deze stappen uitgebreid toegelicht, met nadruk op de relevante regelgeving en procedure in Nederland.


Melden van het overlijden

Het eerste wat u moet doen, is het overlijden van uw echtgenoot melden bij de gemeente waar hij is overleden. Deze melding kan worden gedaan door u zelf of, zoals vaak het geval is, door de uitvaartondernemer. Voor de melding zijn enkele documenten nodig:

  • Geldig identiteitsbewijs van de persoon die de melding doet.
  • Een B-envelop met daarin de doodsoorzaak, afgegeven door de behandelende arts of gemeentelijke lijkschouwer (bij natuurlijke doodsoorzaak).
  • Bij een niet-natuurlijke doodsoorzaak, een verklaring van geen bezwaar van de Officier van Justitie.
  • Als de uitvaart of crematie later dan zes werkdagen na het overlijden plaatsvindt, moet er een schriftelijk verzoek om uitstel worden ingediend, waarin de reden en het aantal dagen van uitstel staat genoemd, en een verklaring van geen bezwaar van een geneeskundige.

De gemeente verwerkt het overlijden in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Dit zorgt ervoor dat instanties zoals de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) op de hoogte worden gesteld van het overlijden. De melding moet binnen zes werkdagen plaatsvinden, tenzij er goede redenen zijn voor een uitstel.


Regeling van de uitvaart

De uitvaart, of het nu gaat om een begraving of een crematie, moet binnen zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Dit tijdsbestek is wettelijk verankerd en geldt ook voor internationale stervelingen. De uitvaartondernemer helpt u bij het regelen van deze uitvaart en kan de melding voor u indienen bij de gemeente.

Wanneer uw echtgenoot in Nederland overlijdt, is het verstandig om te controleren of hij een uitvaartverzekering had afgesloten. In dat geval kan de uitvaartondernemer deze verzekering laten uitkeren. Als er geen uitvaartverzekering is, zullen de kosten van de uitvaart uit de nalatenschap of eigen zak worden betaald.

De gemiddelde kosten voor een begrafenis of crematie zijn rond de 7.000 tot 10.000 euro, afhankelijk van de keuze voor locatie, uitvaartdiensten, en andere opties. De kosten voor de uitvaart zijn aftrekbarend bij de erfbelasting en kunnen eventueel worden betaald vanuit de bankrekening van de overledene, mits er voldoende middelen op staan.


Administratie na het overlijden

Na de uitvaart volgt een reeks administratieve stappen die u als nabestaande moet afhandelen. Deze stappen zijn essentieel om zowel juridisch als financieel orde te stellen.

1. Melden bij relevante instanties

De gemeente meldt het overlijden automatisch aan verschillende overheidsinstanties, zoals:

  • Belastingdienst
  • Pensioenfonds
  • Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)

Automatisch worden ook de zorgverzekeringen en toeslagen stopgezet.

Uw eigen rechten als nabestaande moeten in sommige gevallen worden aangemeld. Bijvoorbeeld, als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, ontvangt u automatisch een melding van de SVB als u recht hebt op een nabestaandenpensioen volgens de Algemene Nabestaandenwet (ANW). Als u samenwoonde, moet u deze rechten zelf aantonen en aanvragen.

2. Verklaring van erfrecht

Om te bepalen wie de erfgenamen zijn, is het nodig om een verklaring van erfrecht te laten opstellen door een notaris. De notaris onderzoekt wie de wettelijke erfgenamen zijn en maakt een duidelijk overzicht van de verdeling van de nalatenschap. Deze verklaring is nodig bij bijvoorbeeld de aansluiting van eigendommen of het bepalen van de rechten van de partners.

3. Hypotheken en andere financiële zaken

Als u en uw echtgenoot een eigen woning hebben, moet u contact opnemen met de hypotheekverstrekker. Het is mogelijk dat u een overlijdensrisicoverzekering had afgesloten, waardoor u in staat bent om in de woning te blijven wonen. U kunt dit controleren bij de bank of verzekeraar.

4. Afgifte van administratie

Andere zaken die snel moeten worden afgewikkeld, zijn:

  • Opzeggen van abonnementen (bijv. kranten, telefoon, TV).
  • Inleveren van paspoorten en identiteitskaarten bij de gemeente.
  • Afhandelen van rekeningen en spaargeld.
  • Afronden van zorgverzekeringen en andere verzekeringen.

Sommige zaken, zoals het inleveren van het paspoort, kunnen binnen enkele maanden worden verwerkt. Andere, zoals het opzeggen van abonnementen, is het verstandig zo snel mogelijk te doen.


Juridische en sociale rechten

Als u in Nederland woont en uw echtgenoot is overleden, hebt u mogelijk rechten die u kunt aanvragen of automatisch krijgt toegewezen. Dit geldt met name voor:

1. Nabestaandenuitkering

Als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, heeft u automatisch recht op een nabestaandenuitkering onder de Algemene Nabestaandenwet (ANW). Als u jonger bent dan 21 en beide ouders zijn overleden, kunt u een wezenuitkering aanvragen.

De uitkering is bedoeld om de levensonderhouds kosten van de nabestaande te dekken. U kunt deze uitkering aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of via de website van de Rijksoverheid.

2. Uitkeringen bij ziekte of werkloosheid

Als u na het overlijden van uw echtgenoot ziek wordt of tijdelijk niet kunt werken, kunt u eventueel een uitkering aanvragen, afhankelijk van uw situatie.

3. Bijstandsuitkering

Als u geen inkomsten hebt en geen ander ondersteunend inkomen, kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Dit kan via uw gemeente of via de website werk.nl.


Buitenlandse situaties

Als uw echtgenoot in Nederland is overleden, maar u woont in het Verenigd Koninkrijk, zijn er extra stappen die u moet nemen. U moet ervoor zorgen dat het overlijden in het Verenigd Koninkrijk ook wordt gemeld. Voor dit doel heeft u een gelegaliseerde overlijdensakte nodig uit Nederland.

Het is ook belangrijk om te weten dat zorgverzekeringen en andere Nederlandse verplichtingen automatisch stoppen bij overlijden. Uw Britse inkomsten- en sociale rechten kunnen worden beïnvloed, afhankelijk van de situatie. Meer informatie over buitenlandse regelingen en documentatie vindt u op nederlandwereldwijd.nl.


Conclusie

Wanneer uw Britse echtgenoot overlijdt in Nederland, zijn er verschillende stappen die u als nabestaande moet afhandelen. Deze stappen omvatten het melden van het overlijden, het regelen van de uitvaart, de administratie van de nalatenschap, en het afwikkelen van juridische en financiële zaken. Het is belangrijk om deze zaken snel en correct aan te pakken om zowel juridisch als emotioneel de situatie te beheren. Door te weten welke stappen u moet nemen en bij welke instanties u contact op moet nemen, kunt u de administratie efficiënt en met minder stress afhandelen.


Bronnen

  1. Vragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
  2. Aangifte van overlijden
  3. Checklist bij overlijden
  4. Regelen na een overlijden
  5. Terug naar Nederland

Related Posts