Weekendje weg in januari 2020: ontdek de schat van Nederland in de wintermaand
juli 23, 2025
De vraag wat de warmste plek in Nederland is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Temperaturen variëren sterk per regio, seizoen en zelfs per dag. Factoren zoals de aanwezigheid van groen, water, de mate van verharding en de geografische ligging spelen een grote rol in de lokale klimaatontwikkeling. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de meest warme plekken in Nederland, met een nadruk op de hoogste gemeten temperaturen en de relevante geografische en klimatologische contexten. De informatie is gebaseerd op recente onderzoeken en historische metingen.
Volgens onderzoek door Innovation Origins is Hengelo de stad met de hoogste gemiddelde temperatuur in Nederland, gemeten op 45,3 graden. Deze temperatuur wordt toegeschreven aan de oververharding van de stad, het gebrek aan groen en water, en de ligging in het binnenland. In het onderzoek, uitgevoerd in augustus 2025, bleek dat Hengelo op de lijst van warmste plekken in Nederland bovenaan staat. Andere locaties in de top 10 van warmste plekken in Nederland zijn voornamelijk bedrijventerreinen, evenementhallen en meubelbouwden, die weinig groen en water bevatten en daardoor snel opwarmen.
In de buurt van Hengelo is het Jaarbeursplein in Utrecht met een temperatuur van 55,5 graden het heetst in het land. In de top 10 staan ook vier bedrijventerreinen, drie indoor-evenementhallen en een meubelboulevard. Deze locaties zijn typisch oververhard en hebben een beperkte mate van beplanting, wat het opwarmen versnelt.
Als je naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt, is Zeeland met 11,4 graden de warmste provincie in Nederland. In het zuiden van het land, met name in Noord-Brabant en Limburg, is het over het algemeen warmer dan in het noorden. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden.
De zomermaanden zijn in het zuidoosten van het land het warmst. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden, en op gemiddeld 6 dagen is het tropisch warm. In de zomer van 2003 werden in het binnenland ruim 40 zomerse dagen genoteerd. Op 7 augustus in het Limburgse Arcen werd zelfs 37,8 graden gemeten.
De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7 graden, gemeten op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Dit was het eerste moment dat de temperatuur boven de 40 graden kwam. In de jaren daarvoor waren er al meerdere keren temperaturen boven de 35 graden gemeten, zoals in 1944 in Warnsveld, 1947 in Maastricht en in de zomer van 1976, waarin er vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden werden gemeten.
Sinds de jaren zestig zijn extreem warme dagen steeds vaker opgetreden. In de vorige eeuw waren extreem warme dagen vrij zeldzaam, maar tegenwoordig komen extreem warme dagen in ruim de helft van de jaren voor. De gemiddelde temperatuur in Nederland is in de afgelopen jaren gestegen, wat te maken heeft met de klimaatverandering.
Maastricht is een van de warmste steden in Nederland, met een temperatuur van 40,7 graden op 25 juli 2019. De stad ligt in het meest zuidelijke deel van het land en heeft een relatief warme geografische ligging. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek. De stad heeft ook een hoge gemiddelde temperatuur, wat het resultaat is van de ligging en het gebrek aan groen en water.
Hoewel Hengelo en Maastricht bovenaan staan in de lijst van warmste plekken in Nederland, zijn er ook andere locaties die vaak warm genoeg zijn om op te vallen. Den Helder en de Waddeneilanden worden genoemd als goede bestemmingen voor een zonnige vakantie in eigen land, ondanks hun ligging aan de kust. Zeeland, met zijn gemiddelde jaartemperatuur van 11,4 graden, is een andere warme plek, vooral in de zomermaanden.
De temperatuurrecords in Nederland zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden. In 2019 was de temperatuur in Gilze-Rijen voor het eerst boven de 40 graden. In de jaren daarvoor waren er al meerdere keren temperaturen boven de 35 graden gemeten. In de zomer van 1976 waren er vijftien opeenvolgende dagen waarop de temperatuur boven de 30 graden bleef.
Het Nationaal Hitteplan blijft in werking bij extreem warme dagen, en het RIVM heeft voor het hele land het smogalarm afgekondigd. In heel Nederland is kans op smog door ozon, wat vooral aan het einde van de middag en in de vroege avond het geval is. De luchtkwaliteit is dan naar verwachting van het RIVM zeer slecht.
Een belangrijk aspect bij het opwarmen van steden is de mate van oververharding. Steden met veel asfalt, beton en weinig groen en water warmen sneller op dan steden met een groenere inrichting. In de top 10 van warmste plekken in Nederland zijn locaties zoals bedrijventerreinen, evenementhallen en meubelbouwden vooral aanwezig vanwege deze eigenschappen. Deze locaties hebben weinig verkoelende invloed van water en groen, wat het opwarmen versnelt.
De klimaatverandering heeft geleid tot meer extreem warme dagen en hittegolven in Nederland. In de toekomst is te verwachten dat temperaturen verder zullen stijgen. Steden en regio's met weinig groen en water zullen hier het meest last van hebben. Het is daarom belangrijk dat stadsontwikkeling meer aandacht besteedt aan verkoelende maatregelen, zoals het aanleggen van groenruimtes en het gebruik van wateroppervlakken.
De warmste plek in Nederland is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de ligging, het klimaat, de mate van oververharding en de aanwezigheid van groen en water. Hengelo is de warmste stad van Nederland, met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden. De stad is oververhard en heeft weinig groen of water, waardoor de temperatuur snel kan stijgen. In de top 10 van warmste plekken in Nederland spelen de afwezigheid van groen en water een grote rol. Maastricht is de warmste stad in het zuiden van Nederland, met een temperatuur van 40,7 graden op 25 juli 2019.
De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7 graden, gemeten in Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 was dit een record. De temperatuur is in de afgelopen jaren gestegen, wat te maken heeft met de klimaatverandering. In de toekomst is te verwachten dat extreem warme dagen vaker zullen voorkomen. Steden met weinig groen en water zullen hier het meest last van hebben. Het is belangrijk dat stadsontwikkeling aandacht besteedt aan verkoelende maatregelen om de impact van hittegolven te verminderen.