Weekendje weg in Nederland: Goedkope hotels met ontbijt inclusief
juli 23, 2025
Het klimaat in Nederland is bepaald door een combinatie van geografische locatie, invloeden van de Noordzee, en de bebouwing. In het oosten van Nederland is de temperatuur in de zomer vaak hoger dan elders in het land. Dit artikel biedt een gedetailleerde inzage in de warmste plek in Oost-Nederland, gebaseerd op recente metingen, historische gegevens en klimatologische analyses.
In de zomer is het zuidoosten van Nederland vaak de warmste plek van het land. De combinatie van relatief weinig invloed van de zee, een drogere bodem, en een hogere mate van verharding leidt tot hogere temperaturen. In Oost-Nederland zijn er verschillende gemeenten en steden waar de temperaturen in de zomer aanzienlijk hoger kunnen liggen dan in het noordwesten. Deze temperatuurverschillen worden beïnvloed door factoren zoals bebouwing, bodemvocht, windrichting, en de nabijheid van zee of land. In dit artikel worden de relevante data en gegevens verwerkt om een duidelijk beeld te schetsen van de warmste plek in Oost-Nederland.
In juli 2024 werd Nieuw-Beerta in Oost-Groningen het warmste punt van Nederland. Hier was de temperatuur opgemeten op 28,2 graden Celsius, wat hoger was dan in het oosten van Overijssel (27,8 graden). Dit was niet de eerste keer dat Nieuw-Beerta zo’n hoge temperatuur bereikte. Al in juli was het weerstation in Nieuw-Beerta al de op één na warmste plek van het land, met Hoek van Holland als warmste plek. Deze metingen duiden op een trend waarbij het oosten van Nederland in de zomer steeds vaker hogere temperaturen registreert.
Deze gegevens komen uit bron [1] en worden bevestigd door het klimaatonderzoek van WeerOnline.nl. De mate van verharding en het ontbreken van een sterke invloed van de zee maken Nieuw-Beerta een warme plek in de zomer. In tegenstelling tot kustgebieden, waar de wind vanaf het koele zeewater de temperaturen drukt, is dit effect in Nieuw-Beerta beperkt.
In een aparte analyse van HKV Lijn in Water uit 2022 werd Rijssen aangewezen als de warmste wijk in Overijssel. In deze gemeente werd een temperatuur gemeten van 37 graden Celsius. Dit is aanzienlijk hoger dan in veel andere steden in de regio. De warmte in Rijssen wordt verkláárd door een hoge mate van verharding en de aanwezigheid van veel platte daken, die de warmte aanhouden en niet snel afgeven. Hierbij speelt ook de invloed van de bebouwingsdichtheid en het ontbreken van voldoende groen een rol.
Bron [2] geeft aan dat de heetste woonwijken in Nederland meestal in het zuidoosten liggen. De temperatuurverschillen tussen wijk en wijk binnen één stad of regio kunnen oplopen tot wel 12 graden. In Zwolle bijvoorbeeld zijn er wijken waar het 36 graden kan worden, terwijl in de koelste wijk het niet boven de 32 graden komt. Deze verschillen worden onder andere beïnvloed door het type bebouwing, de aanwezigheid van groen, en de grondsoort.
Het klimaat in Nederland wordt sterk beïnvloed door de nabijheid van de Noordzee. Kustprovincies zoals Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben in de zomer vaak een iets koelere lucht, terwijl het in het oosten van het land gemiddeld warmer is. Bron [3] en [4] verduidelijken dat de gemiddelde jaartemperatuur in Zeeland 11,4 graden is, terwijl in Groningen dit slechts 9,9 graden is. Dit verschil van 1,5 graden per jaar is een duidelijke indicator van de invloed van de zee op het klimaat.
In de zomer is het zuidoosten van Nederland vaak de warmste plek, zoals uit verschillende metingen blijkt. De wind vanaf het koele zeewater zorgt ervoor dat kustgebieden minder vaak tropische dagen meemaken dan landinwaarts. In de kustprovincies komen tropische dagen gemiddeld 1 tot 4 keer per zomer voor, terwijl dit in het oosten vaak 5 tot 8 keer gebeurt.
