Regionale Verschillen in de Verspreiding van het Coronavirus in Nederland

Het coronavirus heeft Nederland in maart 2020 hard geraakt, wat leidde tot de invoering van maatregelen zoals lockdown, afstandsleren en het sluiten van horeca en scholen. Sindsdien is het virus vooral in de grote steden blijven heersen, zoals Amsterdam en Rotterdam, waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames relatief hoog is. In tegendeel daarmee zijn er ook gemeenten, vooral in het noorden van het land, waar het virus nauwelijks of helemaal niet is verspreid. In deze artikel wordt ingegaan op de regionale verschillen in de corona-uitbraak, de maatregelen die zijn genomen en de huidige situatie in verschillende delen van het land.

Regionale Verschillen in Het Aantal Besmettingen

De verspreiding van het coronavirus in Nederland is niet gelijkmatig. Hoewel het land qua oppervlakte klein is, zijn er aanzienlijke verschillen tussen regio’s. In het zuiden van het land, bijvoorbeeld in steden als Eindhoven en Tilburg, zijn de sterftecijfers en het aantal coronapatiënten historisch hoger geweest. Daarentegen blijven de cijfers in het noorden, zoals in Groningen en Friesland, relatief laag.

In tientallen gemeenten in het noorden van Nederland is al weken, en in sommige gevallen zelfs maanden, geen enkele coronabesmetting meer vastgesteld. Zo is in de gemeenten Loppersum en Dantumadiel al meer dan twee maanden geen besmetting vastgesteld. Op de eilanden Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog is zelfs nog nooit een coronabesmetting gemeld. Dit verschijnsel kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan het feit dat deze regio’s relatief minder dichtbevolkt zijn en er minder internationale reizen zijn geweest.

In de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam daarentegen is de verspreiding van het virus sterker geweest. Volgens gegevens van het RIVM was de stijging van het aantal coronapatiënten in Amsterdam en Rotterdam hoger dan het landelijke gemiddelde. In Amsterdam was de stijging 8,1 procent en in Rotterdam zelfs 11,5 procent. Deze steden zijn populair bij zowel in- als uitreizigers, wat mogelijk heeft bijgedragen aan een snellere verspreiding van het virus.

Het Aantal Ziekenhuisopnames per Regio

Niet alleen het aantal besmettingen varieert per regio, ook het aantal ziekenhuisopnames laat duidelijke regionale verschillen zien. In ruim de helft van de gemeenten in Nederland is het afgelopen maand geen enkele inwoner in het ziekenhuis gebracht vanwege corona. In de provincies Groningen en Drenthe is sinds 9 mei geen enkele ziekenhuisopname geregistreerd, terwijl in heel Friesland en Zeeland slechts een paar ziekenhuisopnames zijn geweest.

In het noorden van het land, waar de besmettingen relatief beperkt zijn gebleven, zijn de maatregelen tegen het virus dusdanig streng dat ook ondernemers en burgers zich afvragen of de regels wel evenredig zijn met de situatie in hun regio. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen erkent dat de maatregelen in zijn gemeente strenger zijn dan nodig zou zijn, maar benadrukt dat veiligheid voorop staat.

Maatregelen Op Maat

Hoewel in heel Nederland dezelfde maatregelen gelden, is er bij experts een verlangen naar een aanpak die op maat is voor elke regio. Hoogleraar microbiologie Alex Friedrich van het UMCG stelt dat het handiger zou zijn als de maatregelen per regio zouden kunnen verschillen. Dit zou er toe kunnen leiden dat maatregelen sneller kunnen worden aangepast en versoepelingen meteen in de praktijk kunnen worden getest.

Een dergelijke aanpak zou het mogelijk maken om in regio’s waar het virus minder actief is, eerder maatregelen te versoepelen dan in gebieden waar de besmettingen nog steeds hoger zijn. Dit zou ook het vertrouwen van de burgers in de regering kunnen versterken, omdat de maatregelen dan beter aansluiten op de situatie in hun eigen gemeente.

