Een perfect weekendje weg in Nederland met vriendinnen: 20 jaar en vol energie
juli 23, 2025
Het klimaat in Nederland varieert sterk per regio, seizoen en zelfs per dag. In de afgelopen jaren zijn de temperaturen in het land sterk gestegen, met als gevolg dat zowel stad als landelijke gebieden sneller opwarmen. De warmste plek in Nederland is volgens recente onderzoeken Hengelo, een stad in het binnenland van het land, die door haar oververharding, gebrek aan groen en water, en geografische ligging, een gemiddelde temperatuur bereikt van 45,3 graden Celsius. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en feiten over de warmste plekken in Nederland besproken, met een nadruk op Hengelo, Maastricht, Eindhoven en de rol van klimaatverandering in de temperatuurontwikkelingen.
De temperatuur in een regio wordt sterk beïnvloed door de geografische ligging, aanwezigheid van groen, water en het type bebouwing. In de kustgebieden, zoals Zeeland en Noord-Holland, is het over het algemeen koeler vanwege de invloed van de zee en de wind. Het binnenland, zoals Noord-Brabant en Limburg, is daarentegen aanzienlijk warmer, omdat er minder groen en water is en de bebouwing vaak oververhard is.
Deze oververharding, die vooral te zien is in steden, leidt tot het zogenaamde 'stadsklimaat', waarin de temperaturen sneller stijgen en ook langer blijven. In steden zoals Hengelo, waar het vooral uit bebouwde wijk bestaat met weinig open ruimte, wordt de warmte gemakkelijker vastgehouden en wordt de omgeving dus warmer dan in steden met meer groen of water.
Hengelo is sinds 2025 volgens meerdere onderzoeken de warmste stad van Nederland. In het onderzoek van Innovation Origins werd gemeten dat de gemiddelde temperatuur in de stad 45,3 graden Celsius bedraagt. Deze temperatuur is uitzonderlijk hoog en duidt op het feit dat Hengelo een extreem warme microklimaat heeft.
De reden voor deze hoge temperatuur ligt in de oververharding van de stad, het gebrek aan groen en water, en de positie in het binnenland. De bebouwing van Hengelo bestaat vooral uit beton, asfalt en glas, die warmte absorberen en uitstralen. Daarnaast is het stedelijk gebied vrij klein en zijn er weinig open ruimtes, zoals parken of rivieren, die de temperatuur zouden kunnen afkoelen.
In de buurt van Hengelo is het ook ongewoon warm, maar de stad is volgens dit onderzoek de absolute winnaar. Hengelo is dus een voorbeeld van hoe stadsontwikkeling en klimaatfactoren samenwerken om tot hoge temperaturen te komen.
In het zuiden van Nederland, met name in Noord-Brabant en Limburg, is het over het algemeen warmer dan in het noorden. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden. Maastricht is de warmste stad in het zuiden van Nederland. In 2019 werd op 25 juli een temperatuur gemeten van 40,7 graden in deze stad. De ligging van Maastricht, aan de Maas en in het binnenland, maakt het een van de warmste steden van het land.
Eindhoven is daarentegen de stad met de hoogste gemiddelde temperatuur van Nederland. De stad is ook sterk bebouwd, met veel oververharding, en heeft weinig groen en water. In combinatie met de zuidelijke ligging leidt dit tot hogere temperaturen. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek, wat betekent dat zowel Maastricht als Eindhoven in deze regio liggen.
De temperatuur in Nederland is de afgelopen jaren gestegen, wat vooral te danken is aan de klimaatverandering. In de vorige eeuw waren extreem warme dagen vrij zeldzaam, maar tegenwoordig komen extreem warme dagen in ruim de helft van de jaren voor. De gemiddelde temperatuur in Nederland is in de afgelopen jaren met enkele graden gestegen.
In de zomer van 2019 werd voor het eerst in Nederland een temperatuur boven de 40 graden gemeten. Deze recordtemperatuur van 40,7 graden werd gemeten in Gilze-Rijen, een stad in Noord-Brabant. In de jaren daarvoor waren er al meerdere keer temperaturen boven de 35 graden, zoals in 1944 in Warnsveld, 1947 in Maastricht en in 1976, waarin er vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden werden gemeten.
De temperatuurrecords zijn in de loop der jaren steeds hoger geworden. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden, en op gemiddeld 6 dagen is het tropisch warm. In de zomer van 2003 werden in het binnenland ruim 40 zomerse dagen genoteerd, en op 7 augustus in het Limburgse Arcen werd zelfs 37,8 graden gemeten.