In mei 2024 werd in Overijssel een nieuw warmterecord gevestigd. Op 18 mei was het in Twente 28,4 graden Celsius, wat het record voor die datum brak. Het oude record dateerde uit 1918 en was 27,9 graden in Maastricht. Ook in Limburg was het 28 graden in Arcen. Deze metingen duiden op een versterkte warming trend in het oosten van Nederland.
Bron [7] vermeldt dat het mogelijk nog warmer werd in de loop van die dag, met een kans op een tropische dag (30+ graden) in sommige delen van het oosten. Mocht het hoofdmeetstation in De Bilt boven de 26,3 graden uitkomen, dan zou dit officieel de warmste 18 mei ooit zijn. Op dat moment was het in De Bilt nog 23,2 graden, wat nog niet op tropisch niveau lag.
De temperatuur in een wijk wordt niet alleen beïnvloed door de geografische locatie, maar ook door de bebouwing en de aanwezigheid van groen. In Rijssen bijvoorbeeld is de hoge mate van verharding en het ontbreken van voldoende groen verantwoordelijk voor de hoge temperaturen. In tegenstelling staan wijken met meer groen en ruimere bebouwing, waar de temperatuur vaak aanzienlijk lager is.
Bron [2] wijst erop dat een duidelijk voorbeeld van deze invloed te vinden is in Zwolle, waar de temperatuur in verschillende wijken tot wel 6 graden kan verschillen. In de koelste wijk, Brinkhoek, blijft het bij 32 graden, terwijl in de warmste wijk, Assendorp en Hanzeland, het oploopt tot 36 graden. Dit duidt op de krachtige invloed van de bebouwingsstijl en de aanwezigheid van natuurlijk klimaatbeheer op de temperatuur.
Op enkele momenten is Nederland zelfs de warmste plek van Europa geweest. In zaterdagse metingen bleek het oosten van Brabant en Limburg op enkele momenten zelfs te scoren in de richting van 30 graden. Hierbij is het duidelijk dat de invloed van de zee minimaal is, en de landbouw en bebouwing een grotere rol spelen in het lokaal klimaat.
Bron [5] meldt dat Nederland op zekere momenten zelfs warmste land van Europa is geweest. Dit is een zeldzame situatie, gezien het land meestal een gematigd klimaat heeft. De hoge temperaturen in het zuidoosten en oosten van het land, zoals in Overijssel en Noord-Brabant, maken dit mogelijk.
De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7 graden Celsius, gemeten in Gilze-Rijen (Noord-Brabant) op 25 juli 2019. In Zeeland werd op die dag ook een record opgesteld met 40,6 graden. Deze metingen zijn duidelijk in lijn met de trends die in het zuidoosten van het land worden waargenomen.
Bron [6] geeft aan dat de temperatuurverschillen in Nederland ook in de winter duidelijk zijn. Zo is Rotterdam de warmste plek in de winter, terwijl Limburg op een stuk kouder niveau ligt. Dit is onder andere te verklaren door de nabijheid van Scandinavië en Rusland, wat invloed heeft op de windrichtingen en het klimaat.
De warmste plek in Oost-Nederland wordt bepaald door een combinatie van geografische locatie, bebouwing, bodemvocht, en windrichting. Nieuw-Beerta in Oost-Groningen is in 2024 officieel de warmste plek van het land geweest, met een temperatuur van 28,2 graden. In Overijssel, en met name in Rijssen, wordt het in de zomer ook extreem warm, met metingen tot 37 graden. Deze warme plekken worden beïnvloed door de mate van verharding, het ontbreken van groen, en de invloed van de zee, die in het oosten veel beperkter is dan in het westen.
De trends duiden op een langdurige warming in het oosten van Nederland, wat ook blijkt uit het gebroken record in Overijssel in mei 2024. In combinatie met de klimatologische data is het duidelijk dat Oost-Nederland steeds vaker de warmste plek van het land wordt. Voor toeristen die genieten van zon en warmte is dit een sterke motivatie om het oosten van Nederland te bezoeken, vooral in de zomermaanden.