Overnachten in een camper op parkeerplaatsen in Nederland: Richtlijnen, voorwaarden en alternatieven

In Nederland is het overnachten in een camper op een openbare parkeerplaats in de meeste gevallen niet toegestaan. Dit is in veel gemeenten opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), om te voorkomen dat openbare parkeerplekken worden gebruikt als gratis campings. De regels zijn echter niet overal hetzelfde, en het hangt af van de gemeente, de grootte van de camper en de locatie. In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen, voorwaarden en alternatieven voor het overnachten in een camper op een parkeerplaats in Nederland besproken.

Overnachten in een camper op een parkeerplaats

De meeste gemeenten in Nederland hebben in hun APV geregeld dat het overnachten in een camper op een openbare parkeerplaats niet toegestaan is. Dit geldt vooral in bebouwde kom, waar het gebruik van openbare ruimtes geregeld is. De redenen voor deze regeling zijn onder meer het voorkomen van overlast, zoals geluid, vuil en het gebruik van afvalwater. Daarnaast is het ook van belang dat er genoeg ruimte is voor andere gebruikers van de parkeerplaats.

Een uitzondering op deze regels is het overnachten op speciale camperplaatsen, die vaak bij campings, recreatieparken of jachthavens zijn aangewezen. Deze plekken bieden vaak voorzieningen zoals elektriciteit, sanitair en een mogelijkheid om afval weg te gooien. Op deze plekken is het overnachten meestal toegestaan, mits de regels van de beheerder worden nageleefd.

Beperkingen voor het parkeren van grote voertuigen

In sommige gemeenten is er een beperking voor het parkeren van grote voertuigen, zoals campers. Volgens de wet is het verboden om een voertuig dat een lengte heeft van meer dan zes meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter te parkeren op een door de burgemeester en wethouders aangewezen plaats, als dit parkeren naar hun oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente. Ook is het verboden om een voertuig dat langer dan zes meter is, op een door de burgemeester en wethouders aangewezen weg te parkeren, als dit parkeren naar hun oordeel buitensporig is met het oog op de verdeling van beschikbare parkeerruimte.

Deze beperkingen gelden echter niet op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur. De burgemeester en wethouders kunnen van de in het eerste en tweede lid gestelde verboden ontheffing verlenen. Dit betekent dat het parkeren van grote voertuigen in bepaalde gevallen toegestaan is, mits de beheerder van de parkeerplaats dit toestemt.

Gratis camperplaatsen in Nederland

Er zijn verschillende gratis camperplaatsen in Nederland waar je je camper kunt parkeren. Deze plekken zijn meestal duidelijk aangegeven en kunnen vaak gevonden worden via apps of websites die camperplaatsen in kaart brengen. Voorbeelden zijn:

  • Gasterij de Waldwei in Friesland: Je betaalt niet voor de parkeerplaats, maar wel voor de maaltijd bij het restaurant. Het restaurant is echter gesloten op maandagen en dinsdagen.
  • Familie Abma in Workum: Er zijn veel voorzieningen, waaronder een watertappunt, overdekte fietsenstallingen met oplaadpunt en meer.
  • Camperplaats Kloosterzande in Zeeland: Alle voorzieningen zijn hier aanwezig en voor 2,50 euro is er ook een stroomaansluiting beschikbaar.
  • Parking Zeedijk in Zeeland: Een mooie camperplek achter de Westerscheldedijk, waar je vlakbij het Verdronken Land van Saeftinghe vindt.

Deze plekken zijn ideaal om even te stoppen en de omgeving te ontdekken. Het is echter belangrijk om te weten dat de toegestane duur van het verblijf op deze plekken vaak beperkt is tot één of twee nachten.

Betaalde camperplaatsen in Nederland

Naast gratis camperplaatsen zijn er ook betaalde camperplaatsen in Nederland. Deze plekken zijn meestal duidelijk aangegeven en bieden vaak meer voorzieningen dan gratis plekken. Voorbeelden zijn:

  • Camperplaats Emmen in Drenthe: Je kunt hier een maaltijd eten en de parkeerplaats gebruiken.
  • Parking bij Pantropica in Flevoland: Een parkeerplaats met een mooie omgeving.
  • Parking Thialf Stadion in Friesland: Een parkeerplaats dichtbij het Thialf Stadion.

Deze plekken zijn ideaal voor langere verblijven of voor wie een comfortabelere omgeving wil. De kosten variëren per locatie, maar zijn meestal redelijk.

Alternatieven voor het overnachten in een camper op een parkeerplaats

Als het overnachten in een camper op een parkeerplaats niet toegestaan is, zijn er alternatieven. Deze omvatten:

  • Campers en caravanplaatsen: Deze zijn vaak dichtbij recreatieparken of jachthavens en bieden vaak voorzieningen zoals elektriciteit, sanitair en een mogelijkheid om afval weg te gooien.
  • Horeca en restaurants: Sommige horeca- en restaurants bieden gratis of betaalde parkeerplaatsen aan als je iets eet.
  • Woonwagens en caravanplatsen: Deze zijn ideaal voor langere verblijven en bieden vaak meer voorzieningen dan parkeerplaatsen.

Conclusie

In Nederland is het overnachten in een camper op een openbare parkeerplaats in de meeste gevallen niet toegestaan. Dit is in veel gemeenten opgenomen in de APV, om te voorkomen dat openbare parkeerplekken worden gebruikt als gratis campings. De regels zijn echter niet overal hetzelfde, en het hangt af van de gemeente, de grootte van de camper en de locatie. Er zijn echter gratis en betaalde camperplaatsen beschikbaar, waar je je camper kunt parkeren. Ook zijn er alternatieven zoals campers en caravanplaatsen, horeca en restaurants, en woonwagens en caravanplatsen.

Bronnen

  1. Parkeren op camperplaatsen
  2. Gratis camperplaatsen in Nederland
  3. Kopie van een camper kopen
  4. Area di sosta attrezzata
  5. Op de deze leuke plekjes in Nederland parkeer je gratis jouw camper
  6. Camper parkeren op straat
  7. Ontdek camperplaatsen

Related Posts