Leuke activiteiten met Pasen in Nederland
juli 23, 2025
Wandelen in Reusel biedt reizigers een unieke kans om een stukje Brabantse natuur en geschiedenis te ontdekken. Het gebied tussen Noord-Brabant en België is een prachtige combinatie van bos, heide en vennen. Door de jaren heen is dit gebied veranderd van heidegebied naar ontgonnen landbouwgebied en later weer naar een natuurreservaat. Vandaag de dag zijn er diverse wandelroutes die toeristen en inwoners de mogelijkheid geven om deze prachtige omgeving te verkennen. Deze routes zijn zowel geschikt voor ervaren wandelaars als voor families met kinderen.
Een van de nieuwere wandelroutes in de regio is 'De geheimen van de Peelse Heide', een route van 9,7 kilometer. Deze route is een gezamenlijk initiatief van Outdoorpark Reusel, Taverne d’n Ouwe Brandtoren, HANWAG, IJsboerderij Fabor, Visit Reusel – De Mierden en VisitBrabant. Deze route start bij het Outdoorpark Reusel en volgt een afwisselend traject door bos, heide en langs historische bezienswaardigheden.
De wandeling begint bij het Outdoorpark Reusel, een populaire plek voor sportieve activiteiten. Vanaf hier volgt de route een stukje de doorgaande weg, waarna het afwijkt richting het bos. Al snel treft de wandelaar een bijzonder kunstwerk: de Januskop. Dit beeld vertegenwoordigt de waterscheiding tussen Nederland en België, met het hoofd van een vrouw die richting de Schelde kijkt en dat van een man richting de Dommel. De Januskop is een symbool voor overgangen en tegenstellingen.
De route voert door de dennenbossen van de Peelse Heide, een gebied dat vroeger grotendeels heide was. Tijdens de wandeling passeren wandelaars ook gras- en akkerlanden. Het gebied is grotendeels ontgonnen, maar er zijn nog onontgonnen heidevelden en vennen, zoals het Kroonven en het Neerven. De Peelse Heide is niet alleen een natuurlijk gebied, maar ook een belangrijk stuk geschiedenis.
Een van de bekendere kenmerken van de route is de Groote Cirkel, een cirkelvormige weg. Deze weg speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol als oriëntatiepunt voor piloten. Vanuit de lucht was de weg goed zichtbaar, wat het voor vliegtuigen makkelijker maakte om hun positie te bepalen. Tijdens een wandeling op de route merkt men deze functie niet direct, maar het is interessant om te weten dat deze weg meer betekenis heeft dan het uiterlijk suggereert.
De route voert ook langs de grens tussen Nederland en België. Wandelaars passeren een replica van een stuk van de Dodendraad, een monument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast is er ook de "Reuselse Kei", een zwerfkei van 550 miljoen jaar oud. Deze kei is een bijzondere geologische vondst. Verderop op de route zijn ook de "Stenen der Zaligheden" te vinden. Elke steen vertegenwoordigt een gemeente uit de regio.
Naast de Groote Cirkel is er ook de Kleine Cirkel te vinden. De Grote en Kleine Cirkel zijn gecreëerd tijdens de herinrichting van het natuurgebied. Volgens sommige bronnen ontstonden deze cirkels door inspiratie van Parijs, met name de Place de la Concorde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren deze cirkels goed zichtbaar vanuit de lucht en functioneerden als oriëntatiepunten.
Voor jonge wandelaars is er een kortere route beschikbaar: de Witte Vos Ontdekroute. Deze route is 2,7 kilometer lang en is ideaal voor kinderen en familie. De route is thematisch opgebouwd rondom de smokkelgeschiedenis van het grensgebied. Tijdens de wandeling worden kinderen meegenomen op een smokkeltocht, waarbij ze moeten oppassen dat ze niet betrapt worden door de veldwachter. Tussen de stappen door zijn er ook speeltoestellen zoals een balk om op te balans houden en een touw om aan te slingeren.
De Witte Vos Ontdekroute start en eindigt ook bij het Outdoorpark Reusel. Daar is het mogelijk om te parkeren en eventueel een bezoek te brengen aan het klimpark of een drankje of lunch te gebruiken bij de taverne d’n Ouwe Brandtoren.
Een andere interessante wandelroute is de 15-kilometerroute langs grenspalen vanuit de Brandtoren. Deze route start bij Natuurpoort De Brandtoren, een populaire entree tot de Peelse Heide. Vanaf hier wandelt men richting de Reuselse Moeren en langs de Grensweg, die de grens vormt tussen Nederland en België. De route is ideaal voor wandelaars die graag een beetje geschiedenis met hun wandeling combineren. Tijdens de tocht passeren wandelaars meerdere grenspalen, wat een bijzondere ervaring oplevert voor liefhebbers van grensverzameling.
De route voert door akkerlanden, bossen en langs sportvijvers. Het eindigt weer bij de startplaats, waarbij wandelaars kunnen genieten van horecaopties. Deze route is een goed voorbeeld van hoe het Brabantse landschap en geschiedenis kunnen worden gecombineerd in een wandeling.
De Peelse Heide en Reuselse Moeren zijn twee belangrijke natuurgebieden in de regio. De Peelse Heide is een ontginningsgebied vol grove dennen. Het vroeger heideveld is gedeeltelijk ontgonnen en beplant met dennenbomen. Het gebied bestaat uit drie vennen, die met elkaar zijn verbonden. Het water is rijk aan planten zoals waterlelies en zonnedauw. In het zuiden van de heide vindt men de natuurlijke overgang naar het natuurgebied De Kempen.
De Reuselse Moeren is een ander typisch Brabantse natuurgebied. Het is een natte heidegebied, waarin veel vogels en insecten leven. Deze gebieden zijn van groot ecologisch belang en zijn daarom goed beheerd en beschermd.
Voor wie wil wandelen in Reusel, zijn er verschillende opties beschikbaar. De lengte van de routes varieert van 2,7 kilometer voor jonge wandelaars tot 15 kilometer voor ervaren wandelaars. De start- en eindpunten liggen meestal in de buurt van het Outdoorpark Reusel of Natuurpoort De Brandtoren, waar parkeren mogelijk is. Bezoekers kunnen kiezen om hun wandeling te combineren met een bezoek aan het outdoorpark of een bezoek aan de taverne d’n Ouwe Brandtoren.
De meeste wandelroutes zijn het hele jaar door toegankelijk. De weersomstandigheden bepalen meestal of de routes veilig zijn om te lopen. Het is verstandig om vooraf te checken of er verborgen obstakels zijn of om te zien of er aanpassingen zijn doorweken of sneeuw.
De routes zijn voorzien van duidelijke aanduidingen. Zowel de Grote Cirkel als de Kleine Cirkel zijn goed te vinden. De Januskop en de Reuselse Kei zijn ook goed te vinden langs de route, zolang men goed kijkt naar de aanduidingen.
Wandelen in Reusel biedt een prachtige combinatie van natuur, geschiedenis en avontuur. Het gebied is een uniek stuk Brabantse natuur dat goed te verkennen is met diverse wandelroutes. Of je nu een ervaren wandelaar bent of een gezin met jonge kinderen, er is voor iedereen een route beschikbaar. De Peelse Heide en Reuselse Moeren zijn prachtige voorbeelden van hoe het landschap in deze regio eruit ziet. Tijdens een wandeling in Reusel ontdekt men niet alleen het natuurlijke erfgoed, maar ook het historische verleden van dit grensgebied. Het is een fijne manier om de omgeving van het hotel te verkennen en een beetje geschiedenis mee te nemen in de wandeling.