De klimaatverandering leidt dus tot hogere temperaturen in Nederland en zorgt ervoor dat het stadsklimaat sterker wordt. In steden zoals Hengelo, Maastricht en Eindhoven is dit effect duidelijk te merken.
Groen en water spelen een grote rol in de temperatuurontwikkeling van een stad. Steden met veel parken, rivieren of kanaalnetwerken zijn over het algemeen koeler dan steden zonder deze elementen. In de top 10 van warmste plekken in Nederland spelen de afwezigheid van groen en water een grote rol. In de stad Hengelo is het bijvoorbeeld zo warm vanwege het gebrek aan groen en water. In de buurt van Hengelo is het ook ongewoon warm, maar de stad is volgens dit onderzoek de absolute winnaar.
In de rest van de top 10 staan onder andere vier bedrijventerreinen, drie indoor-evenementhallen en een meubelboulevard. Deze plekken zijn oververhard en hebben weinig groen of water, waardoor de temperatuur snel kan stijgen. In het zuiden van Nederland, met name in Noord-Brabant en Limburg, is het over het algemeen warmer dan in het noorden. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt, is Zeeland met gemiddeld 11,4 graden de warmste provincie van Nederland. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek. In de zomer van 2019 werd er een record qua temperatuur gevestigd in Gilze-Rijen, een plaatsje in Noord-Brabant, met een temperatuur van 40,7°C. In het zuiden is het over het algemeen warmer dan in het noorden. Over het algemeen genomen is Maastricht de warmste plek van ons land. Dit is ook logisch gezien de geografische ligging; de stad aan de Maas ligt in het meest zuidelijke deel van ons land en ook nog eens in het binnenland.
Het kustklimaat in Nederland is over het algemeen milde dan het binnenlandsklimaat. In de kustgebieden, zoals Zeeland en Noord-Holland, is het over het algemeen koeler vanwege de invloed van de zee en de wind. In de zomer is het in deze regio's wel aangenaam warm, maar niet zo extreem als in het binnenland. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek.
De gemiddelde temperatuur in het binnenland is extremer dan in de kustgebieden. In het binnenland worden zomerse dagen en tropische dagen vaker geregistreerd. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden, en op gemiddeld 6 dagen is het tropisch warm. In de zomer van 2003 werden in het binnenland ruim 40 zomerse dagen genoteerd, en op 7 augustus in het Limburgse Arcen werd zelfs 37,8 graden gemeten.
De warmste plek in Nederland is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de ligging, het klimaat en de aanwezigheid van groen en water. Hengelo is volgens recente onderzoeken de warmste stad van Nederland, met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden. Deze hoge temperatuur is het gevolg van de oververharding van de stad, het gebrek aan groen en water, en de positie in het binnenland. In het zuiden van Nederland, met name in Noord-Brabant en Limburg, is het over het algemeen warmer dan in het noorden. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden. Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt, is Zeeland met gemiddeld 11,4 graden de warmste provincie van Nederland.
De klimaatverandering heeft een grote invloed op de temperatuurontwikkeling in Nederland. In de vorige eeuw waren extreem warme dagen vrij zeldzaam, maar tegenwoordig komen extreem warme dagen in ruim de helft van de jaren voor. De gemiddelde temperatuur in Nederland is in de afgelopen jaren met enkele graden gestegen. In de zomer van 2019 werd voor het eerst in Nederland een temperatuur boven de 40 graden gemeten. Deze recordtemperatuur van 40,7 graden werd gemeten in Gilze-Rijen, een stad in Noord-Brabant. In de jaren daarvoor waren er al meerdere keer temperaturen boven de 35 graden, zoals in 1944 in Warnsveld, 1947 in Maastricht en in 1976, waarin er vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden werden gemeten.
De temperatuurrecords zijn in de loop der jaren steeds hoger geworden. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden, en op gemiddeld 6 dagen is het tropisch warm. In de zomer van 2003 werden in het binnenland ruim 40 zomerse dagen genoteerd, en op 7 augustus in het Limburgse Arcen werd zelfs 37,8 graden gemeten.
De warmste plek in Nederland is dus niet alleen afhankelijk van de geografie, maar ook van het klimaat en de klimaatverandering. Hengelo is de warmste stad van Nederland, Maastricht is de warmste stad in het zuiden en Eindhoven is de stad met de hoogste gemiddelde temperatuur van het land. In de toekomst is het belangrijk om de temperatuurontwikkeling in Nederland te volgen en maatregelen te nemen om het stadsklimaat te verbeteren.