Het Verloop van de Uitbraak in Nederland

In maart 2020, toen het coronavirus voor het eerst sterk in Nederland voorkwam, werden maatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan. Op 12 maart werd een gedeeltelijke lockdown aangekondigd, waarbij scholen, horeca en kinderopvang gesloten werden. In het begin van de uitbraak waren er 18 besmettingen geregistreerd, maar het aantal steeg snel. In de eerste weken van maart werden er al 60 nieuwe patiënten gemeld.

De eerste coronabesmetting in Nederland was een man uit Coevorden, gevolgd door een vrouw uit Tilburg en een vrouw uit Gorinchem. In de maand maart werden ook 8 nieuwe patiënten gemeld, waarna het aantal snel toenam. In de tweede week van maart was het aantal besmettingen al gestegen tot 38 positieve testen. De eerste sterfte in Nederland als gevolg van het coronavirus werd geregistreerd in de laatste week van maart.

De Rol van De Grote Steden in De Uitbraak

De rol van de grote steden in de corona-uitbraak is vooral duidelijk geweest in de beginfase. Hoewel Amsterdam en Rotterdam relatief dichtbevolkt zijn, was het virus in de eerste maanden van 2020 in het zuiden van het land sneller verspreid. Bijvoorbeeld in de regio Uden was er een grote hotspot, wat laat zien dat de uitbraak niet alleen in de grote steden was te vinden.

Echter, naarmate de maatregelen steeds strenger werden, bleef het virus vooral in de steden actief. In de maand april en mei was het aantal ziekenhuisopnames in Amsterdam en Rotterdam aanzienlijk hoger dan in andere delen van het land. In de regio Uden daalde het aantal besmettingen relatief snel, terwijl het in de steden bleef stijgen.

De Toekomst van De Stad na Coronal

De toekomst van stedelijke gebieden in Nederland na de coronapandemie is een onderwerp van discussie. In het webinar 'De Toekomst van de Stad na Covid-19', waarin vier experts meededen, werd de vraag gesteld of het coronavirus een zogenaamde 'stadsziekte' is. Ernst Kuipers, CEO van Erasmus MC, benadrukte dat het virus zowel in stedelijke als in plattelandsgebieden wordt verspreid. Hij wees op Uden als een voorbeeld van een hotspot die niet in een grote stad lag.

Het webinar benadrukte ook de noodzaak om met seizoenschommelingen om te gaan, wat een nieuwe uitdaging is voor stedelijke planningsautoriteiten. In de toekomst zal het van belang zijn om zowel stedelijke als plattelandsgebieden te beschermen tegen mogelijke nieuwe golven van het virus of andere pandemieën.

Conclusie

De verspreiding van het coronavirus in Nederland is sterk beïnvloed door regionale verschillen. In de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam is het virus sneller verspreid dan in het noorden van het land, waar het virus minder actief is gebleven. Hoewel landelijke maatregelen worden genomen, is er een sterke verlangenis naar een aanpak die op maat is voor elke regio. Dit zou kunnen leiden tot een snellere herstelling in regio’s waar de situatie relatief beter is en tegelijkertijd de veiligheid in regio’s waar het virus actief is, behouden.

De toekomst van de stad na de coronapandemie zal verder onderzoeken moeten naar de vraag hoe steden en plattelandsgebieden beter voorbereid kunnen worden op toekomstige crises. Het is duidelijk dat de pandemie heeft aangetoond dat het virus niet alleen een stadsziekte is, maar dat het zowel in stedelijke als plattelandsgebieden kan verspreiden.

Bronnen

  1. Afname nieuwe coronapatiënten verschilt per regio: 'Maatregelen op maat nodig'
  2. Tientallen gemeenten zijn al een maand 'coronavrij', bekijk de kaart
  3. Hoe ziet de stad eruit na corona?
  4. Coronavirus: tijdlijn maart 2020

Related Posts